Mene na pocetok mi davaa da ptovervam tocno ne znam ni jas kolku so razbrav za cirkulacijata posle nekolku pati dobar rezulatat mi gi peekina cleksan inekciite
Jas ne primam kleksan, ama pijam aspirin sekoj den. Se nadevam dobra cirkulacija ke pokaze, pa ke prestanam i so aspirin.
Only јaс последниот пaт кoгa бев дoктoрoт прoбa oднaдвoр дa гледa и.мери нo.некaкo беше зaмислен и несигурен.и.му викам дoктoре aкo треба ке се сoблечaм и пoсле убaвo се виде и кажа некoи брoјки викс дoбрo.ли е така викa oк си њ.Зoштo мене ми беше стрaв ,две ,еднoтo и пoспуштенo е пa сaкaв дa се oсигурaм дека си е се кaкo шo треба.Значи мoжелo и така и така ете и.јас oвa гo.нaучив .
Ти благодарам душо на информација.... Него ги читам мамичкиве пијат Аспирин, а мене ми го прекинаа кога прокрварев. Пред 3 недели испитав д-димери , па беа на граница и докторката ми рече дека ке треба да ги пратиме ..Сега треба да испитам повторно почеток на мессец март... И искрено ме фати малце страв сега оти не го пијам аспиринот...
Незнам точно твојот проблем ама тоа д-димитрии нема ли да покаже и преку ехото мислам бебенцето.ако не напредува, или нема врска едно со друго.
Mislam deka ima vrska napreduvanjeto na bebeto so d-dimerite sekako... No fala mu na boga posledno koga bev na kontrola moeto bebence bese vo red i tocno naprednato spored gestaciskata nedela, duri i pokrupno veli deka e doktorkata. E sega ako ima nekoja druga mami iskustvo so d-dimerite dali imaat vrska so napredokot na bebus, neka ni objasni malce podetalno...
spored plodovata voda gledaat dali ima potreba od proverkana d-dimeri, ako e se ok so plodova voda i placenta nemora da se proveruvaat jas imav prethodno maka i budno gi sledevme sega veke ne Aspirinot ako ima krvarenje go prekinuvaat togas e poveke steten od korisen
јаса сега ке одам да испитсам да се види каква е циркулацијата дали бебчо се храни убаво инаку се дел од редовните испитувања накај седми месец.
најчесто пракаат кога има лакуни на постелката ама како што кажав веке е дел од стандардните испитувања, кај мене немаше никакви индикатори ама ете докторот сака да е сигурен дека се е добро ..
Mamicki jas sekoj mesec ispituvam d dimeri i faktori na hemostaza. @Stasija jas uste pred in vitro postapkata pobaraa Organdziski od mene da napravam faktori na hemostaza,toa e povrzano so krvta,venska tromboza,vreme na krvarenje,parcijalno itn...bitno e dojtorot da znae dali e ureden naodot ilibtreba da se prepise terapija. Vo vrska so d dimerite skoro sekoja bremena ja prakaat na ispituvanje vo podocnezna bremenost ili dokolkubse ima indikacii.Moze na eho doktorot da vide lakuni,moze na krvna slika da se pokaceni trombocitite,ako e sumliv protokot na bebceto odnosno ako zaostanuva i ne napreduva dovolno. Jas poradi hiperstimulacijata imav visoki d dimeri koi postepenonse namaluvaat,no pravam proverka na niv i hemostaza sekoj mesec i iako sum na gorna granica vo normala,doktorot veli deka nema steta od niv i zatoa ne mi ja prekinuva terapijata,primam cetiri meseci terapija. Vrskata na d dimeri i nivnotontretiranje e da se spreci tromboza dokolku se visoki vrednostite,placentata da ne zree predvreme i bebeto da ima dovolno protok na kislorod. Sve se ispituva na transfuziologija.
Нели имаше феминки што правеа торч мене ми испадна негативно се само на смв игг позитивен а игм нега тивен е сега гинекологот ми вели дека имаш антитела стекнето на тој вирус а вирусот сум го имала во минатото . а јас го прашав тоа минато на што мисли на пред едн два три месеци пола година, за колку време се прележува тој вирус и се создава имунитет на него колку време треба, мојот гинеколог само подигна раменици кало дека незнае и сега се нешто ми се врти по глава и ме страв ваќа, само да не се случил во првото тромесечје. Ако некој знае нека пише.
ivi пробаш да изедеш благо ако не ти смета и пота да мируваш во полулежела состојба , и ако тогаш не го чуствуваш не е загрижувачки треба до 22-23 .недела да го почуствуваш, самата велиш дека си полничка и тоа многу смета, имам братучетка која е прилично полничка беше со трето а незнаеше дека е бремена до шести месец кога во 25недела почуствувала дека и мрда во стомакот, немала редовен , така да нема место за грижидодека на ехо се е ок.
Mene krvna slika mi e vo red, placenta i protok isto taka. Samo saka da mi iskluci aspirin i poradi toa da proveram d dimeri. Se nadevam se ke bide vo red posto nemav do sega nikakov problem so koagulacija ili bilo sto slicno.
Скоро 17, но немај гајле нема правила, првото после 20 недела го осетив, за второто викаат божем порано ама еве уште нема. Знам за жени кои 7-8 месец од бременоста не го осетиле бебето и пак родиле здрави прави деца.
Jas da se pozalam od sabajle bev zakazana za pregled kaj maticniot i koga syanav imav bolki vo dolniot del pod stomakot ama stranicno i da vi kazam iskeeno se isplasiv me vide maticniot rece se e vo red mozebi od nepravilna polozba na teloto i sega lezam se nadevam ke pomine ... Ne e ic udobno vaka
Ќе помине, расте бебто, растеш ти, органи се поместуваат мора малце да боли, но штом доктор те видел и се е ок одмарај си и опушти се, немој стресови да си создаваш. Кога сме кај жалењето јас вчера за прв пат повратив и баш лошо ми беше, после со мм во продавница бевме тука ми се слоши, почна да ми се темни пред очи, веднаш седнав инаку ќе се онесвестев. Крвната слика ми е супер, ама ете... Среќа што мм не е паничар и за се ми вика не е ништо страшно ќе ти помине (медицински техничар е и иако нема никаква врска до гинекологија и знам дека тоа онака ми го кажува сепак му верувам и ме опушта)