Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Грчевите точно тогаш баш почнуваат. Навечер ми се плаче,од сон ме буди. Не ми помага магнезиум ,џабе. Си ја извадив 'трудничката' перница,моментално тоа ми е само спас. Меѓу нозе и|-)

За стрии ок е еуцерин маслото,иако мене со првата бременост ми се појавија 2 недели пред пораѓај и испукав цела. Можеш да се мачкаш ,ама не очекувај чуда.

На IRBBB и lackygirl им се допаѓа ова.
  2. lady1987

lady1987 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    79
    Ако се убави лубениците кажувај од каде ги купуваш. Ова лето сите лубеници што ги пробав, ниедна не ми се бендиса.

3. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    611
    Здраво девојки, во среда ќе бидам 20та недела… денес приметив на стомакот дека ми е исфрлен од едната страна :| на моменти ме чеша..вчера се мачкав со масло за бебиња од Џонсон, а се бањам со сапун од рефан од маслинка..дали сте се соочиле со нешто вакво или можеби знаете што можам да намачкам?

Прикачени фајлови:

4. Pikacuuu

Pikacuuu Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    150
    Zdr trudnicki

Tie so se 25 nedela kolku grama tezi vaseto bebe? moeto e 940g

5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.843
    Допаѓања:
    23.665
    27ма било 1008г

На Pikacuuu му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    2.912
    26 недела 950гр точно

7. Pcelka544

Pcelka544 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    92
    Здраво.21 недела.Постојано со болки.Не спијам воопшто.Некогаш како вагинална болка осекам.Болките се доле ниско,и од лево и десно.Тврд стомак постојано и некоја болка во грб.На контроли уредно се,само еднаш ми кажаа постелка пониско поставена на преден зид.4 мислења сменив,додека матичната не кажа такво нешто,ниту друга кај што бев.Веќе не знам што да правам.Се плашам.Постојано мокрам,немам пецкање при мокрење,само често одам во вц.Не можам да се наведнам при најмала работа.Кога лежам ,пак болки.Да стојам многу не можам,ниту да шетам.Утрогестан пијам,не помага.Ниту магнезиум.Тешко дишам деновиве.Срце лупа силно.Што од страв и нервоза,што од неспиење.Веќе не знам каде да се обратам.Прво дете ми е,јас сум многу исплашена.Многу.Од грижи некогаш не спијам си велам му имам напраено нешто на бебето.Па си плачам.Најмногу ме плаши тврд стомак и болки во грб.И болките што се како менструални секојдневно.Како никој да не ме сфаќа сериозно.Пиев два пати на ден утрогестан,на своја рака почнав 3 пати на 8 сати.Кизнае што направив.Ама кога немаш соодветен матичен,тоа е.И пак не помага утрогестанот.Навистина се борам со себе.Едвај издржувам.Ако се контракции ова,што терапија даваат?Дали е опасно пониско поставена постелка на преден зид?Одморам доволно.Ве молам за совет.

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Зависи коллу е пониско поставено. И кај мене е на преден ѕид постелката често и јас осеќам како чукања во вагината ама не е тоа нешто што е загрижувачки зависи и бебето како мрда. Со првото се мислев дек аќе ми падне како отечено осеќав доле од 18та недела а цервикс за на планина качување. Пробај малце опушти се сега расте меше и лигаменнти има таму се оптегаат и болат и тие сите сме различни. Штом ехото е уредно немаш гајле а за тоа што не можеш здив да земеш само б6 пробај со едно само ако не бива максимум 3 пати на ден смееш да пиеш.

На *Amethyst* и Pcelka544 им се допаѓа ова.
  9. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.701
    Jas imam takvi bolki od koga sum ostanata bremena vo polovinata, pa vo stomakot I pri Malo pesacenje mene odma me zaboluvase stomakot isto primav I terapija utrogestan I magnezijum, e Sega mnogu zavisi I od magnezijumot mene obicen od kesicki ne mi pomagase voopsto Kako da ne sum se napila koga pocnav so citraten I'ma znacitelno podobruvanje Kade Kade bolkite stanaa popodnoslivi nekogas I gi snemuva a se do togas Bea uzasni. Probaj so magnezijumot Magne doro mislam ke imas znacitelno podobruvanje IMG_20230814_090935.jpg

На Pcelka544 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  10. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.564
    Допаѓања:
    8.954
    Девојки не знам дали е до мене зошто сум цело време дома или се случило и на други премногу да размислуваат..веќе сум 18та недела претходниве 2 3 денови како да осетив по некое ударче или си замислував дека е тоа од што сакам ама генерално деновиве па не се осеќам трудно :^):wasntme:
    Имам енергија некако не се осеќам потечена, стомаков ми е ист ама некако си уфилмав дека не ми се познава ваљда и луѓево кога ќе кажам еве влегов 5ти месец викаат еј па не ти се познава не личиш трудна и ме фаќа паника а ова е најдолго да сум без контрола подолго од две недели мислам дека до среда ќе побудалам само глупости сонувам, само глупости мислам не се осеќам дека сум во побезбедни месеци, немам верба дека до крај ќе издржам и ќе биде се во ред со бебо некако немам доверба во своето тело деновиве па ме фаќа паника тага неконтролирана :(
    Дали е нормално во овие недели да нема некои поголеми симптоми освен што ми се градите осетливи, немам апетит, некогаш си осеќам нелагодност доле како болка тежина обично после аплицирање на утрогестанот..
    Досадна сум може ама баш сум растревожена денес и си барам утеха во вас

На BoNaNa123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Ако ти е прво секако е уште многу рано да осеќаш силни и чести удари. Болките се нормални,се шири матката сега веќе наеднаш почнува да расте. Не се секирај,до 9ти ќе имаш стомак и ќе викаш ајде побрзо да се породам:)
    Во второ тромесечие се поретки контролите на 3,4недели и тоа е нормално. И со првата и со оваа бременост одам на 4 недели контрола.

