Iskreno ne se plasam tolku od speklumot kolku da se plasam da ne mi predizvika krvarenje grebenjeto vnatre... Sekako deka e podobro da se napravat ke mora da sobiram hrabrost I da odam
Нема гребење за брисеви, со стапче зема, 4 епрувети сама си купувам јас од аптека, со стапче како за уши чистење се, само подолги. Толку. Оди нема гајле. Јас вчера бев на преглед, 22+3, аспиринот 2 пати неделно ми рече уште 1 месец, а добростон уште 4, 5 дена по пола на утро и пола на вечер и да го прекинам. Ме виде на ехо дека имав болки, магнезиум по 2 да пијам, и ако не се на интервали болките како контракции не било ништо страшно, се го измери се е во ред, плодoва вода се ок, ми рече карлично е ама ќе се врти има време, му викам не ми менува секако царски ќе бидам па упут за скриен шеќер ми даде, плус за крв и така, бебче пред 2 недели беше 393г сега 477г
Мене вчера ми го даде ќе одам за 2 недели, таман 24та ќе бидам, мислам важи 1 месец упатот. Од др град ми е мат гинеколог затоа сега ми даде, следна контрола кај него за 1 месец.
Ne se plasi od toa. Se ke bide kako so treba. Samo odis vleguvas se opustas maksimalno. Jas toa kolku rutinski go gledam. So dur mi zemaat brisevi jas tolku prirodno si se ponasam si prasuvam raboti sto me interesiraat. Ednostavno si pravam muabet i toa odi tolku brzo ni minuta ne si na boksot
Jas imam nekoj neprijaten miris dole. Istiov miris go imav i okolku vtori treti mesec pa na brisevite vo 12 nedela ne izleze nisto. Neznam dali da sum mirna ili ne. Brisevi nema da mi zeme maticnata ako pobaram, kaj nea e sve po protokol mora vo taa nedela koga treba.
Sigurna si deka ti e od sekretot. Da ne se potis dole od oblekata pa da ima nekoja mirizba. Jas mozam za mene da kazam kolku hormonite me smenija vo toj pogled. Noze pocnaa da mi mirisaat a pred toa nikogas. Se nadevam nema da ostani toa po bremenosta. A higiena vidam golema. Obrni vnimanie dali ti mirisa sekretot ili si ide od samata koza.
Neznam iskreno. Koga odam po nuzda osekam mirizba, gakite vlazni i samite gaki mirisaat ( izvini morav nekako da objasnam ) koga ke se izbrisam hartijata ne mirisa... Sto pati se mijam i menuvam gaki ama slednoto odenje vo toalet isto.
Imas cesanje? Ama ako ti e misla pojdi si na privatno da ti zemat vaginalen i cervikalen bris i ke se vidi dali ima nesto. I jas imam maticna sto ne sakase da mi zeme pa si ojdov na privatno kaj doktorot sto ke me poraga ovde vo srbija i gotovo. Ti mnogu ja trkalas tvojata iskreno
Тотално ја утнавте поентата, во систина доктор ми рече почекај да се крене постелката зашто сега може да е ризично. Матичната па ми вика ај ќе земеме сеа брис. И затоа прашав како зимаат не се сеќавам на трудни како зимаа дали е исто.
Јас сум со ниска постелка, брис ми зеде матичниот крај на 12та недела. Полошо е ако имаш некоја бактерија/инфекција а да не знаеш во твојот случај, така ми рече со истите зборови матичниот мој.
Со првата бременост имав ниска постелка ми зема брис докторката со најмалиот пластичен спеколум. Внимателно нормално ама јас и си крварев пред тоа два месеци па пак појдов. Има и проверка на пх вредност со книжни тестови каде што ако е кисела пх-та обавезно дава вагиналетки да си на сигурно. Јас имав и чисти брисеви и добра пх па сепак ми даде за до пред пораѓај да сум мирна.
Ima nacin i na tie so niska postelka da im se zeme bezbedno bris. Plus vaginalniot kanal do cerviksot ne e taka kratok. A toj spekolum ne ni dopira do cerviksot cisto informativno. Ako cekaat da ti se podkreni postelkata, toa moze da ne se sluci cela bremenost i da ne treba da ti zemat brisevi po mislenjeto na doktorot. A nedaj boze ako ima nekoja bakterija da ti nasteti mnogu poveke. Nekoj doktori mnogu nebulozni komentari davaat sto ne drzat ic voda so izvinuvanje.
Никој не рече да ме ми зимаат, само да се пролонгираат за две недели, три. Не разбирам што нападнавте овде убаво прашав само дали со спеклум се зимаат и која е процедурата никој не кажа дека нема да правам. Плус пред неколку месеци ми биле чисти брисевите и докторов вика нема проблем ако се почека, од друга страна матичната ми вика сега треба. Само побарав мислење. Еве на пример пола од вас не прават нифти што за мене е необјасниво зашто каде каде е побитен од брисеви па никому ништо. На прашање како се зима брис кога е ризична ситуација барам искуство од членки, а не напад со кој памет нема брисеви да правам што воопшто не е точно.
Nikoj ne te napadna site kazavme mislenje a ti ako si go svakas sekoj komentar premnogu licno i kako napad podobro ne prasuvaj za mislenje. A toa za nifty tek pa ic ne mozes da pisuvas vakov komentar. Sekoj ne e finanski moken kako tebe mene sto go imame praveno. Sepak ne se raboti za cena od 670 den tuku 670 evra. Ne mesaj babi i zabi. A plus komentarot ne bese licno do tebe tuku do @deniz333 koja ti odgovori deka ke pravi pri kraj tamu od bremenost sto e ogromna greska, od sto se plasi ili i e neprijatno. Izvini deniz nisto licno, samo sakam da dolovam deka ovde nikoj nikogo ne napaga. A kraj kraeva tvoe pravo si e kako ke postapis na krajot, tvoe telo, tvoe bebe, tvoja odluka.
Не не, туку полни 8 месеци да си бремена и воедно осигурана, барем јас такс сфатив. Инаку јас сакав да направам фамилијарно приватно осигурување поради хистероскопија и ќерката беше можно да треба да оперира крајници и ми дадоја добра понуда од 100€ месечно за 3цата. Па за да можам да користам било какви услуги испадна да плаќам најмаллу 3 месеци, а не ми се чекаше оти имав полип на матката. А инаку баш си реков, ете хистероскопијата, детето крајници и после здравје Боже еден пораѓај. За пораѓај баш ми нагласија дека не влегува воопшто ако си веќе бремена кога се прави полисата. Ова кажувам за во “Македонија осогурување”
Финансиски моќна јас не сум. Го плаќам на рати и ради него сум се лишила и јас и моето семејство од др работи ама се знаат приоритети. Напад е да зашто на обично прашање како се зима брис се попува се објаснува кој како и колку бил битен. Крај краева и јас го прочитав мислењето на денис па не ја искритикував и со право и е страв. Докторот ми рече дека кај ризична бременост со крварење мора стручен да земе брис а повеќево матични нит имаат опрема ко што пишаа погоре пластичен или помал спекулум. Знам случај после брис зимање прокрварување и мораше да лежи... Затоа е битно и кај се оди.