Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.827
    Допаѓања:
    5.838
    И јас два пати во цела бременост веќе крај на 6ти месец имам јадено џигер.

Препораката е барем јас како што сфатив да не се јади често и во големи количини. И така терам. И двата пати во растојание од неколку недели беше по малку по 30-40 грама. Така да мое мислење е дека не би требало да е проблем.

Јас првично читав се и сешто и исто реагирав, за сега веќе да избегавам само алкохол комплетно и нормално препораката ја следам за секоја храна да е добро зготвена и измиена за овошја, зеленчуци. Инаку јадам се, барем во мали количини.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.833
    Допаѓања:
    11.783
    Ништо нема да ти биде, немој да се тревожиш за џабе. Сè што е во умерени количини, не може да наштети. Ете кај нас докторите строго забрануваат туна, а во странство им дозволуваат еднаш до два пати неделно да јадат па ништо страшно не им се случува. Пушти си ја душата и биди си раат:)

На Lavica2602 и Anomis11 им се допаѓа ова.
  3. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.838
    Јас воопшто не можев да видам месо, а не па да јадам на почетокот. Ми поминаа мачнините и после ми беше страв, порано имам поминато салмонела и тоа тешко и само на тоа мислев. Ама гледам трудници на интернет јадат се што е нели " забрането", гледам две пријателки една породена ја прашував што јадела и една другарка неколку недели поназад од мене исто си јаде се. Си викам ок, нема да ризикувам сега со сила да јадам живо месо да се правам будала, ама нема ни да се ограничам до тој степен да ми е страв од зеленчук, риба, месо, јајца, па од друга страна и благо и тесто. Јади си што ќе ти се пријаде и да не се секираш многу. Јади еден џигер наместо 3 во неделата, за се што ти е страв јади само малку поумерено и да е обработено.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    Lele jas so prvata bremenost mn vnimsvav na se pazev vo isheanata . Sega bukvalno na nisto se si jadam kako i pred da ostanam bremena . Od meleno jadev hamburgeri nekolku pati do sega , vo musaka, polneti piperki ..mnogu sakam jajca na oko so potecna zolcka a vo prva bremenost vo usta ne staviv dodeka bev bremena sega si jadam . Duri jadam od sinoto sirenje cat pat koga mi prisaka dusata,tuna cat pat , diri i izumiv skros i jadev sushi so losos vo eden navrat (facepalm) Pa fala bogu mislam deka se e vo red . Majka mi ja prasav sto misli za moeto odnesuvanje momentalno i ona mi kaza deka i taa se jadela najnormalno koga bila bremena pa eve ziva i zdrava me rodila . Gospod da me cuva realno znam deka malku preteruvam (facepalm) ama mislam deka i premnogu se opteretuvame od razno razni informacii na net . Ti ednas si izela meleno meso ne mu ja sekiraj ne se preopteretuvaj pogledni ja samo mojata lista i utesi se ..

На Снегулк@23 и AniSk им се допаѓа ова.
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    24.528
    ее де па ти, од еднаш ништо не ти е. Па да беше така, колку од нас би направиле проблем до сега.
    Со првото се отепав од јадење паштета, не знам што баш тоа душава ми сакаше и ене го си спие мирно, здраво и живо. Ок пазете се ама па до толку..

На Снегулк@23, Starchild, Anomis11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    Sega se setiv :D Edinstveno nesto na koe sto ne mozev da odoleam vo prvata bremenost iako vnimavav na se drugo bese lovecka pasteta :D i toa od taa naevtinata edna zelena od Kam (facepalm) I toa si ja jadev za dorucek na ranota postojano .Pa eve i mojata moma ke polni 3 vo januari .

