Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.626
    Допаѓања:
    7.901
    Ok e. Kako sakate taka gi dozivuvajte nasite komentari. Eve doktorot vi kazal kako treba. I taka pravete si. Pocekajte, do 16 ta nedela e zemanje na prvite brisevi po protokol. A ako ne i veruvate na maticnata odete na drugo mesto kaj sto smetate deka imaat oprema. Pozdrav

На *Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.777
    Еве за твое инфо пошто се најде лично таргетирана да те информирам, крварев и јас на почеток на бременост до 12 недела,ниска постелка и јас имав па се крена околу 20 недела,и брисеви правев во 14 недела точно. Нигде ама нигде ни Систина,ни Ремедика ни матичен а сегде одам,не ми рекол дека е ризично зошто не е.Брисевите ти ги зима од цервикс вагина а не од внатре од ендометрум на матката,плодот си е заштитен и е далеку од тоа.Нифти кој како правел никој не го спомна,не станува овде збор за нипт тестови и јас правев па не тропам овде по тенџериња дека сум правела дали сум имала пари или не и дали требало сите да прават.Секој си знае колку му е чергата и колку може.Овде и Дениз на почетокот мислеше дека прокрварела зошто ја гледале на вагинално ехо не требало вагинално,на првите прегледи само што остана трудна а не е така, извини Дениз ама знаеш дека така беше муабетот и знам дека нема да се лутиш,така да молим те не ми се обраќај повеќе немам време да се занимавам со глупости пошто се си знаете како мислите така терајте.

На MartinaMM и Ceneva им се допаѓа ова.
  3. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    Убаво за тебе ама доктор кога ќе ти каже почекај шо ќе му кажеш не сега ќе правам пошто на форумов на една ако крварела и земале брисеви :D Не знам зашто си дрска никој тебе не те означи, муабетот беше за напаѓањето за брисеви. Се праша обично прашање дали да се почека никој не рече дека нема да прави. И никој не тропа на тенџериња дека правел, работата е кога ќе каже некој за брисеви се напаѓа, а нешто што е сто пати побитно како нифти кога некој ќе каже не правам ќутите сите. Секој си знае за свое бебе кои ризици ќе ги превземе. И не е финансиска работата у 90 случаи што ги знам, зашто на повеќето им е џабе фрлање пари кога можат количка од 1000 евра да купат наместо тоа.И никој тука не е мало дете да му се попува, бараме совет од некој со искуство може и човечно нормално да се одговори.

На Starchild му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.286
    Допаѓања:
    18.405
    Нема протокол ако имаш знаци на инфекција. Јас во 12та правев брисеви и уредни беа. Во 18та недела ми се појави исцедок и благо чешање бев сигурна дека е инфекција. Отидов кај матичната без термин,ненајавена и инсистирав за преглед. Ме прегледа и кажа дека има исцедок и се договоривме утрото да направам брисеви. Испадна кандида албиканс во вагина.
    Кандидата и не е толку опасна и не може да направи беља,но секако не е пријатно да ја имаш. По терапијата се среди.

Сега во 29та недела имам фанелинг, со докторката разговаравме околу можни причини што го предизвикале. Со стапче за пх провери и рече негативно е,што значи нема инфекција,во моментов е подобро да не се буричка внатре за брис да не направиме беља да прсне водењак.
    Значи сепак некогаш има и ризик,зависно од индивидуалната состојба на трудницата.

На *Milicka* и 0ли им се допаѓа ова.
  5. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    406
    Znam zatoa i se nerviram. Na pocetok ja premoliv za brisevi pa dodrzav do 12 nedela ama izlegoa negativni za sreka. I posle mi vika ete gledas nemas nisto. Moze i ona si znae ima 50 god rabotno iskustvo no sepak mojot stres e druga rabota.

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.286
    Допаѓања:
    18.405
    Ако толку не сака,кажи и дека имаш чешање ,можеби ќе се нафати. Не разбирам што и е толку тешко.

7. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    406
    Neznam kako i da e planiram vo Sistina kaj Ivanovski da prodolzam pa valjda ako treba ke mi zeme on...

8. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    673
    Денеска бев на контрола, се е ок со бебето. Јас сум 15 та недела и 2 дена, не знам дали е до мене ама мислам многу напредува бебето што ме уплаши а не кажа ништо докторот. Бебето има 130 грама и 17 цм.
    Второ другата недела ќе се испитам крвна слика, освен тоа што друго што треба да испитам??

