Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    802
    164

На Bebence29 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    145 so ovaa bremenost i so prvata tolku od prilika :)

На Bebence29 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Zdravo
    Dali vo MK se pravat odredeni testovi za rano otkrivanje na preeclampsia? Jas sum vo stranstvo i ovde od 25 nedela Utre treba da odam proveruvaat urina dali ima proteinuria. Potoa pak vo 28,31,32 itn se do kraj. Nikogas ne sum imala visok krven pritisok I sega mi e do 120/80; pulsot veke 2 nedela Kako mi e 98-100 no bilo normalno

4. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.509
    Допаѓања:
    4.600
    Колку што знам секаде се тие стандардни тестови на протеини во урина, и мерење притисок на секој преглед.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.706
    Допаѓања:
    24.551
    Притисокот то е нааајнормален, одкуцаите исто така се во нормала пошо во бременост нормално е да се има поголем број на одкуцаи пошо срцето мора да испумпа дупчо повеќе крв. Притисок над 140 е за следење и највероватно терапија. Мене ми беше на контрола само 150 скокнат ама возбуда, дома ми е најнормален 120 стандард. Урина, крв и притисок ( исто странство) ми проверуваат секоја контрола.

На Suze18992 и Angie77 им се допаѓа ова.
  6. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Uste edno prasanje dali ste imale Ili imate bolki vo racete? Posebno desnata epten me boli i me faka ukocenost vo prstite. A custvoto na milion igli I trnenje me izluduva. Se slucuva koga legnuvam da spijam a Koga stanam poleka se podobruva

7. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    1.505
    Magnezium zimaj (prvo konsultacija so tvojot ginekolog)

8. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Da zemam 400mg ama sega dojdov na pregled kaj orthoped i rece carpal tunnel syndrome; od zgolemena tecnost vo teloto zaradi bremenosta nervite vo dlankata odgovorni za 3-4 prst se pritisnati i ima bolki i mal otok. Rece konsultacija so ginekologot ako treba lekovi da se namali tecnosta. Ne moze nikakva operacija sega no rece ke se povlece posle poragaj posle 2-3m. Treba da nosam pomagalo posebno za vreme na spienje i raka podignata na pernica da ne visi nadolu :(

9. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.777
    Не се секирај многу трудници имаат карпал тунел,знам дека сигурно ти е непријатно чувството ама слушај го советот од ортопедот пробај да видиш дали ќе ти помага за да си олесниш, и да ќе се повлече после пораѓај две бивши колешки имаа им помина.

На Angie77 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MonaLee

MonaLee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    189
    Здраво девојки, последниве 2-3 недели се будам навечер по неколку пати многу жедна и морам да се напијам вода. И секако мора и во вц неколку пати да одам. Преку ден не осеќам невообичаена жед, само ноќе. Инаку 13+2 сум, досега резултатите од крв и урина се во ред. Скриен шеќер не сум испитала, матичната ми кажа подоцна се испитува тоа. Дали некоја има со слично искуство?

11. Suze18992

Suze18992 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.594
    Има некој тест што го прават во Хемолаб карши универзална сала.

На Angie77 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Firefire18

Firefire18 Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    36
    I Jas bev isto do pred 2nedeli Sega sum 17 nedeli no malce po malce pijam voda noke i po malce odam wc i Mislam deka e normalno! I mene rezultatite mi bea super ! Taka da nekade za 2/3 nedeli i ti mozebi po malce ke pijes i ke odis wc! Skrijen seker I Jas nemam napraveno!

13. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.833
    Допаѓања:
    3.921
    и мене ми се случува тоа

14. Isibaby

Isibaby Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2022
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    73
    Здраво девојки,
    Дали некоја од вас има отежнато дишење и силно биење на срцето? 22 недела сум, веќе неколку дена дишам потешко...

15. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Vcera za prv pat spiev so proteza za rakata I podignata na pernica; nemase nitu bolka nitu otrpnatost. Isto od vreme na vreme stavav ladni kompresi. Ke si kupam proteza I za drugata raka i navecer kako robot :) :) :)

На Снегулк@23 и Starchild им се допаѓа ова.
  16. Firefire18

Firefire18 Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    36
    Jas sum 17+1 i osekam od vreme na vreme silno bienjeee na srceto i disam po tesko! A I Jas ne znam dali e normalno ili ne posto prva bremenost mi e I nekoi raboti ne mi se Bas jasni:)

17. Hatula

Hatula Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    497
    Нормално е, во бременост срцето пумпа многу повеќе крв од обично. Заради таа причина се качува пулсот и брзо се заморувате или имате чувство како да ви недостига кислород.
    Кај мене ова псобено е изразено при вакви нагли промени на време. Јас земам Б6 во тие моменти, заедно со магнезиум многу смирува.
    Сепак консултирајте си се со лекар пред да земете било што.

18. Firefire18

Firefire18 Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    36
    Da vo pravo si! Mene mi se desava I na spienje ne mozam da disam i Bas kako da mi nedostiga kiselorod i se budam ne mozam da zaspijam pak… pa pak gledam da zaspijam nekolku minuti i pak istoto mi se desava …

19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Пробај спиј на лева страна, попријатно е дишењето.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.509
    Допаѓања:
    4.600
    Иста недела, исти симптоми....пулсот до 160 ми се качува во мирување. И тежина така некоја во градите. ММ ми вели дека се киселини,а осеќам и јас имам потешкоти последните денови со варење.