Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.712
    Допаѓања:
    24.576
    И јас помислив на кила прво пошо малава после 5 месеци ја ставив во креветче јас и се фатив во кичмава одма ама ептееен ретко ја кревам.. не знам ќе прашам баш оти ужасно ме боли овие дена.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.633
    Допаѓања:
    7.905
    Mozebi ne od toa, ama podobro da se iskluci taa opcijata.

3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.637
    Допаѓања:
    43.330
    Јас денес малце претерав од 10 сабајле до сега на нога, мислам не активно цело време ама сепак не лежев. Сега од болка кај бешиката не можам да мрднам, не ме боли кога одам во вц ами ме боли како измрзната бешика, такви болки повремени си имам скоро цело време кога сум активна, значи скоро секој ден, ама денес ептен се јаки што дури и се исплашив, и зголемен исцедок имам, нормална боја и мирис ама сепак е зголемен. Притисок исто осеќам, само на едната страна е, може и лигаментите на матката се. Не знам што е, се напив магнезиум, парацетемол, се искапив со топла вода и легнав. Бебе мрда ли мрда, може и од што е многу активно е болкава. Утре вечер патувам, ептен нешто се подисплашив, се надевам не е сериозно и дека е само за одмор.

4. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.987
    Допаѓања:
    10.246
    @1209 и јас така се извадив од памет на два наврати во второво тормесечие.
    Од навидум секојдневни активности почнав да осеќам долу ниско болки баш каде што ги опишуваш. Еднаш чекав гости па спремав во кујна мезиња, вториот пат од шетање во трговски а реално ни две продавници не поминав.
    Мислам дека има врска и каде е сместено бебето во моментот, затоа што може ден два да сум едвај подвижна од ништо, а после кога ќе се премести имам чувство ко да не сум ни трудна. Најтешко ми е кога ми притиска на бешиката. Ем почесто треба да станувам за во тоалет, ем од притисокот што го чувствувам се тетеравам додека да станам.

Ако поминува со одмор и магнезиум не е страшно. Можеш и дупла доза магнезиум во вакви денови. Ако случајно подолго траат болките и не се смират консултирај доктор.
    Среќен пат утре (fingers)

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.515
    Допаѓања:
    4.617
    И да не си трудна на толку долга физичка активност нешто ќе те боли. Мирувај денес, и јас некогаш заборавам дека сум трудна со физичките активности, со ден два мирување се средува се.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.637
    Допаѓања:
    43.330
    @Giovanna @Lavender13 во право сте, знам дека треба и малку да искулирам сега при крај на второ, ама некако ептен способна се осеќам и веројатно тоа ми е грешката оти умот си мисли едно ама телото си кажува друго. Како и да е, ме болеше ноќеска ама станав еднаш се олеснив и ми се смири, може и дека запек имав ден два па од напнување. Еве сега си лежам уште, бебето си мрда и немам толку болки, можам да се движам, ептен минимално на вртење и станување ама за разлика од синоќа сум супер.
    Две недели одмор сега и ќе сум подобра. Последниов месец на работа дека католички божиќ беше ептен хаос и стварно многу напорен ми беше распоредот па ми се исцрпи телото, ама толку веќе од 22ри јануари почнувам со помалку саати и поконстантни, па до кога можам ќе работам, породилното секако можам веќе да го земам од 22ри, само не сакам да заседнувам дома толку долго, ама дефинитивно нема да се напнувам толку.
    Фала жени. Среќна нова!

На mal.ecka, Giovanna, Ano и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.515
    Допаѓања:
    4.617
    Баш како што пиша, телото вика едно, умот друго. И јас некогаш се заборавам, во денот по 15км пешачам, па после се жалам на болки. До пред скоро мене и стомак не ми се познаваше и стварно не се осеќав трудно, ваљда и на мозокот му треба некој доказ за да испроцесира шо се случува :D Бабицата ме испеа убаво на последната посета, ми вика едно е што ти мислиш дека можеш друго се границите на телото.
    Шо да кажам, некои мируваат цела бременост, ние на другиот екстрем сме ваљда. Си треба умерено, се надевам и јас ќе сфатам. Еве сеа се спремам да одам да акам по шуми, ни заврна снег па малце да се освежам. Не ми доаѓа ум.

На Belabelinakinder и 1209 им се допаѓа ова.
  8. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.311
    Како што се осеќаш така јас знам по неколку сати да акам по дома да чистам горе долу по скали или кога имам обврски по банки да шетам со сати ,а некогаш лежам по цел ден воглавно и се пазам зошто со инвитро и ми е страв а до сега сум немала проблем фала богу

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    1.514
    I jas denes so tapa bolka, so pritiskanje na beshika me fati strav... a samo nesto pravam niz doma pa koga ke me zaboli nesto panicam, ne znam da lezham ili da cekam nekoj da mi zavrsi rabota I da se moljakame mi e potesko. Bebe mrda I dali toa e pricina ne znam.. ili vikam pa sum nastinala pa osekjam kako pritisok za mokrenje a nisto nema...
    Bev minatata nedela kaj Dimcev se bese dobro, valjda kje kazese nesto da imase..

