1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    По месеци е непрецизно и сеедно дали ќе им речам дека сум 5 ипол, уште една недела 6ти, или на почеток 7 ми. Секако и сите календари на нет различно се. Јас си кажувам на прашање за кој месец сум ете така отприлика. Неделите се прецизни и си тераме кон 40 та и најдобро нив да си ги броиме.

На Мишел*, Capricorn Taurus, Anaksunamoon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    3.785
    Според ова фактички, првите 2 месеца се по 4 недели, а останатите по 5. И тек од 28ма сум седми?! Па мислам дека 2 месеца сум шести веќе хахаа

На Божур, Anaroz1 и Anaksunamoon им се допаѓа ова.
  3. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    3.785
    Абе и ја си бројам по недели ама ко ќе ме праша некоја што не е мајка или некое машко и ќе му речам 24та недела е тек тогаш искачаат прашалниците :rofl:

На Мишел*, Anaroz1 и Anaksunamoon им се допаѓа ова.
  4. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.795
    Допаѓања:
    4.578
    :rofl::rofl::rofl::rofl: истата мака и стварно не знам што да им кажам најлесно ми е да се објаснам со тие што веќе имаат деца.., која недела си ?таа и таа толку и се разбираме :D... вака со другиве:?: не знам веќе ни јас кој месец сум сите апликации различно покажуваат (facepalm)

На bybeDkid му/ѝ се допаѓа ова.
  5. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    1.954
    Допаѓања:
    3.643
    Супер пројдов на втор скрининг на ГАК кај докторка Ана. Све измери плус грло па рече уште 2 прегледа да правам. Сакам кај неа да се пораѓам. Има некоја тазе породено кај неа?

На baby 5, S.o.F.i и Capricorn Taurus им се допаѓа ова.
  6. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    10.970
    Допаѓања:
    166.425
    Какви уште 2 прегледа?

7. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    1.954
    Допаѓања:
    3.643
    Тие што идат по ред, во 27ма и 32ра недела.

На Knizhevnik11 и Bubce38 им се допаѓа ова.
  8. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234
    Да ве прашам во врска со ТОРЧ, јас го направив дури ова тромесечие. Матичната прво ми рече дека нема потреба зашто немам индикации и оставив така. Ама после тоа ми стана шубе и си реков ај и тоа да го проверам. Резултатите покажаа позитивен igG и негативен igM за токсоплазма. Матичната вика ок е, нема потреба од дополнителни испитувања. Дали некоја од вас што имала исти резултати ја советувале исто? Или само си паничам во празно :?:

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Herrra

Herrra Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    273
    Во ред ти е резултатот , имаш имунитет ја имаш прележено. Немаш место за паника

На Freya123 и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  10. Secret.women

Secret.women Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2020
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    1.526
    Веќе влегов во второ тромесечие. Ќе се дружиме. Првото го поминав брз никаков симптом и тешкотија. Се надевам до крај дека така ќе биде кај сите <3

На Nikki12123, baby 5, stsmua05 и 5 други им се допаѓа ова.
  11. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.393
    Допаѓања:
    13.731
    И јас да ви се придружам тука. 14+1:l::l::l:

На erika***, baby 5, marijamarkoska и 5 други им се допаѓа ова.
  12. ZelenaSnegulka

ZelenaSnegulka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2020
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    35
    Бидејќи влегувам во второ тромесечие сакам и тука да си прашам случајно некој да не има вакво искуство :)
    Вака, јас сум моментално 14 та недела бременост, со инсеминација и претходно еден спонтан во 4-5 недела. На микробиолошките брисеви ми излезе позитивна на уреаплазма 10/4 ... На ниту еден претходен брис ми се нема појавено оваа бактерија, со сопругот имаме лечено кламидија, ама оваа се нема појавено.. како и да е.. последно нешто што сакав да пијам во бременост се антибиотици.. но геникологот ми препиша clarithromycin... Свесна сум дека пожелно е и подобро да се исчисти бактеријата отколку да предизвика поголеми проблеми, но, не сум сигурна за безбедноста за плодот на антибиотиков. Значи, прашањето ми е дали некоја од вас го има користено во некоја бременост и како сте поминале ако сте го користеле?
    И какви пробиотици се даваат со овој лек, или какви вие сте пиеле кои се безбедни?
    Ви благодарам, поздрав до сите :f:

13. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    2.497
    Конретно за тој антибиотик и таа бактерија не сум ги имала и користела. Но бактерии лечев од 11гн до 21гн.(ешерихија, ентерокока, клебсиела). Не се плаши, антибиотикот е нужен за бактерии. Амоксицилин и панцев пиев. Пробиотици, вагинални пробиотици се користев. И уште цела бременоат си пијам пробиотик. Имаш и провен за трудници пробиотик во зегин. За антибиотик според тоа кој делува на таа бактерија и кој е дозволен во бременост, во 14гн веќе може да се примат. Поголема е штетата да не се примаат.

На Anaksunamoon, ZelenaSnegulka и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  14. Aleksandra19||@@

Aleksandra19||@@ Активен член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    105
    Здраво
    И ние се приклучуваме со синчето во оваа група денес влеговме во 21 недела на убав ден со лесно да ни биде на сите
    Воедно за многу години мала Богородица заштитничка на сите жени и мајки нека не чува сите

На Божур, Anaksunamoon, paleska3 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.550
    Гледам најупатена си околу пробиотициве па да прашам ако можеш да ми помогнеш :) Во првата бременост на старт имав ентерокок и нарушена микрофлора (исто после хистеро лапаро, никогаш претходно немав проблеми) и откако ја решив бактеријата со антибиотик, си пиев капсули Лактогин цела бременост и немав никакви проблеми веќе до крај. Сега со месеци ги барам лактогинот, никаде ги нема. Сакам превентивно да пијам нешто такво ама да знам нешто што е добро и проверено за бременост, да не искочи пак од нигде никаде некоја бактерија.

16. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    2.497
    Ако зборуваме за орални, тогаш еве јас кои ги пијам, ги нарачувам од ихерб. Ако не нарачуваш од таму, гледај барем да се со 10 милијарди. За орални овие три форми се потребни, со што најприсутни и најистражувани се рахмонсус. Ги има и кај нас рестора флор ама 490 ден ае 10 шишенца, скапи ми се. Од вагинални сум користела вагисан и видермина, и најзадоволна сум од ацидосалус. Инаку за моите бактерии вагинални и цервикални само еден спреј ни помогна Октенисепт, ама пд Германија го нарачав, тука веќе не го носеле за вагинална употреба, само за надворешна.

Прикачени фајлови:

17. erika***

erika*** Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2019
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    12
    Igm ti e dali momentalno imas infekcija a igg ti e deka porano nekogas si ja imala infekcijata

18. erika***

erika*** Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2019
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    12
    Сакам да прашам дали некоја имала искуство со покачени ензими алт и аст дали е за паника и дали и како сте ги намалиле јас сум 18 недела моментално и ми се покачени ензимите

19. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    2.497
    Јас знам дека се покачуваат во бременост, и дека не се проверуваат во бременост. А може и од многу витамини да се покачени.

На erika*** му/ѝ се допаѓа ова.
  20. panda46

panda46 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2021
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    128
    Jas bev na vtor skrining kaj doktor Dimcev i go gledase srceto, rece deka se e vo red no sepak ne znam dali toj pregled fetalna ehokardiografija e poseben pregled ili se se gleda na skriningot? A za skrien seker koja nedela bi trebalo da se odi?

Ti blagodaram