На *Milicka* и lackygirl им се допаѓа ова.
  9. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.777
    Бебето таман си напредува секое си е различно тие се одприлика мерки не се најточни,и моето во 16 недела било 172 грама :) Треба крвна слика со урина,први брисеви ако веќе не сте ги направиле и зависно од состојба можда тироида ако имаш потреба или ддмери се тоа зависи како ти е бременоста и здравствена состојба претходно

На Ouravanture му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    673
    Имам правено брисеви уште од седма недела исто и урина., се беше во ред. За тироидна никогаш не сум имала проблем.
    А за ддимери немам правено, др останато се е ок . Сепак фала. :)

11. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.777
    Урина се испитува исто секој месец со крвна слика заедно :)

На *Milicka*, AlchinovaR1979 и Ouravanture им се допаѓа ова.
  12. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.701
    Izvini no moram da ti odgovoram... Mislev deka e od vaginalnoto eho bidejki Kako mi ja izvadija vaginalnata sonda imase krv prethodno nisto se si bise vo red... Imam I prijatelka koja ne e bremena ama pri sekoe vaginalno eho,brisevi,pap, pregled taa sekogas krvari.. nekoj imaat nezna sluzoloza I krvarat moze e retkost no postoi..

На *Milicka* и Starchild им се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.845
    Допаѓања:
    23.678
    Кај мене 16+2 било 161 г а првото ми беше и повеќе, таман си е.

На Ouravanture и *Milicka* им се допаѓа ова.
  14. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    И кај мене е поголемо не се секирај, уште во 11та недела го измерија 50 гр што според апликацијата требаше да е 15 гр. Сега во 14та околу 100 и нешто мислам не сум сигурна ... Како што ти пишаа членките погоре секој месец крвна слика и мокрача обавезно. Д димери испитај ако немаш до сега за секој случај. Не се секирај се си е во ред.

На Ouravanture му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    479
    И мене вчера 14+4 ми го измерија 101 гр. Баш се збунив,а си одговара на неделите.

На Ouravanture и *Milicka* им се допаѓа ова.
  16. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Девојки има ли некој совет како да ги намалам болкиве...
    18 недела сум, ме боле доле ниско како притисок, како топка осеќам... ме боле половина, ме боле левата страна на грбот, некаде како во висина на бубрегот...
    Бев кај матичната, на ехо ми го гледаше грлото на матката, ок е.
    Бев на интернист, бешиката ми е малку здебелена, ми рекоа дека ниско ми е плацентата па ме притиска и ме боли. Бубрезите се ок.
    Пијам чај од брусница, парацетамол, магнезиум, ферона за грлото на матката...
    Болката можам да ја опишам и како грч, како да имам гасови(имам редовна столица, 2 пати на ден).
    Брисеви правев уредни, уринокултура пред 2 недели уредна беше... Дајте совет, ќе полудам :(

17. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    1.994
    Здраво на сите.
    Моментално сум 25та недела бремена и во Неделата прокрварив ,но не беше свежа крв туку повеќе како кафенкаст слуз имав.Веднаш му се јавив на мат.гинеколог и отидовме во ординација ме прегледа и вагинално и на ехо.Со бебе се е во ред,постелката ми е на заден ѕид и е океј,грло на матка измерено и ѕоа супер.Немам којзнае колку обилно крварење туку само на бришење,вчера скоро и да ми помина,но денес еве пак почна.Денеска сум пак на контрола,па ќе видиме што ќе биде и дали ќе треба да примам терапија.Ова ми е втора бременост,со првата нсмав воопшто никаков пронлем,но сега сум избезумена и искрено преплашена.Дали некоја од вас се има соочено сп ваков проблем во бременоста ,односно во овие недели од бременоста?

18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.286
    Допаѓања:
    18.405
    Не се откри од што е крварењето?
    Ти даде ли утрогестан?

19. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    406
    Isto i jas imav dva tri pati takva sukrvica mnogu porana od tebe, ginikologot rece deka e od nedostatok na progesteron? Zemas li utrogestan? Neka ti dade za sekoj slucaj ne e na odmet.

20. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    1.994
    Денеска сум на контрола па накберокатно ќе ми дадат терапија.Сега за сега ништо не примам.