Preventiven se stava od 14-16ta nedela ama ako imas indikacii. Jas sama si sum kriva malce, si potkrevav tesko posledno si velev nemam gajle. Vie sto ste lezele so pernica pod kolkovi dali ste imale efekt? Mislam dali cervix prestana da se krati? @Sofi.ja te procitav nanazad deka so lezenje cervixot se zgolemuvase, koja nedela se porodi?
Ќе бидеш добра, цервикс не останува ист цело време. Сега нема да креваш ништо, ќе мируваш, и плус земи од тие Ферона витамините, наредно мерење може и да биде подолг. Плус не ти е страшна големина. Знам дека зависи мерењето дали е сабајле, навечер, и дента колку си била активна. Како и да е има решение. Инаку кога правев хистеро во Ремедика, на девојката со мене у соба и ставаа превентивен серклаж во 18та заради претходен спонтан. Така да приватните ставаат, се зависи од случајот и од тоа каква историја имаш.
Jas ke sum presrekna ako vo ovie dve nedeli ne se krati. Lezam, i pernica pod zadnik imam. Se smiriv, zboruvav so Tanja sabajlecki, i se objasnavme podobro.
Девојки се осеќам многу задишано и срцето брзо ми чука. Си го мерев пулсот околу 95 во мирување. Нели е рано толку да ми е покачен 15 недела сум?
Мене цела бременост ми е 90 и нешто некогаш повеќе го осеќам некогаш помалу пулсов ама од 90 до 100 ми се движи е дали е нормално незнам ама јас од секогаш имам висок пулс а низок притисок.
Се исто. Баш денес се замислив дали е нормално што тоа ми се случува и сега ве читам и сваќам дека не сум само јас.
Eve veke 13 nedela vlegov, bev na screening vo 12, NT i NIPT napraviv; NT pokaza minimalno tecnost pozadi vratot i dokt rece minimalen e rizikot od Down sindrom. Se razbira cekam rezultati od labaratorija za drugite sindromi. Tuku drugo mnogu mi e macho; skoro sekoj vtor den me boli stomak vo predelot 4-5 prsti pod papok i levo i desno; bas kade se tenkite creva i del od debeloto. Si patev porano pred 8g so poduvanost t.e Kako otocen mi bese toj dolniot del od stomak duri izgledav Kako trudnica. Sega od Koga ostanav bremena pak pocna istiot problem I ima denovi koga epten davam napon da otidam po WC. No odam redovno barem ednas vo denot. Dali mislite Kako napreduva bremenosta ke osekam poveke bolki I poduvanost? Mnogu mi e strav koga bebe ke pocne da buta se nagore site organi se pomestuvaat a crevata odat pozadi vo stomak. Uste nemam nekoe mese rano e 13 nedela no poduvanosta e sekoj den i do vecerta e epten mnogu. Barem gadenjeto pomina no ova so crevata me zagrizuva. Zakazav na gastro kolku ke pomogne ne znam pa mislev da prasam za iskustvo ovde. Se izvinuvam na dolgiot post
nekni 18 +2 osetiv jaki grcevi vo dolniot del od stomakot kratkotrajni no bolni, deneska 18+5 povtorno jaki grcevi bolni kaj leviot jajnik. bolki ne sum imala of 10 nedela nikakvi i eve sea nesto posebno tesko ne sum digala imam hematom uste od 9 nedela uste ne se povlekol 17mm e bebeto e nisko dole mi e stomakot dali 3 pati na den ke go osetam i tolku e sea mi e strav od grcevite dali da odam utre na lekar sto vikate?
Zdravo dali nekoja od vas imala bolki vo preponite i sramnata koska? 25 nedela sum odvaj se dvizam magnezium ne mi pomaga nekoja so vakvo iskustvo?
Да, јас сум имала баш во тој период. После ми поминаа, сега повремено ги имам а сум 31 недела. Појачај магнезиум, во тој период пиев 3 × 375мг.
19 недели без мака и таман 19+ почнаа киселини во желудникот. Вчера јадев бурек после долго време и мислев од тоа. Денес сум баш на лесна храна и вечерва повторно. Следна недела нова контрола, ќе прашам за некој лек доколку во меѓувреме не се среди. Или доколку ми станува потешко пак ќе прашам и порано. Дополнително ме нервираат постојани коментари од познаници и колеги како не ми бил доволно голем стомакот за неделите, слабо се познавало дека сум бремена итн
Земи си рупурут за киселини, тие ги даваат на трудници, инаку не се замарај за коментари и мене не ми се познава и супер уште подобро барем не мора да слушам " совети " и бош муабети за што и како треба. И плус колку ќе се познава зависи дали е на преден или заден ѕид, горе или доле, прва бременоста и тн.
Прва бременост, заден ѕид. Всушност веќе имав една биохемиска. Сепак гинекологот ја води оваа како прва.
Jas imam silni glavobolki pri promena na vreme. Si imav i pred bremenost ama sega sum poosetliva i ne se izdrzuvaat. Maticnata mi rece brufen smeam. Samo ednas pred dva veceri se napiv cel brufen, prethodno go delev na pola ( 2-3pati dosega) probav so limon, so koka kola, so kafe, magnezium i Paracetamol.. Ne bivase, duri povrativ od silna glavobolka i maticnava me iskara da ne trpam. Najprvo prasaj go svojot doktor, ako ti dozvoli zemi si brufen. Jas samo spodeliv moe licno iskustvo.