Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    40.402
    Да јас пред 2 недели правев во институт за јавно здравје со упат од матичен гинеколог

2. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    274
    Дали некоја од вас има анксиозност а е бремена? Како се справувате во оваа состојба? Мене ми се врати сега во 4 ти месец а имам и вратна спондилоза

3. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    1.128
    Јас имам генерализирано анксиозно растројство, до сега добро се држам, најмногу ми смета ОКП од се.
    Се справувам така што гледам да сум присутна во моментот и да не размислувам многу за што следува. Овој месец мислам за сегашната состојба, следниот месец само за таа состојба ќе мислам итн. Секако мора да се започне и со планирање, и ми доаѓаат и црни мисли што ги контролирам на овој начин. Ми се случи два пати да имам паничен напад, само се потсеќам во моментот дека е паничен напад и да почекам да помине.
    Инаку, без медикаменти сум веќе три години, и до сега си имам развиено такви мали механизми за справување без хелекс/дијазепам. Се надевам ти помогнав.

На Shekjerna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.365
    Што е сакрализиран цервикс? На извештајот ми имаа запишано барав низ нет ама неможев објаснување да најдам.

5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.828
    Допаѓања:
    11.751
    Мислам дека значи тврд и затворен.

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  6. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.407
    Допаѓања:
    8.454
    Женски 25та недела сум. Од како влегов во 6ти месец на момент кога ке почне да мрда бебето на одреден начин, ми чука срцето забрзано и како тешко ми е да се издишам. Како вознемирано да се чувствувам и поминува за брзо.

Дали некој искусил нешто слично?

7. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Девојки 25 недела сум, се разбудив со болка во желудникот, главоболка и трпнење на левата рака (во левата рака боцкам клексани). Дали има некпја со вакво искуство?

8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    40.402
    Дали некој има слично искуство. Од пред некој ден ми се случува градите понекогаш да ги осеќам, како да надоаѓа млеко. Значи истатат сензација што ја имав кога го доев мали, и кога од другата града почнуваше да тече млеко неконтролирано. Млеко не ми протекува, ама буквално истото чувство како да че протече секој момент. Не ги стискам намерно за да не почне да тече. Инаку сум 17+

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.390
    Допаѓања:
    103.194
    Мене на почеток така ми беше, како мравки да ми шетаа, чешање, пецкање, ама помина.

Јас да ви кажам ова второ тромесечје ми летна за час. Од утре сум 21 полна во 22, значи уште една недела во 6ти, така? Исто така за разлика од синко голем овој мали многу малку го осеќам, многу помалку. Али кога го осеќам, е карактерен е, ќе се намести на некое место и не мрда. Имам уште 2 недели до преглед, стра ме да се качам на вага на преглед, апетитот ми е за машала. И само глупости ми се јадат. Во труднички се жалат на болки и секакви нелагодности, јас на апетитот, секој со својата мака.

10. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.705
    Допаѓања:
    11.229
    Плацентата на кој ѕид ти е?

11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    40.402
    Таа првичната болка ја искусив околу тест и се смири. Ова сега е баш тоа чувство како кога ми надоаѓа млеко:worried: За среќа па не е констанстно, се стабилизира.
    Инаку јас па ова бебе многу рано мислам почнав да го осеќам. Минатата недела се разубедував, ама сега веќе официјално се осеќа дека задава удари под папок. Ама овој пат плацента е на заден ѕид, а прерходната бременост беше на преден.

12. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Jas pak denes so slabi menstrualni bolki vo polovinata, slabi ama postojani. Nokeska ne spiev ic, sparno bese i ne se disese, samo se prevrtuvav. Kolkovite pocnaa da bolat, pa na koja strana i da se vrtam isto mi e. Na grb mi e ubavo ama kratko i koga ke stanam kicmata ne e moja. I taka si se pozaliv...

13. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    980
    Допаѓања:
    723
    Девојки во која недела планирате да го правите вториот скрининг јас денес сум 20+2 и се мислам која недела да го правам.

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.390
    Допаѓања:
    103.194
    Не спомнал доктор и не ни прашувам, јас тоа што не ми кажува не, прашувам само ме интересира дали е здраво и живо.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, elenaklasik и Ano им се допаѓа ова.
  15. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    40.402
    Болки во колкови, кичма и тешко фаќање позиција мене ми се секојдневие скоро цело време:worried:. Како ќе се тера до крај незнам.

Па мене ми рекоа 21 недела. Јас планирам така да закажам 20+3 до 21+3, зависи како ќе најдам термин.

Последна измена: 21 август 2022
    На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  16. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.838
    Иста и јас сум болки во колкови дури ме пржат при спиење, а почнаа и периодично менструални. 15+4 сум рано е ама мислам дека ја осетив бебушка или психа е хаха како нежно гребење и како пукање на балонче:D.
    Планирам и јас да закажам 21 недела втор скрининг, а за 2 недели сум на контрола кај матичната.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.390
    Допаѓања:
    103.194
    За болки во колкови немам некои изразени ама јас спијам со перница меѓу нозе од сам старт, за да ме брани да не легнам на стомак и мислам дека ми помага. Кај мајка ми немав перница кога преспав една вечер и изгинав од мака цела вечер и сабајлето едвај станав.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lina-Detelina

Lina-Detelina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    1.149
    И јас да се приклучам со болки во колкови, исто во спиење, и менструални имам поретко. 15+5 денес, значи вообичаени симптоми за овој период од бременоста. За осеќање бебуш, и јас мислам дека некогаш го осеќам хаха:$ не знам дали е тоа или некој мускул.

19. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.838
    Ставам и јас перница не ми помага, за некој ден ќе земам и за трудници ќе пробам и со таква ми ги фалат сите.

20. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    40.402
    Со перница сум и јас, ама обична. Трудничката ене ја стои под кревет, нема место за неа дека откако се короносавме мали беше со мене на спална и нема шанси и неа да ја пикнам. После одмор си се враќа во негова соба и ќе ја извадам од под кревет оти не бива веќе. Во првата бременост многу ми помагаше. Јас имам од оние големите од сомниа хит што беа пред 6 години, цела да те гушне. Таман ако има рестрикции зимава и за греење ќе се погоди:rofl:

Инаку утре контрола, за последно амин пред одмор и во четврток не чека морето(poolparty). Едвај чекам, а богами и мали. Како што 2 години не сме биле на море доживување ќе биде. Ми е криво што само 8 ноќи резервиравме, ама дека во мај кога букиравме не се знаеше што ќе биде и со бременоста и дали ќе добијам дозвола за одмор. Ама ако ни тргне па ќе продолжуваме на лице место.

На ija, AngelOfArh и elenaklasik им се допаѓа ова.