Јас сум 18+1 и бебко почнав да го чуствувам поактивно долу кај стомакот второротка сум не се секирај ќе го почуствуваш овие недели можеби нема јако туку нежни движења како пеперутка
Mene mi e prva bremenost ama bidejki pravevme invaziven test od placenta odma si pravam filmovi.Na 18 ti mi e sledniot pregled si vikam da izdrzam da ne odam dotogas.Oti dosega nitu ednas ne sum docekala pregled si pravam filmovi i odam vonredno samo da ja vidam
И мене ми е прва бременост. И јас се секирав зошто сите ги осеќаат порано, ама ете некои дури после 20,21 почнуваат да ги осеќаат. Немај гајле нормално е, не се нервирај без причина
Јас имам другарка сега породена имаше цела бременост висок притисок и да не те плашам се породи во 8ми месец и по препорака од доктор пиеше метилдопа само тие се дозволени во брененост консултирај се со доктор ако имаш многу висок притисок
И мене тие ми ги препишаа. Јас дома кога си мерам супер ми е од 120 погоре не ми оди,ама кај матичната секогаш ми е 140,150. Ми препорача да носам холтер, по наодот на холтер ми препиша апчиња. И сега како е другарка ти? Има висок притисок после бременоста или не? Јас се плашам да не ми остане терапија за цел живот
Исто страв ми е, од апчињата да не ми го бувта ептен притисокот зашто како што кажав кога мерам ми е нормален дури и низок. Тие се да го регулираат или да го смалуваат протисокот?
Имаше само еден месец и потоа и се нормализира а јас исто имав пред да се породам 1 недела и заради тоа и намалена плодова вода се породив царски во 39+4 така да ич не се секирај примај си терапија на време и ќе се нормализира
150-90 пред да се породан 2-3дена ми се стабилизира инодкако се породив 4дена додека лежев примав инекции апаурин и метилдопа 2x2 бидејќи неможеја никако да ми го сметнат и пред да ме испуштат ми проверија протеини во мокрачата ми биле мн ниски и ми рекоја да внесувам протеини и да пијам метилдопа,фала му на бога сега сум супер само 1месец одкако се породив пијав метилдопа
Мене денеска цел ден ми е 150/90 на десна рака а на лева 130/70. Цел ден сум успаничена со притисокот
Не се правдај без потреба. Скроз ок е да си загрижена. Високиот притисок не е добар во нормална состојба, во бременост па логично, ич не е добро да го имаш. Пиј си терапија, слушај лекар и пробај да останеш смирена. Се надевам се ќе биде добро.