Само позитивна мисла до крај (fingers)

На *Amethyst*, lackygirl, Isabel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Ако ти е за утеха во 5ти месец не треба да изгледаш како за 9ти земи некое овошје измери 300гр и види колкаво е бебето не треба џин да биде :). Гледај си здравје и радувај се што не ти се познава. Јас сум 6ти сега и од позади кога ме гледаат мислат породена сум а кога ќе им се свртам запрепастени се:D интересни ми се какви фаци прават :D. Кај и да е бебе после 20та недела ќе почне да е поинтезивно па ќе се замараш со тоа дали мрда па зошто не мрда толку па вчера цел ден ме сруши од мавање и така :) :inlove:

На *Amethyst*, Ouranio.toxo и Fenix05 им се допаѓа ова.
  13. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.529
    Ic ne si dosadna!! Znam kako se osekjas. Jas pocnav od 18 nedela mnogu energija da imam, mnogu ubavo se osekjam i me fakjase strav zasto sum tolku normalna. Ne znaev kakio e da go custvuvas bebeto, i on mrdase ama jas ne znaev deka toa e mrdanje i se paniciv mnogu. Toa e kako peperutka da ti pominuva. I gasovi da imas vo stomak. Gr gr gr. Mnoguuuu e sensitivna za da go custvuvas ama go custvuvas i ti ti garantiram samo sto ne znaes deka toa e toa. Vekje vo 20 nedela povekje ke go osetis. Pocekaj barem uste malku. Mene meseto mi se poznava ama na drugarka mi sto sme zaedno vo isto vreme, kako da ne e trudna izgleda. Mnogu slabicka e. Ne mora voopsto da znaci nisto toa.
    I jas kako tebe imam predhoden abortus i ceeeelo vreme vo bolnica sum sedela celi ovie nedeli. Maticniot, drzavna, mojot ivf doktor. Abe vo krugggg. Samo sakav nekoj da me vidi vo eho da mi kaze deka e dobro. Slednata nedela imam skrining. Od sega preplasena sum i ne znam kako ke odrzim edna nedela do togas. Gospod neka ni pomaga. Ovie se posledici od traumive sto sme gi prosle. Ke pomine sve!

На *Amethyst*, Kikikikiri0405 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  14. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.981
    Иста сум да не ми е срам би пишувала секој ден да прашувам свашта од паника, па само чекам некој друг да праша вака ко тебе па јас да си се тешам:D а второ мие замисли кој лудак сум, како што имаше пишувано Колумна истрауматизирани сме еве и јас два спонтани и немам мира и раат, абе само енергија ако ми дојде повеќе одма мисли ми идат чудни и зошто вака сега пак немам чуство дека сум трудна(ко демек не треба да имам енергија(facepalm)), па после болки некои менструални неможам буквално ништо да направам како све да сум заборавила од пред две години. Ништо не кажав со постот ама ми беше зборот не има еден куп ко тебе кои се плашат по цел ден а не би требало да ни биде така ама неможеме да си помогнеме то валда ние таков карактерот и психата . господ да не чува сите :sun:

На Kikikikiri0405, DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  15. Sparky.99

Sparky.99 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    172
    Немој да се фокусираш на тоа ниско или високо, мене така ме извадија од памет се отрув со утрогестани, еден месец лежев без причина. Постојано мерење цервикс, 38 недела ќе бидам уште не ми се намалил. Кога станав од кревет сите болки ми ги снема, да не се секираш ќе си се намести бебчето јас го осеќав толку ниско мислиш ќе излезе во секој момент, бешиката ме болеше 24/7. И утрогестанот мн лошо ми влијаеше психички… стравовите може да ти се нагласени од утрогестанот, истите мисли ги имав. Верувај ми ништо не може да му биде на бебето. Почни со лесни прошетки да ја зајакнеш мускулатурата, јас не можев да одам буквално.

Последна измена: 14 август 2023
    На DaisyDream, Pcelka544 и *Milicka* им се допаѓа ова.
  16. Pcelka544

Pcelka544 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    92
    Здраво,по колку смее во денот од нив?Денеска купив...

17. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.701
    Zdravo Po edno na den bidejki e od 815mg a vo bremenosta e dozvoleno do 1200mg, jas prviot pat bez da zabelezam se napiv dve pa super mi bese si dadov udarna doza :D,inaku ginekolog mi odobri I Po dve ama sepak I so edno sum super fala na boga gi nemam tije poteskoti sto gi imav znacitelno mi Se namleni.

На Giinna, *Milicka*, BoNaNa123 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Pcelka544

Pcelka544 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    92
    Фалааа ти многу.

На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sandokan28

Sandokan28 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    5
    Здраво девојки јас сум 15+5 немам болки но имам некоје жарење во половината дали има место за паника или се сочил некој со вакво нешто мене ми е прво па ме фака некоја паника поззз

На MilaS. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    4.693
    @deniz333 A kade go ima ovoj Magnezium? Ne sum go sretnala do sega, a super sostav, visoka doza baska citrat.