Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Sparky.99

Sparky.99 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    172
    Мене со пешсчење ми олеснуваше болката

На Nataliii му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Pikacuuu

Pikacuuu Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    150
    Devojki pomagajte Eve veke treta vecer kako ne mozam da spijam od bolki vo nozete. (Samo vo desnata noga i treba da ja mrdam celo vreme za da ne osekam bolka ) ako nekoj nesto zne kako da se smiri ova pisete ke poludam i strav me faka dane se raboti za nesto loso

3. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    301
    Како се справувате со болки во грбот? 19та недела сум, ама имам неподносливи болки во горниот дел на грбот, некаде кај плеќите на средина. Повеќе лежам бидејќи цела бременост ми е со крварења, па се мислам дали може и да е од тоа. Во првата бременост ми се појавија некаде пред крајот, но ми се чини не беа толкави болки како сега :|

4. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    301
    Јас во првата бременост го имав истиот проблем, само кај мене беше левата нога, не можев дури ни да одам од болка, но тоа беше заради тоа што бебето претискаше на нерв. Консултирај се со гинекологот, но доколку си во поодмината бременост можно е да се работи за ова, бебе да претиска на нерв. Кај мене се среди дури еден месец по породувањето.

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    И кај мене и е десната нога единствено нешто што помага е кога сум на лева страна перниче имам меѓу нозе и позади грб и така го потпирам грбот кога се вртам на десна страна го потпирам само грбот на перничето. Најубаво земи си трудничка перница и ќе го намалиш притисокот во нозете така.

На 21kike21 и Pikacuuu им се допаѓа ова.
  6. Pcelka544

Pcelka544 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    92
    Здраво,25 недела,го осекам бебето во текот на ден кај што мрда ама многу малку,некои лесни движења во кратки интервали,има ден скоро многу слабо го осекам,скоро воопшто како вчера,дали е нормално? И уште нешто да прашам,немам воопшто апетит,јадам сосила два пати на ден,но малку,некогаш се натерувам сосила да јадам па ми се гади,си викам бебето да не е гладно па сосила јадам ко некоја сугестија,си пијам витамини,редовно се тоа,ама некако со храна слабо....Нормално ли е??фала однапред

Последна измена: 27 август 2023
    На 21kike21 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Јас сум исто 25 + 4 , има денови кога е по активно и го осеќам поубаво има денови скоро ич не го осеќам па пијам кока кола благо за малку да го осетам да ми е мирна душа. Јас сум со предна постелка и ми рекоа ради тоа го осеќам по нежно.
    Така да чим и малку го осеќаш не е проблем .
    А за апетитот и кај мене се менува те имам те не .
    Не мораш со сила , јади по неколку пати по малку .

На Pcelka544 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    851
    Допаѓања:
    964
    Jas vcera cel den bev na rabota edvaj saat dali sedev od cela den ne sum sig dali ednas go osetiv ili si zamisliv, od ko si dojdov kaj 9 pak nisto i samo paniki si naptaiv veke nesto ko mrtka se si mislam nekoj muskul e a ne beba.osekam dole nekade ne e na leva strana kaj so si bese ama imam citano deka ne sekoj den i oni se akrivni kako voobicaeno. Za hranata isto i jas nekogas se ke izedam nekogas skoro pa nisto mislam bitno e ko ti se jade da apnis nesto deka nesmeis da si gladna.

На Pcelka544 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    2.449
    Јас сум 26та, моето мрда по цел ден и тоа убаво го сеќавам дури и како се тегни ама мене постелката ми е на заден ѕид. А зависи и до бебето можеби си е помирно твоето, повеќе успано. Јас колку што памтам кај мене првото беше помирно, не дека не го сеќавав ама ова ми се чини многу поактивно е... си велам ќе ми наплати кога ќе се роди за првото што ми беше мирно :D

На ЕмајотаП, Kikikikiri0405, Fenix05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    4.248
    Моево клоца ли клоца :lol: 24та недела сум, а го осеќам одамна бебчето, можеби 16-18 недела негде. Гордана на втор скрининг ми вика спијте додека можете, ова нема цел живот да запре :lol: денес конечно успеа и маж ми да осети како клоца :inlove:се извади од памет :lol: секогаш кога ќе му ја ставев раката таму каде што клоца или ќе почнев стомакот да го снимам, она престануваше ама денес ја фативме на дело, со 3 убави удари едно по друго :inlove:

На *Amethyst*, Kikikikiri0405 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Бебето не е гладно не се секирај. Кога седиш повеќе се осеќа бебето, ако е прва бременост нормално е послабо да го осеќаш со втора бременост повеќе се осеќаат ударите и доста порано :) доколку не мрда пиј кока кола благо и ќе видиш реакција дали ќе има.

На Pcelka544 и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  12. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.781
    Допаѓања:
    9.933
    Девојки, за некој ден влагам во 6ти месец, што можам да очекувам во следниов месец? Или веројатно ке нема некои нагли промени?

За мрдање, моето го чуствувам а поготово сабајле рано накај 5-6 обавезно се буди па и ја со него. Едвај чекам да почнам да го гледам низ меше. :inlove:

На Kolumna, Kikikikiri0405 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  13. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Мене до сега 6ти ми беше многу убав особено последнава недела толку многу е активно бебето дури и се гледа низ стомак и баш ми е мерак.
    Е лошото што киселините ми се ноќна мора :sweat: Иначе некој нагли промени не осетив.

На *Amethyst*, Kikikikiri0405 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  14. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    2.449
    Јас го завршувам 6тиот месец оваа недела па кога ќе размислам на почетокот од 6тиот месец почнав да го чувствувам неколку пати во денот нежничко, а сега на крајот на 6тиот веќе цел стомак го мрда, тоа е најголемата промена.
    Инаку општо со двете бремености вториот триместар е многу убав и лесен.
    Од мачнини можам да се пожалам само од затнат нос.

На lackygirl, Kikikikiri0405, Ouravanture и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Се согласувам со тебе втор триместар е најдобар али од 34та недела негде почнува тешко да станува.

На Ouravanture и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  16. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    2.449
    Јас првото го родив 34+4 па ете не осетив ептен голема тежина. Но, секако 8миот месец ми беше тежок за вртење во кревет, па се препорував, што од самата бременост што од стравот бидејќи лежев, но се поминува. :)

На Fenix05 и Ouravanture им се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Си имала среќа, можеби јас осеќав зошто премногу ми го изместуваше стомакот веќе во 37ма и викав на докторката вади го иначе се ќе направам за да му текне да излага само :D

На Isabel му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.529
    Imam diarea.CRP mi izleze 7. Doktorot (maticniot) mi vika da primam antibjotik. Trajkovski mi rece nema potreba. Urinata ok. Brisevi ok (napraveni pred skoro 4 nedeli).

19. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.563
    Допаѓања:
    8.951
    Антибиотик за што? Црп до 6ка е мислам..не е многу покачено, стомачен вирус или? Може од промена на време, пробај со исхрана, јаглен прашај дали смее, пробиотик нешто. колку време не си добра?

20. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.529
    Vaka so diarea deneska samo. Nemav energija drugite dena. Imav malku grlo bolki ama ne bese strasno. Deneska imam diarea i ednas samo povrakjav. granicata na CRP bese 3, mene mi e 7. Ne e tolku strasno ama ne znam dali e pametno da primam antibjotik.. inaku vaka drugiot del na krvnata slika mi e ok relativno