10. Firefire18

Firefire18 Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    36
    Zenski opasen grip me ima fateno! Evo veke 3 dena prviot den ne mozev da stanam od krevet cela snaga me bolese treski potev na sekoe I glavobolka! Utre denta stanav malce po dobro no nosot mi e zafaten Edvaj disam koga spijam a i nemam sila! Samo paracetamol mi rekoja no nisto ne pomaga! Strav mi e da ne se desi nesto so bebeto neli vikaat gripot ne e ubavo za bremeni I Jas ne sakav ama ete me fati! A cudno celo vreme doma sum Bila :/

11. Belabelinakinder

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.311
    Зем
    Земи пиј чај од брусница и јас некогаш така се чуствувам и пијам чај одма ми иди полесно

На Sun&Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Belabelinakinder

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.311
    И јас поминав низ истото и полошо завршив на инфективно на инфузи ми дадоа витамин ц и витамин д, а испив и антибиотик еве сега пак ме фати грлото и пак сум затната а само дома сум само за нова година што бев со пријателите по дома а на нив ништо не им е да се поремети човек

13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.633
    Допаѓања:
    7.905
    So toa nastinkite kraj nema, jas pak korona prelezav. Od doma sedenje, i se uste po malku podkasluvam. Ama od domasen kako da se spasis. Doktorot mi veli cuvaj se, se cuvam ama od domasen kako? Ke se izoliras i od niv. Si pomisliv e aj da pobudalam sama vo 4 zida i taka poveke vreme vo lezenje go pominuvam, uste da se osamam.
    Poveke caj supi limoni ako ima potreba od antibiotik togas ako ne bez nego e najdobro ako mozes. Se zavisi kakva ti e situacijata. Bebeto ke bide dobro ti gledaj da se opravis.

На Belabelinakinder му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    Да се пријавам на почеток во втор триместар:hai: за болки сте збореле, секој ден си ги имам, долу ниско, не ќе да се лигаменти, личат баш на воспалени мускули од вежбање. Бидејќи последниве 2 недели нонстоп сум на нозе и сум исфорсирана. На работа ми се фаќаат и по 10-12 часа дневно:|плус кашлам, многу лошо, и од тоа ме боли стомак. Пијам витамини и алпенкрафт но кашлам и ме нервира тоа.
    Чекам брисевите да ги направам од понеделник, цервикс обавезно да ми измери, крвна слика и ќе се напијам антибиотик, доста се мачев, се откорнав кашлајќи:(

Е така, се изжалив:DСреќни празници, да се читаме за убаво само:l:

На CareTee, Tsukinory, princess5 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Bibidi-babidi

Bibidi-babidi Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    9
    Здраво на сите. Нова сум на форумов и претходно само си читав, сега решив и да си прашам.
    Утре влегувам во 14та недела од бременост, но денеска забележав прв пат проѕирен пообилен исцедок. Дали имал некој искуство со ова?
    Дополнително има денови (не толку често) кога ќе чуствувам болка како пред добивање. Дали треба и за тоа да сум загрижена?
    Благодарам

На Kat2023 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.777
    Се е тоа нормално и исцедок се додека нема друга боја и миризба и повремени болки се шири матката

17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.228
    Допаѓања:
    20.415
    За болките поголема доза магнезиум. Исцедокот ако е без специфични боја и мирис и немаш иритација нормален е.

На Bibidi-babidi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bibidi-babidi

Bibidi-babidi Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    9
    Нема специфична боја, проѕирен е. Правев и брисеви докторката ми рече дека се е во ред. Фала Ви, прва бременост па мозокот ми оди на сите страни

На Starchild и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  19. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.659
    Допаѓања:
    45.281
    Здраво девојки, веќе од вчера можам и јас да ви се придружам тука. :hai:

Мене мачен момент ми е да најдам добра позиција за седење/лежење.
    Доколку седам исправено нормално чувствувам како притисок, не ми е удобно, па се слекувам малку надолу, па кичмата ми трпи.
    За лежење, уште се навикнувам на страна да спијам ама тешко ми оди малку.
    А исто така и што мочкам цело време. Пијам многу вода/течности но како да немам толку простор порано, трчам накај тоалет дупло почесто. :|

На CareTee, Bebence29 и 0ли им се допаѓа ова.
  20. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    924
    Piete nesto za pokacen pritisok? Prvata bremenost piev metildopa (140 mi bese visokiot )ama pocna od 26ta da mi se kacuva,sega sum 18+1 pritisokot mi e 130 so 80 samo magnezium mi rece doktorkata 2 pati dnevno i da pesacam.