Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    483
    Мислев тебе да те цитирам и прашам знам најблиску сме, доколку може да споделиш искуство

2. Twinkle.

Twinkle. Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2023
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    139
    Јас сум 14+5 и ноќеска се разбудив со болка во препони, десен јајник и накај десниот бубрег. Мислев ќе умрам многу ме болеше.

Плус се разбудив со ладен стомак, па си се тешам да не е од ладното случајно. Отидов до тоалет уринирав и се смири по малку болката.

Денес околу 12ч. повторно истото ми се случи само од левата страна исто препони, лев јајник накај лев бубрег.
    Ама се смири за брзо. Од што може да е? Малку сум исплашена да не му се деси нешто на бебето.

Искуства?

Сакав и да прашам кога се оди на втор скрининг?
    И дали скрининзи прават во Чаир?

Докторот ми кажа со утрогестан до втор скрининг. После ќе немало потреба. Па искуства и за тоа ако може дали има потреба воопшто да се става утрогестан.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    1.251
    Za vtor skrining 20-22 nedela mi kazaa na klinika koga bev na prviot

4. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.911
    Допаѓања:
    1.681
    Сиг ти настинал јајникот..написе мг.. топло покриј се и ќе помине

5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    973
    Devojki sakav da prasam dali nekoja ima praveno brisevi vo vtoro tromesecie, vo 12ta nedela koga trebase regularnite jas bev so krvarenje i specijalistot sto mi ja vodi bremenosta vo sistina mi rece da ne zimam od cerviks ke zememe samo vaginalen bris koj iskoci cist.

Posto epten sum so lezenje uste i krvarenje, kafen iscedok uste od 5ta nedela i uste nautro kremast kafen iscedok nekako celo vreme mi se na misla ovie brisevitr sto ne gi napraviv a zaboraviv da prasam dali smee podocna na primer sega 16/17/18 nedela da se zemat? Ima nekoj slicna situacija?

6. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    756
    Допаѓања:
    629
    Јас немам направено а влегов у 15та недела. Ме бавташе матичната немаше слободен термин. Сеа ке закажам на приватно.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    973
    Јас сум 16та почеток, значи тука сме негде се мислам да и се јавам на докторкава во систина што ми ја води бременсота да прашам дали деновиве да отидам да ми земе или за две недели кога имам закажано контрола, некако ми е страв да не направам проблем дека од цервикс се с веќе сме во поодминати недели

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    756
    Допаѓања:
    629
    Јас другата недела ке идам на приватно за брисеви.За тоа и мене не ме чепкаа на почетокот заради сукрвица. Кога бев на скрининг ми рече за две три недели дојди за брисеви. И сеа неможам да ја најдам и не и ни одам више ке одам се на приватно.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    973
    И јас баш сум револтирана од матичната скроз цела бременост ќе ја водам во Систина зошто матичната не можеше да најде 5секунди да ми одговори кога најмногу ми требаше.
    Да завршам со пораѓај и се да биде супер, па да барам итно добар матичен нов.

На plava.90, Aschenputtel и Flooora96 им се допаѓа ова.
  10. Twinkle.

Twinkle. Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2023
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    139

Не е логично да одиш за брисеви на приватно бидејќи се многу скапи. Со партиципација се поефтини. Зошто да те изгорат со пари кога можеш тие пари да си ги употребиш за нешто друго. Ако матичната ја нема, па има еден куп други матични што се многу фини.
    Еве пример Торчот на приватно е 200 евра, кога можам во институт за јавно здравје да го направам за 0 ден.
    Според мене преглед на приватно е во ред, ама не и испитување за да ги рокаш парите за џабе.

А и матичен нов да се најде не е BIG DEAL, пребаруваш по форум или бараш препорака од некој кој е доктор одличен во областа, посветен за да му бидеш пациент. Наоѓаш број и си закажуваш термин.

На plava.90 и Maja92@ им се допаѓа ова.
  11. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    756
    Допаѓања:
    629
    Како мислиш торчот на приватно 200 евра? Јас пред да забременам правев торч и матичната ми кажа на приватно е у биотек ги праќаат 3000 платив. Ама еве како да ја најдам ајде.Се некој доктор го нема. 2 недели како одам за џабе. Де матичната не се појавува де у болница немало доктор. Сакам да ја сменам ама дека бремена не знам како идат работите..

12. Trinity9

Trinity9 Активен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2023
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    118
    Јас бремена почнав да идам кај друг гинеколог (претходно идев на место каде што не работеа со фондот, а матичната ми беше формално само), кај новата прво ме водеше приватно, па ме префрли кај нејзе матична да ми е. Значи нема проблем во тек на бременост да си смениш матичен.
    Торч штом си правела сега нема да треба - јас го платив 4.000 во Авицена, а и брисевите ми ги зема гинекологот си ги однесов во Авицена - нешто помалку од 3.000 беше за 4 бриса. Убаво е да си најдеш гинеколог за тие работи барем што можеш да ги покриеш преку фондот, ама од др страна и бремени сме, направи си како тебе ти е полесно.

