Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.701
    Go ima mislam vo site apteki I jas slucajno go doznav mi go preporacaa vo Edna apteka I navistina e mnogu efikasen so samo edno ispieno odma se custvuva podobruvanje.

На *Milicka*, DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  2. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    301
    Мислиш на магнезан ц течниот? Мене тој многу ми помаага особено што имам екстрасистоли само тој ми ги смирува.

3. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.701
    Ne e toj, ovoj se Vika Magne Doro. Mene samo citratni mi deluvaat drugite gjabe Kako da ne sum se napila

Прикачени фајлови:

На BoNaNa123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pcelka544

Pcelka544 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    92
    Денеска притисок 150 со 90.Толку многу се исплашив и потресов.Па кога прочитав какви се состојби има за висок притисок.Дека може бебе со заостанат развој,па ова па она.Па бев на дежурна,па апчина ми препишаа метилдопа 2по 1.Што бидна не знам.На почеток на првите недели од бременост имав 135 со 90 па дури сеа 150 со 90.А глава ме боли и тешко дишам кога лежам.Уште тоа ми требаше.Стравов ке ме убие.23 недела.Само Господ нека помага.

5. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    Ќе си примаш терапија и не читај мн по нет.
    Со првото кренав мн висок притисок и се плашев дека ќе е мало дека нема да се развива доволно Оти превисок ми беше и примав максимум метилдопа. Се роди 3500, сега е дечко од 9 год.
    Се плашев повторно да останам бремена Оти притисокот ми остана од после пораѓај, сега со оваа бременост сега за сега е ок 24 недела терам[/QUOTE]

На Pcelka544 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.564
    Допаѓања:
    8.953
    Девојки дали е нормално бебе во 18та недела да е свртено со главчето надоле и кои се шансите да се сврти нормално? Денес на преглед прв пат да е вертикално уште ја имаше заглавено, главата ниско над OUI (врска немам што значи ова) ама не ми излегува сликата од глава како стоеше заглавено и срце ми се кине ...како во инка пикната не знам што бара таму, ми рекоа да лежам на перница со задникот крената и да се надеваме дека ќе се намести и да намали притисок на грлото...повеќе се загрижија за скратеното грло отколку што бебево е така наместено ама искомемтираа зачудено што и како влегло таму...

7. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.701
    Toa sto e Sega taka svrteno ne znaci deka taka I ke ostane, Sega da otides na pregled mozebi I'ma zemeno druga pozicija I drugo koga bebe se naoga vo takva pozicija ne se zema za tocno merenje na cerviksot zatoa sto toj e varijabilen malku da e pritisnat od bebe Ili od besika odma pokazuva skrateno ova mi e kazano od doktor, za da si pospokojna I imas moznost otidi uste utre na vtoro mislenje mislam deka nema da bide situacijata od deneska , bebe ko bebe postojano se seta pa Sega I vo taa nedela koga konfortot I'm e najgolem. Proveri si pak za da ne se stresiras za gjabe moze I nisto nema od toa samo ke ti e vo misla.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.564
    Допаѓања:
    8.953
    Фала ти .....баш Димитров кажа дека од што притиска го има извртено грлото и е 28мм остана дури на 29ти да ме види пак и ако не е подобро одма серклаж...дај боже да излезе од таму и да се намести..се запрепастив зошто мирувам и ставам 2х200 утрогестан и пак е толку скратено..

9. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.701
    Jas koga bev 22 23 nedela na gak prviot den mi go izmerija 39mm utre denta 31mm I bebe bese dole spusteno, odgovorot na doktorkata bese deka toa e varijabilno i malku da e potstisnato grloto odma pokazuva podskrateno posle koga mi merija pak mi bese 39mm, taka da mislam I kaj tebe e nekoja slicna situacija I ke nema potreba za nisto ovde citav I za tabletki ferona za cerviks pomagale mozes da probas I so niv vo megu vreme tije spored sostav kolku sto vidov se poveke vitaminski...

10. Pikacuuu

Pikacuuu Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    150
    Dobro utro na site imam edno prasanje jas sum 26 nedela i od vcera nekako ne go osekam bebeto tolku aktivno da mrda, kako sto mrdase do vcera. Dali e toa normalno ? Ovde citam na google vika deka treba na zenski da se ide ako bebeto ne e veke aktivno kako sto bilo strav me faka mn. Ve molam ako nekoja od vas ima vakov slicen problem neka mi pise

11. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    Има денови кога бебињата послабо мрдаат . Исто како и нас повозрасните има денови кога сме по активни , има денови кога сме по пасивни . Кога не го чувствуваш бебе напиј се кока кола , касни си благо , легни на грб и чекај да се размрда . Доколку воопшто не го почувствуваш во 24ч треба да појдеш на лекар . Меѓутоа , доколку си ептен испаничена појди на една контрола чисто да ти се смири душата.

