Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.563
    Допаѓања:
    8.951
    Која недела си ?
    Ако се слаби менструални болки а лежиш цел ден може да е до позицијата, мести се на страна каде ќе престанат, купи перница за трудници. Не знам како стануваш но гледај тоа да е на страна со помош на рацете и нозете, не се тегни да рипаш со напрегање на стомакот.
    Дали ти е камен тврд па пушта или го осеќаш некаде само потврд? Имај на ум дека бебе расте мрда и мести газе, главче кај мене прееска беше наместен на десна страна и таму имав планина издеформиран цел стомак додека не си се размрда после лево десно. Магнезиум зимај си 2х400 смееш секако. Штом ти провериле се и рекле дека е во ред нема зошто да се плашиш. А ако не можеш да се смириш појди до кај друг доктор на приватно чисто да се смириш да те види и втор доктор.
    За болките во гради исто според која недела си може веќе бебе да притиска погоре па да создава тежина јас некогаш имам чувство дека не можам да земам воздух кога сум најадена и легната рамно на грб па стиска самиот утерус.
    Види притисок мери неколку денови по ред чисто да исклучиш и можност од висок притисок.

На Pcelka544 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Pcelka544

Pcelka544 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    92
    27недела еве сум.Па да слаби се болките,ама доста непријатни,лежам да настрана,и станувам како што пиша,не наеднаш.Јас имам притисок ,ми се качи 150.Сега со терапија е супер.А стомак претежно на лева страна тврд кога движам.Како некое тегнејне на кожа премногу осекам.од лева страна се тие симптоми претежно,а болки како менструални цела бременост имав,малце прекинаа и сега пак почнаа,на страна лежам цело време.И тогаш болки имам слабо ама.Ама за станување и малце стоење на нозе мн тешко.Кога лежам стомакот е опуштен,а болки доле посекако имам.Верувај кај мн доктори бев,приватно,јас сум од мало место нема гинеколози,сега ми е тешко дури и да патувам.Мора тука во близина да барам доктор,сакала или не.па уште кога бебето слабо мрда,полудувам од страв покрај се ова друго.Како да ти кажам,цело време во грижи и мисла сум.: (

3. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.563
    Допаѓања:
    8.951
    Бебето расте, се тегне, се превртува. Штом си била и на толку мислења и си покриена со терапија пробај малце смири ја психата нема ништо страшно. Кога си на контрола за бебо да си го видиш па да се смириш?
    Не се секогаш активни има периоди кога и нив не им се игра низ стомак. Пробај протриј раце и стави ја едната дланка на меше некое време реагираат на топлина, звуци, светлина кај меше, Боцкање со прст. Ќе појдеш на контрола ќе видат што како е кажи си дека не е многу активно.

4. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.529
    Kako be deneska mrda malku i ne go osekjam mnogu, vcera mnogu se osekjase. Vcera osetiv deka e porasnat tolku mnogu klocase. Deneska mnogu nezno. Zasto vaka?

5. Pcelka544

Pcelka544 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    92
    Сега бев брзо на контрола,бебето беше ок таман.На цтг ме ставија,покажа дека мрда во тие 10мин,ама на стомак не осекам.Еве и го галам,вчера благо каснав легнав на лево ништо.Малце мрда тоа кога сака и толку.Докторот вели ако кажуваш дека не го осекаш,тоа е важен податок треба да те задржам на болница.Пред да ме стави на цтг така кажа.И да ги следам движејната.Тој ме исплаши.А пак друг доктор кај што бев пред две недели,му пишувам рече дека е нормално да не се секирам ,понавака повеќе ќе го осекам.Веќе ништо не знам.: (

6. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.781
    Допаѓања:
    9.933
    Како си сега? Мене за антибиотик ми кажаа дека најсигурен бил Амоксицилин, проверен бил и за во бременост и доење.
    И моето исто, јас и ти сме разлика само неколку дена. И моето знае еден ден мирничко да е, по некој покрет и да се смири а веќе следниот ден како да е на тренинг :lol: и тие се како нас, не може и ние секој ден да сме скорз активни и полни со енергија.
    Моето јас веќе го научив дека во 6 сабајле станува, ама буквално нема исклучок :lol: и после зависи и од денот каков ке му е. Така да не се плаши ич, јас исто имам приметено кога не е активно тој некој ден, ке легнам на страна и одма се размрдува малку, пробај така и ти и ке осетиш барем мали движења како глувче да ти трча внатре:lol:

@Pcelka544 чим си била на толку мислења и ти кажале дека се е во ред тогаш нема потреба толку да се плашиш.
    Плацентата кога е на преден ѕид тоа рачунај делот кај папокот ти е, нормално да не го осеќаш толку силно дури вака може да ти биде и до крај на бременоста. Оти на некој начин како бариера да има меѓу бебето и стомакот.
    :hug:

7. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.529
    Jas pocnav so amoksicilin, gi piev edna nedela i se custvuvam mnogu podobro. Ova mi bese vtora doza, edna doza so amoksicilin ja primiv pred nekolku nedeli, poradi urinarno vospalenie.
    I da, vo vrska so dvizenjeto, mnogu cudno e ova. Vcera bese mnogu tivok, deneska ceeel den kloca, osobeno koga ke legnam. I mojot vo 6 stanuva. Stom gi otvorim ocite jas vi sabajle za na rabota, on posle mene nekoji 15 minuti vekje pocnuva so rabota :D:D
    Gopsod neka go cuva do kraj. I mojot, i tvojot i na sekoja trudna zena ovde:l:

На Joanna28, Kikikikiri0405, Pcelka544 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Srnapetra

Srnapetra Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2021
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    49
    Zdravo devojki koga prv pat osetivte klocanja i kolku cesto?

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    851
    Допаѓања:
    964
    Nekade 18 19 nedela i iskreno ne razmikuvav dali se crevata ili beba i toa samo dokolku raka mi bese stavena na mesko, i jas prasuvav i mi odgocori nekoja clenka deka 24 25 nedela veke ubavao se oseka duri i rastura so dvizenje i te kako e tocno 23+4sum od nedelata ja osekam duri i se poznava na stomak kako se dvizi cela den i vecer si mrtka

На Srnapetra му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Maja92@

Maja92@ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2019
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    959
    Мешиња денес бев на контрола 17 недела сум
    Ме гледаше и вагинално за да ми потврди пол,и ми измери цервикс на мое барање кога веќе и така ме цепка, 37мм ми е , затворено грло ми рече.
    Не треба да е под 25мм.
    Втора бременост ми е, гледам со првата ми мереле првпат во 24 недела 40мм ми бил.
    На мисла ми е некако, добар ли е?
    Некоја да и мереле оваа недела отприлика?

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    851
    Допаѓања:
    964
    Mene 19 bil 36, ama mi rekoa deka najbitno e se da e zatvoreno kako so e i deka e normalno mada na net pise dr dimenzii ama realno sekoj e razlicem taka da stom ti rekle vo red e sig znaat podobro od nas

На Maja92@ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.563
    Допаѓања:
    8.951
    Ќе ти го следат, до контрола не претерувај со движења кревање тешко и секс. Мене 18та ми беше 28, па 19 26, па 21 -24 и ставив серклаж. Ако е под 30 до 24та недела сметаат дека треба и прогестеронска терапија плус и следење почесто. Така што кај тебе е ок

13. Maja92@

Maja92@ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2019
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    959
    Каде го осеќавте бебето во 17 18 недела ?
    Јас многу подолу од папокот
    Најниско од стомакот го осеќам кога седам
    Незнам дали е нормално

14. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.563
    Допаѓања:
    8.951
    Нормално е, сеуште е ниско поставено. Се осеќа доле баш на почетокот на стомакот

15. Matea95

Matea95 Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2023
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    33
    Zdravo 13ta nedela sum od 7ma nedela matinata mi prepisa utrogestan vaginaleti da stavam poradi toa sto bese nisko plodot,sega veke ne e nisko ama mi gi prodolzuva na sekoj pregled,prviot pat koga mi gi prepisa mi rece da nemame odnosi dodeka gi stavam,mene mi e nezgodno da ja prasam dali seuste nemoze,vie kakvo iskustvo imate?

16. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.949
    Допаѓања:
    1.695
    Da si prasas slobodno bez sram, toa e normalna rabota. Konsultiraj se so maticen.

17. Maja92@

Maja92@ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2019
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    959
    Која има правено скриниг кај Димчев
    Дали мери цервикс ако си побараш ?

18. Fenix05

Fenix05 Истакнат член