На _budaletinka* и Flooora96 им се допаѓа ова.
  13. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.324
    Допаѓања:
    1.240
    TORCH јас правев во октомври во авицена беше негде 3000 денари, да не си се помешала нешто со кариотип тој е 12.000 денари. Иначе безразлика што се без пари и брисеви и пап и било што кога немаш верба во државни ќе платиш и приватно, еве зборам лично за мене и микробиологијата и некој сл раб. Државна брисеви никогаш нема да носам пред 5 години во авицена, биотек, синлаб земени исти ден брисеви чисти а три дена претходно позитивен резултат на вагина и цервикс. Со години носен пап државна чист и хпв типизација чиста, после 6месеца на контрола зашто си идев двапати годишно пред 3години однесен хистолаб прв пат цин1 правење хпв приватно високоризичен. Колешка во бременост торч помешани rubella igm позитивна ставено rubella igg негативно да трча да незнае што да прави за во сите приватни лаб да искочат igm негативно а позитивно igg матичниот гинеколог беше во хаос вика ако е вака треба да се чистиш, фала му на бога има здрава права ќеркичка 2ипол години. Епа подобро ќе си платам приватно и ќе одвојам од се друго ама барем стресови во бременоста нема да си правам, сепак ова е мое мислење. Единствено државно последно време имам правено хемостаза и имунолошките на трансфузиологија бидејќи имунолошките ги немаше нигде по приватните, а што се однесува на микробиолошки со години не сум правела и немам план да правам за да добијам само стресови.

14. Sil_Pe

Sil_Pe Активен член

Се зачлени на:
    5 јули 2023
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    24
    se slozuvam so tebe, za brisevi i pap i jas nosam na privatno skapo e ama barem proveruvaat kako sto treba. Na drzavna prvpat koga odnesov mi izleze pozitivna na ureaplazma, primav terapija sumamed pa napraviv pak kontrola vo drzavna i pak ja imas a jas nemav nikakvi simptomi. Maticnata mi dade pak sumamed ama ne go ispiv otidov na privatno da se proveram i izleze negativno ureaplazma. Spored mnogu komentari sto citav na sekoja 3ta izleguvalo pozitivna na ureaplazma na drzavna

15. Twinkle.

Twinkle. Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2023
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    139
    Еве јас не излегов позитивна на Уреаплазма.

Јас ги правам во Институт за јавно здравје за торч пишуваше 8000 ден приватно, а со партиципација 0ден.

Чисто ми беше според мене е глупост да се прават испитувања на приватно.
    Брисевите се исто така многу скапи.

Јас колку што знам на институтов мора да проверуваат убаво.
    Преглед е друго да правиш на приватно.

На La-loca, Flooora96 и Misskirova им се допаѓа ова.
  16. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.659
    Допаѓања:
    8.717
    Јас цел живот правам на државно све ,правев и за време на бременост и секогаш ми излегувале океј резултатите.
    Не плискав пари на приватно .
    Кој како си сака за себе .
    Ама јас па со приватниве имам неубави искуства.
    Така да,се е индивидуално.

На plava.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sil_Pe

Sil_Pe Активен член

Се зачлени на:
    5 јули 2023
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    24
    Muabetov mi e ako odam na drzavna i ako nesto izleze pozitivno ke odam na privatno da proveram pak. Za torch i jas otidov na drzavna posto besplatno, aje rekov ako izleze nesto pozitivno ke proveram pak na privatno.

a od taa proverka za ureplazma na drzavna pominati se 2 godini i imam uste najmalce 4ri pati ispitano a privatno vo avicena i remedika i sekogas bilo negativno, taka da podobro da se proveri i na drugo pred da se pocne so antibiotici

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.313
    Допаѓања:
    76.409
    И мене тоа ми се случи со уреоплазма во втората бременост. Немав никакви симптоми, а сакаа да ми дадат антибиотик дека испаднав позитивна на уреоплазма. Пак проверив приватно брисеви и тие беа чисти. Не пиев антибиотик, немав никакви маки до крај на бременост... во 35та чисти брисеви си имав. Дури кога бев по резултат кај матичната, сестрата тогаш на шалтер се чудеше.. Што е ова вика, секоја втора со бактеријава е. Тоа уште толку ме натера и приватно да повторам брисеви...

На снежана2023 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kitsune

kitsune Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2023
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    140
    Пред неколку години им се случи на две другарки да имаат позитивен брис за кламидија за време на бременост. И двете беа зачудени дека нели претходно се било чисто на брисеви а долго време се со партнерите. Не знам дали е точно, да не ширам дезинформации, ама на едната наводно и кажал некој дека немале реагенси за кламидија државно и пишувале дека ја имаш во стил ко ај што ќе ти биде ако примиш антибиотик. Да напоменам не знам дали е точно, ама дефинитивно и двете немаа кламидија а беше баш истиот период. Грешки се случуваат и во приватни лаборатории, не дека и таму е се розево.

На intj_girl и Flooora96 им се допаѓа ова.
  20. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.659
    Допаѓања:
    8.717
    Грешки се случуваат секаде,и таму и таму .
    Нема потреба да се паничат трудници и да фрлаат пари на приватно.
    Пак ке кажам,цел живот на клиника,никаква утка.