На Снегулк@23 и Starchild им се допаѓа ова.
  7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.833
    Допаѓања:
    11.783
    Да се чуди човек на какви работи може да и текне на бремена жена:rofl: Пишев и јас претходно тука како една вечер ми се пријаде Аргета и само чекав да дојде утро и да отворат продавниците за да си купам и да се најадам, а претходно со години немав каснато паштета:inlove:
    Мислам дека тоа ми беше најслаткиот доручек:lol:

На Belabelinakinder, Anomis11, Misskirova и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Ох жени фала многу на поддршката…
    Цела вечер го мислев тоа и се јадосував… толку време не ми побарала душата месо, ми се гадеше и на крај се фатив за џигер… тоа е помина, си поплачив се надевам беба нема да ми де лути..
    Ми значеше се шо прочитав од вас… :l::l::l:

9. Hatula

Hatula Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    497
    Дали некој има проблеми со сезонски алергии? Јас сум 15+5 недела и еве цела затната од алергии, а антихистамини не се препорачливи. Иако утре ќе закажам и на алерголог за консултација, ме интересира дали имате искуство и што сте примале во таква ситуација.

10. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Скроз затната бев негде до 18 та недела. Ми дадоа тафен спреј за нос, лоратадин. Ништо не земав, трпев. Се смири 2-3 недели. Синока цела ноќ ми течеше нос, ме чешаа очи. Не земам ништо се додека е издржливо.

Пишав во труднички никој не одговара.
    Осеќам цел ден затегање во стомакот, ми порасна преку ноќ. Непријатно чувство и тврд ми е како камен посебно над папокот. Дали некоја се осетила исто, 22 недела сум? Како да си олеснам не знам..

На Hatula и Тина 36 им се допаѓа ова.
  11. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.838
    Исто и мене ми беше, мислев дека ми е голем стомакот се до тогаш ама не, наеднаш рипна во тие недели. Од тогаш и сеуште еве веќе 28 недела сум ми е тврдо околу папокот и најверојатно тоа е бебето, а за стегање не сум осетила цело време ми е стегнат и тврд:D ама како што читам тоа може да се тие лажни контракции кои што не треба да те плашат, се јавуваат и пред 22 недела.

12. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Не верувам да се лажни контракции, цел ден го осеќам така затегнато, не е фати/пушти. Не можам да дишам. Кога ќе каснам нешто е уште потешко. Ај може ќе се смири за некој ден :sweat:

13. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.838
    Си расте бебуш и ти се оптегнува се внатре, јас после јадење мислев ќе ми експлодира стомакот. Мене сега ми е по ок од таа страна така да би требало да ти олесни.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.508
    Допаѓања:
    4.596
    Има антихистамини кои се безбеди во бременост, лоратадин е еден од нив. Мене ми кажаа да не прекинувам терапија за алергии, баш напротив, да сум редовна.

На Hatula му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Денес ми е полесно малку. Во право си, мислам дека ми е храната иако не јадам многу ми смета. Денес ќе пробам уште помали оброци да јадам па ќе видам како ќе биде. Ти благодарам.

16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.827
    Допаѓања:
    5.838
    Според апликација уште неколку дена од 6ти месец и второ тромесечие и после преминуваме во трето.

Очекувам болки, замор и поголеми потешкотии да ми започнат со третото тромесечие така да си испланирав поголем дел од него, да работам од дома и користам одмори нели ако нема потреби од боледувања.

Бебе станува многу поактивно отколку претходно. Стомак немав голем, за сега преку ноќ буквално да ми порасни што дури и јас се зачудив гледајќи се во огледало пред некој ден.

Очекувам неколку прегледи следните недели вклучувајќи и втор преглед за срце,покрај редовните кај гинеколог.

На Ano, Nala37 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  17. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Која недела се влагаше во 3-то тромесечие?
    Ајде не мисли дека ќе имаш потешкотии, може и да си тераш супер до крај :)

18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.827
    Допаѓања:
    5.838
    Според мојава апликација 27 полна недела.

19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.833
    Допаѓања:
    11.783
    27+

20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.827
    Допаѓања:
    5.838
    Не дека очекувам потешкотии ама реално веќе долгото пешачење ми е тешко. Качување по скали исто, не можам така брзо како што трчав претходно. 8 часа седење на работа, досега немав болки во грб. Сега повремено ми започнуваат, па мора да станувам и да се раздвижам повеќе итн.