За да не се буниш, води си се според менструација, он тоа што ти пишува е за да ги изедначи мерките. Ти води си се според циклус. Пошто следен може да е назад, па пак напред и ќе се испобуниш. Бар јас така со двете бремености си терам.
Јас секоја недела осеќам по некоја промена. Сега баш смукав, еве половината ме скина. Стомакот исто знае да ме наболува долу, понекогаш имам како бодежи во вагина. Колкови ме болат во спиење,левиот посебно ме гори ако спијам на таа страна. Се на се сум добро, навечер ми е најтешко, па заспивам, па ноќе се будам едно 10тина пати, и така.
И мене бебушка ми одговара за поголемо ама не ми е преместена менструацијата уште си се води така и терминот е уште ист и ми рече уште е рано може да се изедначи, може порано ти биле плодните денови, генетски е или скриен шеќер ама си запишува според менструација пример 14+3 а според мерки 15+2. Јас сум 15+6 денес и оваа недела почнаа секакви болки, трнења, не спиења, срамна коска, колкови и што све не, ама ништо неиздржливо или невообичаено
Мене матичниот ми е на одмор и бев на болница на преглед и таму ме збуна докторката скроз ми вика по мерки колку што бев тогаш 19 недела ден два помало на сликите од ехо на едната 18 и 5 на другата 19 и 5 на извештајот дека одговара на 19 а таа таму ми вика одговара на 21 недела две недели е понапред и ништо не ја разбрав а ми објаснуваше едно 10 минути за порано дека ќе се родело од терминот па почна да кажува за други абе ме избуна скроз и сеа дали сум понапред поназад појма немам во 15 16 недела почнав да имам бодежи во вагина па ми престанаја сеа од вчера пак ми се појавија.
Е не знам за ова шо да речам. Минатата бременост со син ми, исто беше 5 дена понапред и одма ми ја помести менструацијата, за да дојде терминот порано. Во плодност си пишеа според менструација. И сега исто направи. Последно кога бев, според менс. бев 12+1 и му велам како е со мерки, си одговара, тој ми враќа нема голема разлика 12+6 си, а бебето ко за 13+0. И не препрашав, не се многу дена, ама сакам да знам јас како да си сметам. @Lina-Detelina кога си на преглед, да рапортираш овде
Мене минатата бременост ми беше скоро цела две недели понапред и цело време сите сметаа по последна менструација. Читајќи и слушајќи дека кога е поголемо изгледа порано ќе се породам, бев спремна, чекав… и на крај се роди во полна 41ва недела, големо бебче.
Најдобро е да си рачунаш по менструација, нема врска тоа понапред поназад, тоа цела бременост може да е променливо. Скоро секаде докторите сметаат по циклус, така да сметај си така за да не се буниш
@elenaklasik Ќе пишам после преглед обавезно, на 29ти сум, во понеделник, едвај чекам, можеби и полот ќе ми го каже.. само да е живо здраво, да напредува тоа ми е побитно. Сега вака со неделиве имам дилема, денес сум 16+0, тоа значи дека сум 15та полна или 16та полна?
Од која недела се почнува со 6 месец со 21+0 или 22+0 јас со неделиве ко од марс падната сум имам едно сличе со табела ама не ќе да е точно овде друго кажувате.
Јас мислам дека со полна 22 се почнува шести, според тоа јас што се водам, колку е точно, не знам. До 21+6 е петти, и почнувајќи од 22+0 е шести.
I oficijalno od denes sum vo vtoro tromesecie za prv pat vo mojot zivot. Na pocetokot na bremenosta sakav nedelite pobrzo da mi pominuvaat a sega pak sakam da idat sto posporo.
Zdravo Jas ne sum zadovolna od mojot maticen dali moze da mi predlozite dobar ginekolog maticen vo chair ili nekade vo druga klinika .. Vi blagodaram
14+2 денес, чувствував краткотрајно како балончиња низ стомакот. Баш во долниот дел. Можеби се првите движења, можеби јас си замислувам. Во овој период на колку време имате прегледи? Јас имав скрининг во 12та недела, сега следниот преглед во 16та. Се надевам доволно е така.
Тие балончиња се бебе И јас почнав многу рано да го осеќам уште од 13/14 недела,никој не ми веруваше ама знам дека беше бебе од старт. Инаку сосем е доволно преглед на месец дена ако не ти е ризична бременоста. Секако ако има нешто сумљиво не дај боже ке си отидеш на преглед порано
Dali nekoj ima praveno dopler na veni na dolni ekstremiteti vo sistina iskustvo da pisete.I dali od 26ta nedela imate pocustvuvano bolki vo preponite.
Јас имам болки во препоните, 26 недела сум. Докторката рече нормално е, натежнува бебе а и местото се шири се подготвува за понатаму.