Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Nala37

Nala37 Истакнат член

17 недела, втора бременост и јас не го осеќам. 13-14 недела осеќав нешто и реков еве го ама после тоа го снема. Првата бременост од 14 го осеќав :)

2. Звездичка30

Звездичка30 Истакнат член

Ај да се надеваме дека е нормално,како што читав до 24 недела е нормално ако не се осеќа многу.

3. Nala37

Nala37 Истакнат член

Нормално е, на ехо си мрдка. Сигурно си видела и ти :)

4. Tess36

Tess36 Истакнат член

Иста сум и јас, 19+3 со рацете цело време на стомак. Кога ќе легнам само осеќам нешто како да ми пливка и вибрира, ама кај мене се две бебиња, а осеќам претежно само на една страна и не знам кое е, а ни дали се они или нешто цревава ме зезаат И цела сум збунета, прва бременост ми е.

Звездичка30 likes this.
  5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Сепак се решивме да го направиме прегледот кај Драшко. Се помина супер, со тоа што нели како што некој имаше напишано ни закажа уште еден преглед за 2 месеци отприлика.

За една недела стартувам со 6ти месец. Некако брзо ми поминува 5ти. Веќе почнавме со купување на првите работи, некои ситници.
    Голем дел од работите што на почетокот ги гледав, сега се со нови, поскапи цени.

Друго колку внимавате на кревање тешко? Не дека не внимавам ама еве денес на кафе со братучетка со 5 месечно бебе. Немој вика да го креваш веќе е скоро 7кг, што е тешко за тебе. Нормално, го кренав и си игравме со внучето. Што ме става на размислување кога би била со 2ро или 3то дете бремена нели пак најнормално треба на првото да му се посвети внимание и да се крени и се останато.
    Нормално за бременост без потешкотии, без потреба од лежење и сл.

6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Кога ќе имаш твое дете ќе бидеш на некој начин принудена да го кренеш во одредени ситуации. Сега кога не си и не мораш баш да креваш, без разлика дали си со нормална бременост. Јас лично не кревам, имам дечиња околу себе што сакам да ги држам и милувам ама се воздржувам. Или ќе ми го стават во скут па така ќе си играм со него, јас да кревам не.

Во која недела правеше преглед кај Драшко?

Suze18992 likes this.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

21ва недела преглед.

За следен отприлика би било 29-30та недела според датумот што ми го закажа.

Не дека беше баш кревање некое. Точно баш јас седната и во скут да ми го подадат.

8. Bella_Stella

Добро тогаш ништо страшно. Не дека е страшно и да го кренеш, ама кога не мораш подобро немој.

Зошто толку рано преглед кај Драшко, имаше некакви индикации или?

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Без индикации повеќе од пракса на матичниот гинеколог. На вториот скрининг демек е се во ред ама таа не е стручна за преглед на срце, па затоа преглед плус.

Сите пациенти ги испраќа на преглед плус. Т.е предлага, па по избор доколку сакаш да одиш, пожелно е.

10. Bella_Stella

Имам историја јас, изгубив едно бебе со срцева аномалија. Ама не ми беше јасно зошто толку рано. Драшко сам ми има кажано во следна бременост после 24та недела да одам ако на прв скрининг нема индикации за порано. Како и да е не е грешка и сега што си била. Каде беше во Прилеп или Систина? Која е цената?

11. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Која цена е прегледот кај драшко

12. snowqueen

snowqueen Истакнат член

ajde ako sakas kazi kakva anomalija na srce imase i kako vlijaese na plodot i koi bea posledicite jas denes bev na vtor skrining isto so srceto mu najdoa nesto kako zadebeluvanje na muskulniot zid i sega veke ne znam sto da pravam od ni eden pregled ne sum otisla so dobri vesti sekoj pregled nesto mu naogaat na bebevo a vtora bremenost prvata go izgubiv ovaa sega problem so srceto ne mozam vise da izdrzam

13. Bella_Stella

Јас го изгубив моето бебе. Мораше да се направи прекин на бременоста зошто имаше тешка срцева аномалија. Хипопластично лево срце беше дијагнозата. Консултирај се со соодветни лекари и ќе ти кажат што понатака. Не секоја срцева аномалија е трагична, за многу од нив има решение.

Снегулк@23 and snowqueen like this.
  14. juice_

juice_ Истакнат член

Bidejki go pominav i jas istoto pred nepolni dve godini, znam kako ti e. Zatoa resiv da ti pisam.
    Prvo smiri se, onolku kolku sto mozes. Razgovaraj so najbliskite i zakazi termini kaj soodvetni doktori. Ne znam kaj koj doktor si bila, ama mozam da ti posocam jas kaj koi bev, koj sto vide, pa moze ke ti pomogne.
    Kaj mene Dimcev zabeleza deka nesto ne e vo red. Potoa Livrinova isto. I bev i vo Bugarija, kade imaat mnogu dobra aparatura, doktor koj go gledase samo srcenceto, i mi objasni, se sto e kako e.
    Dvajca doktori kaj nas ne vidoa deka nesto ne e vo red.
    Ako ti trebaat poveke informacii, slobodno pisi mi.
    Navistina se nadevam deka se ke bide dobro.

Снегулк@23 and snowqueen like this.
  15. Симонбомбон

Симонбомбон Истакнат член

Девојки колку се нормални повремени болки во долниот дел од стомкот во14 недела ,не се големи болки само како некоја блага болка имајте убав ден :*

16. Bella_Stella

Сосема нормални. Ако имаш некоја апликација и во неа можеш да прочиташ. Се тегнат лигаменти, се шири матка итн. Пиј магнезиум ако не пиеш.

17. Симонбомбон

Симонбомбон Истакнат член

Да пијам магнезиум со б6 навечер пред спиење ,кога лежам не се појавуват болките ама ако сум повеќе активна мислам дека повеќе се изразуваат ...

18. Bella_Stella

Нормални се, повеќето ги имаме. Нема простор за паника. Можеш да зголемиш доза на магнезиум, смееш до 1гр дневно.

19. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Devojki imate li cesto nesonica? Ne mozam da spijam ic navecer

Снегулк@23 likes this.
  20. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Јас имав ама на периоди. Нормално е, не се грижи.
    Сега во 8ми месец кога сакам да се изнаспијам, јас не спијам од страв од пораѓај:D

Снегулк@23 likes this.