Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Nala37

Nala37 Истакнат член

Пијам по 2 на ден.

Втора бременост, исто 24 од денес. Преку ден, кога сум во движење и јас не го осеќам. Нај активно е навчер кога ќе се испружам. Но и секоја вечер не се исти ударите, некогаш едвај го осеќам некогаш е појако. Е ако се навалам на стомак малку повеќе, кога лежам на страна тогаш знае убаво да ме исклоца па ми текнува дека изгледа го гмечам :whew:

MimiMajli@123 and Ano like this.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Od denes vi se pridrzuvam ovde. Pocnuvame vtoro tromesecje :)
    Se uste ne mi e jasno zosto so 14+ se vleguva vo vtoro ama toa medicinata si znae :). Se nadevam nema mnogu da vi se zalam. Pozdrav mesinja najubavi :hug::l:

Last edited: Nov 26, 2022
    sweet.woman, AniSk, Sun&Moon and 4 others like this.
  3. Nala37

Nala37 Истакнат член

Ти почнува најубавиот период од бременоста :l:

Филотеа and Ceneva like this.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Daj boze da bide taka, oti ovoj niskiot pritisok i kiselinive me utepaa do sega. Fala bogu drugi tegobi nemam. Ne sum imala ni problem so stolicata, citam povrketo se macat so zapek, da ne se urocam, ama jas sekoj den si izleguvam vo wc bez problem. Cak poredovno od pred bremenosta :). Sega ostanuva da uzivame so bebus do vtor skrining. Osekam kako pocnuva mese da mi se siri po alistata, se uste ne mi se poznava mnogu, dali deka i imam mese i od predhodno pa ne gledam nekoja razlika. Kilaza nemam kaceno seuste :$. Daj boze da ne se popravam mnogu do krajot na bremenosta :D, ke vnimavam kolku mozam :wasntme:. Pocnuva period vo koj ke si ja uviduvam promenata vo teloto i ke uzivam. A moeto :sun: neka raste vo stomak :l::inlove:

Nala37, Sun&Moon, sweet.woman and 4 others like this.
  5. Nala37

Nala37 Истакнат член

Јас до кај 18-19 недела не ни осекав дека сум бремена, немав ни стомак. Качив 2 кг. Сега во 23-24 недела видов мака, што со настинка, што со главоболка, стомак порасна нагло и си тежи, кога се замарам боли малку крстот а богами на крај на денот веќе и срамна коска. Вчера бев супер, денес еве пак ме скина главоболка. Не ми се пие парацетамол, испив 4 за 4 дена. Носот ми е затнат, си патам од алергии, ме чешаат и очите. Мм е отсутен подолго време од дома службено, а ќе биде уште месец можда:sweat: Сѐ е на мене, од дом, работа училиште, домашна, готвење, развозување дете. Викам само да сум добра ќе се изгура, ама еве последна недела и здравјево не ме служи баш. Се плашам дека како ќе поминува време ќе биде се потешко, ама после се тешам ај можда и нема, нема правила.

Ceneva, sweet.woman and AniSk like this.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Kako ke doaga taka ke se spravuvame mila, druga opcija nemame. Mene mi e prva bremenost i site me pazat cuvaat i stedat. Deka sum i na miruvanje. Ne mi davaat nisto da fatam, a fatam odma mi vikaat. Od edna strana mi e ubavo sto me razmazuvaat, ama od druga strana mnogu me nervira.

Nala37 likes this.
  7. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Kolku ste aktivni vo bremenost?
    Jas nedela dena ne sum zastanala + selenje, sreduvanje, klekni stani, me fati strav I grizha na sovest da ne mu napravam nesto na bebo..

Снегулк@23 likes this.
  8. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Стан реновирав и кречев сама со маж ми во прво тромесечие. Му помагав и со кревање некогаш пошо немаше кој, само ние двајца сме.
    Ама еве 20та недела сеа, цел викенд на нога, правевме генералка + пазарење и веќе ми падна снага, еден саат лежам на кауч никако да одам да се истуширам. Мислам дека не е нишо лошо за бебето, само полесно се изморуваме.

Sun&Moon likes this.
  9. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

Јас би те советувала да внимаваш со кревање тешко само. За останатото ако имаш нормална бременост, слушај си го телото.

10. sheis

sheis Истакнат член

Јас од денес ве дружам на оваа тема:inlove: И нормално имам прашања... Велат дека после трети месец полека сите гадења и повраќања ќе исчезнат. Јас првите три месеци имав само гадење но не повраќав, а исто и зголемено лачење на плунка и шлајм кои ми прават некогаш и нагони да повратам. Дали некоја имала слични симптоми и како се справувала:)? Од првиот ден на бременоста ми се овие симптоми...(facepalm)

AniSk and Снегулк@23 like this.
  11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Ништо што викаат не е точно хаха кај секоја е различно дефинитивно. Еве влегов во 17та недела, уште ми е мачно и повраќам. Сега не е секој ден ама на 3-4 дена обавезно ќе ме фати по цел ден да сум како покосена од повраќање.

12. sheis

sheis Истакнат член

хахаха а толку многу се надевав дека ќе е нормално сега :D Со лесно да ти биде :inlove:

13. Girlbtz

Girlbtz Истакнат член

Cupina 18ta nedela sum sekoj den poslednive dve nedeli imam po edna dve kapki kafeav iscedok, bev na doktor se e vo red si pijam samo vitamini . Inace sum ivf i mnogu se plasham iskustvo nekoj ?

Снегулк@23 likes this.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Јас имав на два пати во прв триместар, првиот пат беше кафеаво, вториот свежа крв, ептен бев избезумена ама ехо беше чисто, не одкрија од никаде крварење, после тоа не ми се појави уште еднаш ама секој ден не сум имала.
    Не знам, види второ мислење ако не, иако кафеав исцедок велат не е страшен ама ако те мачи провери кај друг доктор подетално, од сите страни нека те ѕирнат.

Снегулк@23 and Girlbtz like this.
  15. Nala37

Nala37 Истакнат член

Добро дојде. Точно дека така викаат и мислам кај повеќето е така. Јас 2 бремености имав(сеуште сум 24+) после 13-та недела каде каде е полесно. Второ тромесечие е најубав период од бременоста, после во трето има други тешкотии. Симптомите што ги наведе сум ги немала, не би можела да ти кажам искуство. Но најбитно е да внимаваш на храна, јади почесто помалку, поздраво, пиј вода со лимун. Најди си нешто што те смирува. Со лесно :)

sheis and Ceneva like this.
  16. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Здраво :) јас имав гадење од почеток до негде три и пол месеци и после прекина еве сега сум 18+0 и немам веке,слободно си јадам се,а во прво тромесечие неможев баш се ради гадењето. Битребало да почне да ти поднамалува :inlove:

Снегулк@23 and sheis like this.
  17. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

дали некоја се соочила со трнење на дланките во спиење

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Во нозе да. Магнезиум пиј или прашај за да зголемиш доза.

Снегулк@23 likes this.
  19. Girlbtz

Girlbtz Истакнат член

Dali nekoja imala placenta zaden zid nisko vsadena Lowlayng ?

20. Nala37

Nala37 Истакнат член

Не но не верувам дека има простор за паника.
    Се случуваат промени во организмот.
    Може само си спиела лошо.
    Ти пишале веќе, зголеми магнезиум ако одобри доктор. :hug:

Снегулк@23 likes this.