Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. mcokolada

mcokolada Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    453
    Jas vtorovo na 39 ke go rodam..ama meslak samo me bolit...ko so se sekavam pred @0 god ne bese vaka

На *Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mcokolada

mcokolada Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    453
    Mene septemvri..ke se trkalam celo leto

3. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.701
    Ova na skriningot li ti go kazaa? I Dali predhodno ti imaa nesto spomnato za placentata? Jas imam cesto bolki dole nisko vo stomakot I polovinata ne jaki no gi imam, se si mislam da ne e I kaj mene nisko pa.od toa da se bolkite, dosaga mi nemaat spomnato nisto za placentata za DVa dena sum.polna 20 nedela..

На *Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Здраво девојки 14 недела сум и некако од денес ми почнаа киселини , што може да зимам ?

5. Bluemoon1111

Bluemoon1111 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2022
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    117
    Vo 20 nedela bev na 2 skrining kaj Dimchev vo Sistina, i mi reche deka se e odlichno.. Denes bev kaj matichniot 2 nedeli podocna i toa mi go kazha, imam i jas poslednava nedela pa ne e bolka ama nekako kako tezhina dole kako pred menstruacija ne znam ni jas kako pritisok dole nekoj, ama od vreme na vreme.. Bebeto si napreduva super samo me zbuni so ova sho mi go kazha.. :?:

На *Milicka* и AlchinovaR1979 им се допаѓа ова.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.285
    Допаѓања:
    18.402
    Рупурут, гастрогард

На Maja1986. му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Malo mace

Malo mace Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    27
    Здраво мајки јас сум веќе 15+ вчера бев на преглед се е во ред со бебе само докторот ми рече дека сум имала малку крв во урината. ДА напоменам дека поврќам мачнини и слаба сум со течности ,па тој кажа дека мора да пијам многу вода ,Тој рече дека не е опасно ама јас сепак се плашам.Има ли некој искуство со ова?

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.499
    Цервикс 3цм во 15та недела... ми мириса дека за некој период дека ќе ме легнат не дека не го предвидов ова со оглед на тоа дека се тешев дека ќе шетам и се ќе правам нормално. :sweat:

9. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Можеби си слушнала или ти ги кажал веќе доктор ама јас би ти ги препорачала ферона капсули за цервиксот. Верувам дека имаа голем удел кај мене за да не се скрати дополнително. Ги имаш во зегин, ремедика аптеката и на kiwi.mk :)

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2019
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    720
    Не е ништо толку страшно, колку што можи да делува доколку дојде до крварење и сл. Ако не дај боже остане до крај ниска се оди на царски.
    Мене ми кажа матичниот уште при првите прегледи декс е ниска, сега е кај мене поткрената, ама има фора уште да се крева, инаку сум 21+6 шо значи исто сме со тебе.
    Јас имав обилно крварење во 10та недела, на најлошото помислив, ама со мирување и со терапија помина и тоа. Сега се движам, пазам да не кревам претешко, односи не и тоа е.

11. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    Да се пријавам и јас.
    14+ не можам да дочекам следна контрола за две недели,пред 2 кога бев беше се ОК.
    Пред неколку месеци имав missed и цело време ми се чини дека нешто ќе се случи.
    Не ни знаев дека тоа ми има оставено толкав траг.

12. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    2.449
    Како ти беше цервиксот првата бременост? Јас сум за 10 дена на контрола, ќе ми го мери прв пат и многу ми е страв, бидејќи првата бременост ми беше скратен цервиксот од нејасна причина бидејќи во 17 недела ми беше 5цм, а во 26та паднал на 1.5цм ;(

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.499
    Првата бременост ми беше 4цм до крај до пораѓај. А сега наредна недела сум во Систина па ќе видам што ќе каже. Е сега првата бременост и повеќе лежев, а сега не сум застаната до детево надвор, пазарење, шетање се правам.

Кај тебе ептен се скратил ја истера до крај бременоста со лежење? Серклаж нешто ти ставија?

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    2.449
    Доцна беше за серклаж, лежев 8 недели и порано се породив во 35та недела. Па затоа имам трауми. Дај боже и сега да немаш промени и да си истераш до крај (fingers). А јас ќе видам како ќе се одвива, ако треба можеби ќе ставам серклаж оваа бременост, засега матичниот ми вели да не ги споредувам бременостите, но пусти страв.

На lackygirl, Alishan30, Viveki и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.499
    @Alishan30 имаше скратен цервикс во прва бременост мислам па сега оваа гајле нема :D нека ме поправи ако грешам. Стварно се е различно со бременостиве. Мене страв ми е од лежење не сум тип што сака да се излежава. :sweat:

На Alishan30 и Isabel им се допаѓа ова.
  16. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    Точно, јас во првата бременост имав скратен цервикс, без серклаж бев, беше касно за него, и си лежев до крај, плус имав и гестациски дијабет, бев на инсулин. Крварење обилно првите месеци, хематом, миом, па ниска плацента. Примав и зреење 2 пати.
    Се породив 37+5.:)
    Оваа бременост на секој преглед ми мерат цервикс, заради мој страв. Секогаш е со добри вредности. Не лежам, еве ме 9ти месец, уште работам секој ден и супер се чувствувам. По скали до 4ти спрат неколку пати дневно, немаме лифт, плус мало дете со мене кое си има свои потреби
    Не значи дека исти ќе бидат бременостите, кај мене се сосема различни.
    Јас сум во грч и страв цело време заради минатиот пат, инаку да знам и следниот пат дека ќе ми биде како оваа бременост, веднаш би одела на 3то дете:D

На *Milicka*, Brpbrp, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Yeeah

Yeeah Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    2.822
    Како го мерат цервиксот? Мене до сега ниеднаш не ми го измериле или незнам само ми кажуваат си одговара бебето со неделата и тоа е тоа. Инаку сум 19 недела. Благодарам

На MinnieM му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    Вагинално најточно со вагинална сонда. Може и преку абдомен но таа вредност не е секогаш најточна

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.285
    Допаѓања:
    18.402
    И јас во првата бременост имав скратен цервикс од 20 недела,без да откриеме причина. Стравував како ќе биде и вторава и цело време го меревме,не се спушти под 30мм(во 8ми месец веќе 30мм).
    Така што навистина не треба да се споредуваат бременостите.

На Brpbrp, lackygirl, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    2.449
    Фала Ви девојки што го споделивте вашето искуство, вака кога Ве читам добивам повеќе надеж дека се ќе биде во ред. :hug:
    @Alishan30 @Sofi.ja

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.