Kaj Mene nema ni pozitiven ni negativen pisuva equivokalen doktorite mi rekoja deka ne bilo nesto strasno navodno rezultatot ne bil jasen pa moral da se povtori za 2 nedeli… ama Jas normalno si imam strav ko sekoja i rekov da pisam da prasam
Da te razbiram ama i da izleze deka nemas antitela nema nisto terapija da ti dadat nisto ne se prima za toa. Preporakata e samo da ne jades polu zivo meso, jajca, sushi itn. Jas imam 2 macki no se domasni ne setaat nadvor po ulici i normalno si gi cuvam, nema da gi frlam bidejki nemam antitela na toxoplasma
Nieee ni macki ni nisto nemame I iskreno se Zacudiv a prvin ne znaev ni sto e toa … prv pat se spravuvam so vakvo nesto posto i prva bremenost si imam…
Токсоплазма и покрај тоа што народски сите поврзуваат со мачки, може да се закачи и од несоодветно измиено овошје / зеленчук. Затоа треба да се внимава каде и како се конзумира. Се надевам дека ќе е негативно зошто и не е баш наивно во бременост, сепак е паразит.
Pravevte li skrinig na srce vo 16ta nedela? Doktorkata mi rece da odam ,vo petokot bev na prv i se plasam da ne slucajno vide nesto a ne mi kaza
@Bebence29 Skrining na srce i drugite organi se pravi od 18 -23 nedela mila. Togas se zatvora skroz toj cel sistem so srcenceto, mislam se formira. Ne mi e jasno zosto tolku rano ti rekle.
@Bebence29 ama eve citam na remedika deka moze i od 15 ta .... https://remedika.com.mk/skrininzi-vo-bremenosta-sto-otkrivaat/
Kaj istata doktorka odam,vo 20ta mi zapisa vtor skrinig,a vo 16ta eho na srce bas sega citav na sistina deka se pravi od 12 do 16ta nedela skrining na srce
Кај трудници со високоризична бременост скринингот на срце се прави во 15-16 гестациска недела и се изведува вагинално. Кај трудници каде не се очекува одреден ризик, стандардна рутинска метода се изведува абдоменално од 19 до 24 недела како прв скрининг и вториот контролен скрининг околу 28-29 недела. Можеби твојата докторка си има таква пракса, не значи по автоматизам дека има нешто. Јас имам историја со аномалија на срце во претходната бременост па не правев скрининг во тие недели туку директно втор. Така ми кажа мојата докторка, така направив. Сите имаат различна пракса.
Jas bev na prv me gledase abdomenalno,pravo zakazav za 28mi skrining na srce,inaku sum so visokorizicna bremenost
И јас пиев фемибион 2 и примав аспирин од почетокот на бременоста а подоцна ми вклучија и фраксипарин 0,6,бебе утре ќе прави 1 месец
Добар ден убави мешиња, јас сум 22 недела прва бременост, бременоста ја почмав со поголема килажа значи веќе си бев по крупна, до сега сите прегледи ги поминавме супер со бебуш но не знам дали поради мојата плус килажа по ретко го чуствувам движењето на бебуш, веќе 3 ден сум окупирана со тоа и затоа што не го осеќам почнувам да паничан