Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Telenovela00

Telenovela00 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    421
    Da ve prasam nesto. Na pocetokot koga pocnavte da gi osekjate dvizenjata na bebeto kolku cesto osekjavte 2pati, 3 pati na den ili poveke? Pred edna nedela pocnav da gi osekjam no nekako malku samo 2 - 3 pati na den. Dali e toa normalno?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Glavobolki ne no stomak pod papok edno 4-5 prsta i levo I desno cel toj del me boli veke od 8 nedela navamu skoro sekoj den. Bev na gastro mislese hernia vo abdominalniot zid. Me prati na hirurg i toj na prv pogled rece umbilikalna hernia (okolu papok). Ajde i na eho I radiologot kao rece da ima dosta masno tkivo okolu papokot. Ke odam I na vtoro mislenje, normalno sega nikakva operacija i se nadevam da izdrzam uste 6m dodeka bebus da se rodi. Nesto pies za bolki? Mene mi dadoa buskopan i edni simeticone za gasovi bidejki poduvanost e strasna, duri dolniot del na stomakot mi e otecen. Navecer epten Kako trudnica vo 9m izgledam. Rano e da mi se poznava nekoe baby mese, duri sabota ke pocnam 14 nedela

3. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    274
    Dobroston piev do 20 nedela, sega samo vaginalno utrogestan, nishto drugo za bolki

4. Allma123

Allma123 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2021
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    110
    devojki dali nekoja posle krvarenje imalo kafeav iscedok i kolku vi traese jas denes sum 18+1 den imav obilno krvarenje vo 15+5 dena zapra posle tri dena no sega veke tri dena imam kafeavo so parcinja krv

5. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    So koja nedela se vleguva vo 6ti? Na aplikacijava mi stoi so 22ra a edna slika od internet so 23ta polna. Vie kako presmetuvate?

6. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    723
    cfa9236413dd6e0307010ab5c0f59491.png

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    723
    Јас по таа слика се водам а за полни недели не ги разбирам многу многу и не се замарам со нив.

На Снегулк@23 и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.391
    Допаѓања:
    103.200
    И мене не ми е јасно. Од понеделник сум 26+1 илимити 27ма недела и по циклус влагам во 7ми месец ама по недели мислам дури од следна или?

9. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    723
    Јас од денес сум 26 недела и си сметам дека нарениот петок кога ќе сум 27 ќе влезам во седми месец.

10. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.826
    Допаѓања:
    3.900

Прикачени фајлови:

На najjacha и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  11. Aleks1234

Aleks1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    99
    24 ta nedela sum i me interesira zosto bebeto go osekjam skroz dole da mi mrda najmnogu do papokot .. panicarka sum inace normalna mi e bremenosta ..

12. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.838
    Па супер е таму си е поставено кај папок еве јас 22 сум па уште го осеќам долу, може и до 10 цм под папок. И јас се плашев ама секој ден е на различно место и се помирив со тоа.

13. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.816
    Допаѓања:
    5.806
    Поминат втор скрининг. Се е во ред и дефинитивно е женско. Сега преглед на срце, а за некоја недела и скриен шеќер. Јас лично немам индикации меѓутоа заради историја на дијабет од мојата страна во семејството, пожелно било да правам.

Генерално немам некои посебни проблеми, се повеќе чувствувам движење на бебе, така да уште половина од бременоста да ја поминеме.

Како се заштитувате овој период од настинки и вируси? Покрај сите витамини, земам и витамин Ц 1000 и се надевам дека е доволно затоа што, посебно на работа имаме добар дел со симптоми на настинки и вируси на кои не им е ама баш ништо.

Имаме опција за работа од дома и искрено се мислам дали јас да си работам од дома и покрај фактот што треба да обучувам друг за мојата работа. Или да инсистирам доколку јас доаѓам физички, секој со симптоми да работи по некој ден од дома.

14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.061
    Допаѓања:
    40.411
    Јас на работа ги построив пред некоја недела. Ако се настинати да не доаѓаат или ако доаѓаат да си седат со маска. Две трудни сме во канцеларија со 12 луѓе и ич не ми е гајле.

Ама мене покритично ми е дома од детево од градинка:worried:. За среќа за сега се држам, ама до кога ќе видиме.

Инаку пијам цело време Ц 1000, Д 1400 (1000+ во одеос 400) и пробиотик од време на време, ова покрај се останато - магнезиум, фолна со б12, идеос + аспирин, утеогестан, клексан.:drunk:
    Човек да полуди од суплементи, со check list сум инаку сигурно ќе заборавам нешто.

15. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.816
    Допаѓања:
    5.806
    Јас земам метилирана фолна. Аспирин до 32ра недела
    Премама
    Витамин Ц
    Магнезиум по потреба

16. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.826
    Допаѓања:
    3.900
    Аспиринот за што го земате конкретно

17. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.816
    Допаѓања:
    5.806
    Имав неуспешна бременост претходно и претпоставувам заради тоа. Не направивме испитување за генски мутации. Сепак од првиот преглед во оваа бременост ми беше препишан од матичниот гинеколог.

На snowqueen и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  18. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Koga prvpat pocuvstvuvavte ikanje na bebeto? Denes 21+5 i vo lezenje mi pulsirase na edno mesto, pa neznam dali ritmicki me udirase ili e ikanje..

19. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    870
    izvini na prasanje po neuspesnata bremenost sega ovaa kako ti e cerviksot dali ti e skraten ili normalen? i jas edvaj cekam 2 skrining da vidam kako mi e cerviksot od prethodna kiretaza dali mi e osteten

20. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.816
    Допаѓања:
    5.806
    Првата ми ја водат како биохемиска бидејќи не видовме плод во матка и покрај високата бета. Така да се исчисти само по себе без киретажа или лекови. Повторно по 3 месеци останав бремена. И во 16та и во 20та недела цервиксот ми е измерен како 4цм.
    За понатаму ќе видиме бидејќи работата ми е со седење, па како ќе натежнува бебето дали ќе има некоја промена

На snowqueen му/ѝ се допаѓа ова.