Имаме куќа на Шар Планина, селце едно над Лешок, Брезно се вика. Тука сме еве од средата вечерта, овој пат не ми е ќеф ич и бројам денови искрено. Има многу инсекти и бубачки и само се штрекам, ама тоа е што е. Бар воздух дишам, спијам раат пошто и свекрва ми е со нас и синко спие со неа, а ние баш одмараме.
Devojki, dali ima nekoja da mi preporaca ginekolog za vodenje na bremenost i poragaj vo sistina ama da ne e Drakulevski Mozebi doktorot e dobar ama dva pregledi go cekav po saat vreme i denes na zakazano ne mi se ni javi nikoj doktorot ne dosol. Dali e od hormonite i imam niska tolerancija nez, ama me iznervira do placenje. Trudna se vleckam sama po bolnici se utepav od pari davanje i pak nekako da te zezaat.
Таман пред некој ден реков убаво што досега немам болки и грчеви денес цело претпладне со слаби грчеви сум. Не се константни ама почести. Денес 16+4, па претставувам од сега па натаму ќе зачестуваат.
Женски, 18+3 денес. Колку често во денот го чувствувате бебчо да пливка? Јас денес помалку го чувствувам од предходниве денови и чувствувам како некое влечење, тегнење во стомаков. Како да е опнато нагоре со нешто, ми го притиска одвнатре стомаков. Нормално е ова?
18та-19та недела едвај еднаш неделно го осеќав, сеа го осеќам на секое легнување, веќе и на допир се осеќа. Си легнам ли навечер малку покасно од 10, нема спиење. Не се потресувај, наскоро иде забавата.
Јас оваа бременост така почнав да го осеќам како тебе од 17+ и бар еднаш, најчесто и почесто во денот го осеќав како клоцка ниско. Последниве 5 дена го осќеав ептен интензивно исто ниско долу (денес полна 20). Е денес незнам што се случи ама како салта да прави. Ај што се расклоца ептен, па уште и еднаш го осеќам долу, наредниот пат кога ќе клоцне мислам низ папок ќе излезе. Ме побудале колку клоца
Хахаа душичкии. И јас го чувствувам ниско, ретко накај папокот погоре. Ама на ехо ми кажа Др дека нозете му се скроз долу, па можеби со нив клоца.
Јас немам појма во моментов како е поставено, ама по она денес мислам се превртуваше неколку пати. Во понеделник сум на контрола/скрининг па ќе видиме. Како и да е нека клоца. Бар по раат сум кога го осеќам дека е тука
Мајки по колку магнезиум ви препорачаа да пиете на ден, смее ли по две на ден од тие прашочињата на алкалоид од 400мг или многу е ?
Колку се пазите со смисла на тоа каде купувате храна посебно ресторани,каде излегувате? Некако како да се затворив на тоа поле. Не дека не излегуваме туку премногу бирам каде и како. Викендов на пример цело наше друштво е во Кавадарци на гроздобер. Јас останав дома затоа што некако не ми беше безбедно каде би јаделе, каде би користеле WC и работи од тој аспект. Можеби јас претерувам ама некако викам секако скоро цели 4 месеци без мака поминав, да не си правам сега дополнително.
Јас прилично особно летово. Салата не јадам од надвор, цедени сокови исто, фаст фуд на минимум (неколку пати пица и еднаш 7-ца). Додека бев дома не ми беше проблем, ама сега и на работа како почнав многу ми е проблем зошто се ограничив многу за оброци и морам да мислам и од дома да носам за да бидам соодветно покриена ради разноврсност. Пекарски јадам, ама па не оди само тесто да јадам, во кафанче што сум седнала неколку пати, или похованици или храна со добра термичка обработка. Искрено и мене ми фалат некои работи, ама ми е страв. Само што јас на твое место не би останала дома. Ќе понесев нешто од дома, а таму ќе бирав нешто што е посоодветно.
kako se manifestiraat tie grcevi? opagjanje na kosara dali e simptom? ovie 2 nedeli bajagi mi opagja 16 nedela sum, pijam sekoj den po 3-4 litri voda i kazav na maticnata vika seker da ne mi se pojavil ama ke proveram dali i vas vi bese taka ili ne? mnogu mi se pie voda
Апсолутно воопшто не се замарам во поглед од кај јадам и што јадам, ама па не јадам од отворени тезги, сумљиви работи, мајонез јадам додуша, ама си имам малку така како слабост на тостови па знам од сендвичара да земам тост али ретко. Од друга страна кога пијам кафе пијам само црно кафе, без млеко и додатоци ако не е во проверена кафетерија нели. Не се потресувам ама и не сум скроз лабава. Се викам на улица просат со стомаците и по 1 бебе во раце, јадат со прљави раце, од земја, од канти, па ние па поише да не сме од нив мајки и жени... не е сега дека ептен не водам хигиена или јадам баш се и баш од секаде, ама да пропуштам забава заради храната, никад! Оваа бременост имам слабост на фаст фуд, мрсничко, пециво, слатко, благо... ако ептен се ограничувам треба да бидам вечно нервозна. И да ви кажам оваа бременост засега полесна ми е од претходната.
Кај мене како слаби менструални болки, во долниот ден на стомакот. Ама ги имам ептен ретко и кратко. Во поглед на јадење, не дека толку се пазам. Јадам и фаст фуд повремено и мајонез и благо ама само од познати и проверени места. Во поглед на патувањето мислам повеќе страв ми беше во делот со WC и можноста за бактерии од колку од храната.
Da ve prasam za magneziumot, kolku pati dnevno vnesuvate? Dali vnesuvate po potreba ili samo zgolemuvate po potreba? Jas zemam samo navecer magnezium direct od 300mg i mnogu retko ako imam bolki vo polovinata zemam uste eden. Citam po forumov trudnici zemaat dosta poveke pa se zaprasav da ne treba da zgolemam doza jas zasega sum ok vaka, ama sakav da ve slusnam i vas..
Ако немаш потреба не зимај, јас зимам по 1 од 400 и по потреба уште еден. Со синко уште од 5ти месец имав потреба од 2, сега сеуште се држам со по 1. Еве сега на планина ги заборавив и не пијам, едвај функционирам, ама ќе издржам уште вечерва.
Јас редовно зимам 2×250, таа ми е доза препорачана од доктор. Последно кога ја прашав ми рече да се држам до оваа доза засега (за понатаму сигурно ќе се зголемува), но ако осетам потреба можам да земам уште до 1гр. Ако осетам потреба земам директ од 400 или едниот од 250 го заменувам со 400.
Мене една докторка ми препорача два пати од 250, друга двапати од 400 за грчеви али јас засега го користам само по потреба .