Cim samo se iscistilo nemas gajle, cerviksot ti e siper, matkata ti ostanala necepnata, kaj mene e drugo matkata mi e grebena i ima sansi da ima posledici po cerviksot, 4 pati do sega barav da mi go merat ne sakaa a za privatno nemam pari, taka da do ponedelnik do skriningot kako na igli sum
Денес го почнувам второ тромесечие, последните недела две бев подобро не повраќав секој ден си јадев колку толку нормално, од завчера пак повраќам, денес едвај се вратив од аптека пешки морав да седнам на скали пред куќа па да се качам горе. Се консултирав со матичната за на кардиолог да одам пошто никогаш порано не сум била вака. Претходната бременост исто повраќав али функционирав си одев на работа , дома најнормално си работев сега за јадење едвај си правам. Си се пожалив...
Јас веќе поминав настинка/вирус што и да беше пред неколку недели. Коса ми се крева кога ќе ја слушнам колешката "детето ми е со вирусЧЕ, два дена температурЧЕ и два дена болки во стомак, сега и другите сме со симптоми ама брзо поминува. Или другата неубаво се чувствувам да работам од дома, а седи тука во затворен простор со температура и ред други. Фактот што за мене секој симптом што јас би го пријавила кај општиот матичен и гинекологот значи екстра крвни слики, тест за корона, екстра трошоци за витамини итн е небитен. Можеби и јас, а и моите доктори сме попретпазливи од што треба ама ќе се издржи уште некој месец. Дополнително, колку кошта преглед на срце кај Драшко? Тој ни е следен за правење.
Тоа е до менталитетот. Гајле му е за другиот. А ние ќе се тресеме. Ама јас сум дрска и безобразна и не им ќутам воопшти. И дома сум ги праќала. Во најголемиот ек на корона, кога имавме задолжителна обврска за носење маска во канцеларија (и тоа се обезбедено од фирма неограничено), се расправав секој ден и ги пријавував во човечки. Ама неки луѓе толку им фаќа и црпката изгледа
Јас скрининг правев 20+1 кај матичната. Сега рече нема индикации ама пожелно е до 22ра недела да се направи преглед кај Драшко. И доколку сфатив правилно околу 28ма недела уште еден ама не сум за ова сигурна. Инаку ми го посочи него бидејќи е најблиску до моево место, а веројатно има и други доктори.
Ако нема посебна индикација не брзајте за скрининг на срце. Најубаво 28 недела. Ако има некаков сомнеж ако сакате и порано. Јас бев на сктиниг во 22 и Петровска деталбо ме гледаше, зошто и напоменав заради историјата со мали да внимава, се беше уредно и сама ми рече ако евентуално сакаш 28 недела скрининг на срце Едит: плус од искуство во претходната бременост, Драшко сам ме враќаше да одам повторно после 28недела
Дали некоја од вас има намалена функција на тироидна? Дали сте со терапија? Колку што знам сите се со терапија во бременост за да се заштити бременоста, чудно ми падна моја блиска е без терапија, др.кој ја води за тироидна не е ни баш за таа намена др. ја води така. Како е вашето искуство?
Колку смее да се пие парацетамол? Настината сум и имам јаки главоболки, вчера се напив две. Безбедно ли е денеска пак да пијам?
Добар ви ден милички јас сум веќе19 недели и 3 дена и сеуште не можам убаво да го осеќам бебето,кај вас како е? Инаку втора бременост ми е.