На ЕмајотаП и Pikacuuu им се допаѓа ова.
  12. Pcelka544

Pcelka544 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    92
    [/QUOTE]
    Јас сум многу испаничена.Секако бев и пред тоа ппд стрес,ама сега веќе не знам кај терам од страв кога ми се крена притисок.Само плачам и се нервирам,дома сите ги мразам,стрес имам.Што ми се случува не знам.Што ако му биде ова,што ако му биде она од стресот и нервозата,што ако со притисокот направи лошо за бебе,како ќе живаеам,како ќе го поднесам тоа.Ниту психолог ми помага.Само плачам ако веруваш.Толку патешествија имав во животов,што еднаш ми се деси нешто убаво,и ни тогаш среќна не можам да бидам,се плашам да не го изгубам или да не му се деси нешто.Душата ме боли.Притисоков беше врв на се.

На Kikikikiri0405 и l-a-d-y-di им се допаѓа ова.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    На гугл може се да прочиташ. Бебињата имаат фази кога растат и се по мирни. Јади благо, кока кола сврти се на страна легни на лева поточно, или во полу лежечка позиција и мирувај сигурна сум дека ќе го осетиш. Не кревај паника кај мене цел ден ја немаше јас сум 24та недела и денеска ме разлупа стомаков ми игра цел ден.

Во 22ра на скрининг кога бев во рок од 10 минути додека траеше скринингот се измести за сите пари имаат доста простор сеуште и си пливаат внатре, јас нон стоп осеќам бодежи доле мислам рака дека ќе излезе од доле како со нокти да гребе уствари мава со што стигне кога глава, рака, нога, гзе, баш ја брашав докторката како е наместено зошто ме уби од мавање и се подмочувам и ми вика сега кога те гледав од еднатта страна беше соглавата и си е премести на другата страна уште имапростор :)

14. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    196
    Девојки, дали ако те водат со гестациски дијабетес, може врз основа на таа дијагноза да отвориш боледување?

15. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    Јас сум многу испаничена.Секако бев и пред тоа ппд стрес,ама сега веќе не знам кај терам од страв кога ми се крена притисок.Само плачам и се нервирам,дома сите ги мразам,стрес имам.Што ми се случува не знам.Што ако му биде ова,што ако му биде она од стресот и нервозата,што ако со притисокот направи лошо за бебе,како ќе живаеам,како ќе го поднесам тоа.Ниту психолог ми помага.Само плачам ако веруваш.Толку патешествија имав во животов,што еднаш ми се деси нешто убаво,и ни тогаш среќна не можам да бидам,се плашам да не го изгубам или да не му се деси нешто.Душата ме боли.Притисоков беше врв на се.[/QUOTE]
    Само добра мисла.Со нервоза и стрес нема да си помогниш,само полошо ќе си направиш. Ако ти е за утеха и јас сум таква,но се трудам да не размислувам многу.Само со Господ напред ќе биде се во ред и со нас и со бебенцара.

На Pcelka544 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.781
    Допаѓања:
    9.933
    Девојки, дали некоја од вас има посебен режим на исхрана?
    Мене апетитот ми е зголемен од сам почеток, почнав со 65 сега сум на 72, што реално за мене ова е многу.
    Се мислам на некоја рестрикција во смисла на да појачам протеини повеќе да намалам на ЈХ.

Дали некоја од вас минала низ исто?

Патем бебево ми го растури левиот бубрег :rofl: и прочитав дека во ова тримесечие бебенцата се будни 4-6ч повеќето од време спијат, па затоа многу не ги осеќаме.

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Јади се но умерено, нормално е да качиш, некои имаат отоци некои не јас со првото до 81 стигнав 13кила отоци имав али само отоци кај е бебе и ред други работи :) многу минимално качив. Сега исто сум 24та со 67 почнав 71 имам :) јади овес од сабајле овошје, зеленчук.

На *Amethyst* и AlchinovaR1979 им се допаѓа ова.
  18. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    522
    Здраво девојки. Дали некоја се соочила со болки, издржливи, од десна страна, доле ниско па се до половина? Повеќе се како некој да те пресечува со нож. 19та недела сум.

19. Sparky.99

Sparky.99 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    172
    Да, јас ги имав редовно кружните лигаменти се

На Nataliii и Fenix05 им се допаѓа ова.
  20. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    522
    Што правеше? Повеќе одмараше или? Не се нон стоп, неколку пати во денот и навечер не можам да најдам позиција за спиење. Ми се смируваат ако легнам на грб.