Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Kiksi1

Kiksi1 Активен член

Една недела сум на боловање па за една недела сум на контрола, исто докторката ми препорача мирување, можеби преку празниците бев повеќе активна. Сепак многу испаничив бидејки прва бременост..

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Ако имаш можнот повеќе лежи овие дена дури имаш така и не кревај ништо тешко. Земи си и вит Ц немаш штета од нив.

AlchinovaR1979 and Kiksi1 like this.
  3. Sinooka-1989

Sinooka-1989 Активен член

Zenicki kazete mi za skrien seker so uput vo drzavna Dali treba da se javam da zakazam I Dali vi naplatija pozz

4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Која недела се правеше за скриен шеќер?

5. 0ли

0ли Форумски идол

Од 24 до 28.

lackygirl likes this.
  6. Lina5

Lina5 Истакнат член

Имате ли болки во грб? Како се справувате?
    24 недела сум и некои денови имам големи болки.

KidA likes this.
  7. lalinda

lalinda Истакнат член

Во грб, во половина, во препони, кога легнам одвај се вртам од една страна на друга. 25 недела сум.. само магнезиум ми даваат

Lina5 likes this.
  8. Lili90

Lili90 Истакнат член

Лелее вчера прашував на темава во труднички. Дури страв ме фати. Почна да ме боли грб/кичма 22+ сум и ногата десна до пета доле... не можев од кревет да станам :( еве сега трети ден, као подобра сум, ама уште ме боли. Поготово кога ќе се уморам со детенцето трчајќи, легнувам и толку :)

Lina5 likes this.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Мене вчера ми се фати некој нерв, цел ден бевме излезени, не пешачев многу, ама пак од стол на стол неудобно е, вечерта пеглав алишта и мн ме заболе половината, магнезиум зедов, па денес не ме боли, рано ми е и мене за овие болки 22ра од понеделник сум, ама второ е и се е помачно сега, со првото на крај неможев 20 чекори да одам од што ме болеше назад ниско половината, а планирам на работа да одам до 37ма недела :D здравје царскиот ќе биди 38ма. Со првото отворив породилно на денот кога се породив 40та недела :)

0ли, Viveki and Lili90 like this.
  10. Macemece

Macemece Истакнат член

Zdravo , od denes sum 23 nedela i od vcera osekam bolka od desnata strana dole ,eve cela nok probuvam nekak9 da se namestaam ama ne se smiruva, zemav magnezium vcera 2 pati eve sega pak inace primam od pred 2 dena utrogestan vaginalno 2x1.ne znam od sto moze da bide bolkata vo cetvrtokot bev na skrining ok bese

11. Viveki

Viveki Популарен член

Чим на скриниг било ок не се плаши, се шири матката и се појавува болка.

Macemece likes this.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

И јас мислам нема место за паника, штом и на скрининг било се во ред, допрва се ќе боли :lol:допрва нема спиење :D

Macemece likes this.
  13. KidA

KidA Истакнат член

да ве прашам и јас за ова со чешањево, на доктор сум дури по една недела. мене многу ме чешаат колената, едното насабајле само нежно да го зачешам ми се прават црвени линии а посилно уште повеќе - после носам чорапи за вени па не се чешам преку ден ама а ги слечам веднаш ме тера да се чешам.. а дланки и стапала не.. дали може истото да биде?

14. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Женички 25та недела сум вчера вечерта и утрово прв пат се будам со јака вртоглавица. Бев кратко свртена на грб пред будење да прашувам ли кај матичната или нормално од што сум била на грб?

15. Viveki

Viveki Популарен член

Не знам дали затоа што си била на грб, ама вртоглавици се нормални во бременст, може да е низок притисок, висок притисок, слаба циркулација, ниско железо, многу работи може да се или пак едноставно бременста ти е таква. Сепак консултирај се со матичната :)

*Milicka* and Tsukinory like this.
  16. Lili90

Lili90 Истакнат член

Да прашам за испитување на скриен шеќер... Зошто некои боцкаат два пати, а некои лаборатории три пати? Тоа зависи од што? Од како ќе каже гинекологот? Со првото детенце два пати ме боцкаа и сега идам во Генеа чисто да прашам и таа ми вика "ааа кај нас три пати се боцка" :)

17. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Kakvi se tie corapi za veni? Moze slika i od kaj gi kupi?? I koj ti preporaca da gi nosis?

KidA likes this.
  18. Starchild

Starchild Популарен член

Zatoa sto tri pati e pravilno bockanje,taka treba da bockaat site.Polesno im e da ne se zamaraat i bockaat 2 pati da ne otkacat kolku samo.

19. KidA

KidA Истакнат член

да ти кажам јас ги носам уште пред бременоста ама на многу им ги препорачуваат само за време, треба да направиш испитување кај интернист или васкуларен хирург со доплер, и ќе се види дали има потреба - ако да тој и ќе ти ги препише не знам во Мкд како точно оди. На приватно ги има во медикус и сл. Јас во Германија сум најзадоволна од фирмата меди ама тука мислам ги нема
    https://www.vitego-shop.de/kompressionsstruempfe-medi-mediven-elegance

20. NMA

NMA Нов член

Здраво,
    Ова ми е прва бременост и сум 19 недела и ставам од печеток утрогестан, претходно 3 пати дневно а сега 1. Забележав дека отворот на вагината ми е малку зголемен со тек на време при ставање на утрогестан- дали е тоа нормално имате ли забележано?