истата недела сум и јас, и мене ме боли акп пешачам многу тој ден, кога ќе станам сабајле е подобро, веројатно треба одмор повеќе
Здраво, сакам да прашам дали на некоја од вас ви препорачале да носите појас за трудници ? Сестра ми е 19+ и повремено има некои болки во стомакот па и препорачале појас . Дали сте носеле и како ви помогнал ?
Јас го имам од Зегин кај Градска го купив, а може да се земе и со препорака од ортопед за поевтино. Појасот се носи како потпора го држи стомакот и за кичмата. Јас го носам кога сум подолго време на нога поради болки во кичма, постигнато (стабилно) се осеќам кога го носам.
Ти благодарам на одговорот, она го има купено веќе , но мене ме интересираше дали помага при болки . Секако препораката и е од доктор.
И јас од денес ви се придружувам овде Се надевам ќе ми биде најубавиот и stress free период од бременоста. Поздрав мешиња
Dobro dojde mila moja. Se nadevam taka ke ti bide. Jas malku da se pozalam, od sinoke pak kiselinite do gusa, ne sum spiena ko covek ama za ova sum si jas kriva. Svesno jadev raboti so mi pravat problem. Ama veke ne sum ni pametna sto da jadam . Ke preziveam nekako ajde . Kako ste vie mesinja ubavi
@Starchild добро дојде @Ceneva добра сум јас, влегов во 25-та недела. После подолго стоење, ме боли крстот позади, но не се жалам. Сум имала и поголеми маќи во бременост Киселини немам, да не се подречам но искрено и внимавам што јадам. Гледам да е по здраво и не толку обилно. До душа, оваа бременост не ни можам да јадам многу. Брзо се заситувам, поготово за време на ручек. За 2 недели ќе влезам во трето тромесечие, се чудам како ми летна времето. Но тоа па најтешко и најспоро поминува
Тие што одите кај др. Гордана Петровска, дали на втор скрининг ве гледа и вагинално или само абдоменално?
Незбам дали е задолжително. Мене ми фо мереа и на прв и на втор скрининг и на секоја контрола докторката што ме води. Дали е по индикација или за сите незнам. Јас сум пораат кога ќе ми го измерат и ќе кажат се е во ред
Zdravo devojki denes sme 15+1 ! Vcera imav bolka na jajnikot od desna strana iskreno se uplasiv zaradi sto ne mozev ni da odam ni da sedam ni da lezam pa se javiv na lekar I otidov! Fala mu na gospod sve bese vo red so bebeto samo sto mi rekoja deka plodot ti e mnogu dolu mora da odmaras a bolkata ne mi bese od toa! Nekoj slicno islustvo ?! Osven da se odmara nesto drugo se pravi li?
Обавезно одмарање колку можеш и како што ти кажаа и погоре избегнувај кревање тежина. Можеш по потреба да се напиеш и плус магнезиум од тоа што вообичаено внесуваш, помага при болки и грчеви. И мене ми е подоле постелката и некогаш при подолго одење или стоење чувствувам такви остри болки кај јајниците и колковите. Веднаш штом седнам или легнам ги снемува. Очигледно тежи на нешто и прави притисок. Последниве недели имам подобрување ама и повеќе одмарам. Плус во овој период постелката заедно со плодот се креваат нагоре, затоа што матката се шири и расте. Утре сум на преглед па ќе видам што ќе ми кажат.
Нема зошто да се плашиш.Се ќе биде во ред доколку ги слушаш советите на докторите.Мн жени износеле деца ниско нема зошто да си ствараш цело време стравови и стресови,плус сеуште растеш матката се шири оди нагоре.Мирувај,пиј магнезиум и опушти се најди си занимација некоја серија,книга,цртај,плети нешто тргај ги мислите негативни нема потреба од нив ако се си е уредно со бебе
Мене двајца доктори до сега ми рекле, нема ниско носење на бебе. Јас баш прашав, зашто првото ми беше толку високо, буквално до гради и киселини имав да не можам да живеам. Ова од старт си е некако подолу, и некако тоа ми беше мисла цело време, и имав прашано. Се додека се си е добро, нема место за паника. Ако ти рекле да одмараш, одмарај, лежи и уживај. Знам дека е тешко и дека мислите ти се таму, ама не читај многу и пробај да не мислиш. Ти посакувам се да биде добро.
Јас од уште пред да дознаам дека сум бремена ги имав тие менструални болки постојано без прекини се до 12 недела, сега сум 14+4 и ги имам послабо ама знае да се јави болка во десен јајник во текот на денот и по некој грч. Бев на мислења кај повеќе доктори зошто ми беше страв нешто да не не е во ред, од сите го добив истиот одговор матката се шири и бидејќи сум била со тесна карлица тоа ми било поизразено. Не можам да кажам дека ме има смирено тој одговор, ама бебуш си е супер и тоа ми е најголемото смирување.