Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.391
    Допаѓања:
    103.199
    Од 20та недела, односно 22ра, натака. Фактички на вториот скрининг мерат прв пат. Бар кај мене така беше.

Конечно да го осети маж тепачов мајкин, а се најадам грозје мава ко луд, тепа, мислиш ќе излезе низ стомак. Мислев ќе дремнам малку ама ништо, се раздава чоекот и нема спиење.

На Снегулк@23 и snowqueen им се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.816
    Допаѓања:
    5.806
    Јас слабо го сеќавам бебето. Има моменти кога сеќавам мрдање ама ретко сеуште. Не се некои јаки удари.

Од друга страна сеуште немам некој голем стомак и грчеви чести и болки така да и без често пиење на магнезиум поминувам. Да речам дури и паничам од тоа што немам некои јаки симптоми.
    Единствено што градите ми се чувствителни и тие ме болат почесто.

3. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Ne, i neznam kolku e tocno toa. Nemoze da nemaat nikakva uloga, eve jas piev Femibion 2 i mnogu mi go krenaa zelezoto, pa mi gi prekinaa do narednata kontrola. Kako moze da nemaat nikakva uloga? A za kilazata ne sum sigurna zasto bremenosta sama po sebe e sostojba koja go menuva teloto i potrebite za vnes na hrana, taka da mislam deka i so vitamini i bez niv kilaza ke si kacuvame..

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. pilence23

pilence23 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2017
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    127
    Ваљда во смисла на плодот дека немаат улога, мене до некаде муабетов ми држи вода пошто порано освен инекции за железо, трудниците не пиеле дополнителни витамини и тоа железо примале само тие што имале индикација, така да не знам, инаку ова ми го кажа др. Од Систина тука членки го спомнуваат, па ако има и некои други членки нека споделат мислење за/против, јас овие сега што ги имам ќе ги допојам секако ама за понатаму се мислам искрено.

5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.831
    Допаѓања:
    11.765
    Па витамините не се директно за бебето. Бебето како расте црпи од тебе сè што му треба, па за да не ги истроши твоите резерви и ти да опаднеш затоа се пијат тие витамини. Од друга страна ако ти имаш недостаток од некој витамин што му треба на бебето, витамините ќе го надополнат.

На АнаМаријаД, Suze18992, Discovery и 2 други им се допаѓа ова.
  6. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    Мене ми рече дека не играле некоја улога витамините имало жени што не пиеле витамини а имале по топ крвни слики од тие што пиеле

На Снегулк@23 и pilence23 им се допаѓа ова.
  7. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Еве јас не пиев во првата бременост. Можда само 1-2 месеци, ми отвараа апетит многу и си ги прекинав. Никогаш немав ниско железо, крвната слика ми беше супер, бебе родено 3300.
    Сега, 14 недела пак не пијам. Се трудам да јадам разнолико и за сега се чувствувам одлично, крвта супер.
    Цела прва а и сега во втора вклучив семе од коприва и аронија.

14 недела, дали официјално сум второ тромесечие? :) сум заборавила која недела кое тромесечие е.

На pilence23, Снегулк@23 и sweet.woman им се допаѓа ова.
  8. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    По сликата да ние сме блиску и јас некаде 15 недела сум

Прикачени фајлови:

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Marijaa...

Marijaa... Нов член

Се зачлени на:
    5 септември 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Mislam deka na puna 17nedela, posle toa se meri

На snowqueen му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Си ја сочував сликата баш ќе ми е од помош, фала ти :)

На sweet.woman му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lavica2602

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    20+0
    Redoven pregled denes, doktorot rece deka imam placenta previa. Cervix skraten na 26mm,od denes na miruvanje (ne strogo) ama poveke lezenje. Mnogu sum uplasena, najmnogu se plasam da ne ne izdrzime da stignime do nekoja nedela bezbedna za bebe. Maticniot predlozi serklaz ama pak serklaz so placenta previa ne e dobra kombinacija (mojata doktorka od skopje go kaza ova)
    Neznam sto da mislam, samo znam deka sum prezagrizena.

12. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    870
    a kakov rizik postoi?

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.391
    Допаѓања:
    103.199
    Јас би мирувала строго, односно станување само за во вц и да јадам, дури и би јадела во кревет мислам. Што е сигурно сигурно е.

25 недела ја дополнувам, не ми се верува дека уште 10тина дена имам до крајот ја 6ти месец, не ми е реално. Едвај чекам да се породам, а богами и да почнам да се спремам пред тоа за бебе. Ќе треба да појдеме да си ги земеме работите за бебе од кај братучетка ми таму кај крај на 8ми, да спакувам и торбица која уште не сум ја купила за во болница, а можно е сепак да одам со таа со која минатата бременост си одев. Имам ситнурии кои сакам да ги обновам, да докупам, чекам зимски работи да ми извадат во продавничето во кое гледав лани за внукот и да купам нешто поопипливо веќе. Се одлучив за пелени кои ќе ги користам, за почеток Слипи некои како Премиум слични, еко нешто беа, сакав на Бејби лав ама дали е само во нашиов ДМ така или секаде е така не знам, ама нема ништо од Бејби Лав, дури и влажните кои ги користевме веќе ги нема. Да не зборам за цени, нема едноставно никаде цени, се е така и глупо ми е да прашувам за секое пакетче па. Превозбудена сум. Со синко некако немав време да се спремам, ќе видам сега дали конечно ќе уживам во процесот на спремање. Викенд е, да се наспиеме сите, што викате?

14. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.831
    Допаѓања:
    11.765
    Барај и трето мислење во Систина или Ремедика. Реално, најдобро е да си на строго мирување со перница под задник за да и помогнеш на постелката да се крене.
    И цервиксот уште еднаш нека ти го измерат и нека ти кажат мислење за серклаж.
    Не се грижи, ќе бидеш добра, само мирувај и биди смирена:hug:

15. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    723
    Немој да се плашиш незнам дали земаш утрогестан земи и ферона витамини за скратен цервикс тие ги пијат и магнезиум и строго мирување и се ќе си биде во ред ќе видиш.

16. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    6.673
    Барај друго мислење. Оди кај друг доктор.
    20г.н рано е да се каже плацента превија.
    За скратен цервикс барај друго мислење.

17. Lavica2602

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    @Iris-1234 @ija za dve nedeli sum na pregled vo Newborn, kaj Tanja zasto taa me vodi od pocetok. Znam deka site merat razlicno, a nea i veruvam najmnogu baska i aparaturata ne im se sporeduva so lokalnive ginekolozi. Se slusnav i so nea, samo da miruvam mi rece a za serklaz trebalo cervix da e pod 20mm, a do 28 nedela moze da se zgolemi so miruvanje i utrogestan. Sega ke lezam, kako sto kaza @Iris-1234 ke stavam i pernice pod zadnik i ke vidime za 2 nedeli.

На Снегулк@23, ija и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  18. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    6.673
    Ако си во можност оди кај Димчев.

19. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    2.825
    Ова дека серклаж се става ако е цервиксот под 20мм мислам дека не е точно. Знам ситуации кај што ставале и со подолги мерки од 20мм серклаж, дури и за превентивен серклаж сум читала. Консултирај си се со докторката што те води и мирувај (fingers)

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.831
    Допаѓања:
    11.765
    Ќе бидеш добра, одмарај се, мирувај и зачувај позитивна мисла:hug:

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.