Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. kitsune

kitsune Активен член

Фала ви девојки. Мене чудно ми е дека сега во втор семестар ми започна. И сега ме фаќа некој умор што претходно го немав, може ми е од притисокот. Прво тромесечие ми беше прилично лесно.

intj_girl and merriel0 like this.
  2. merriel0

merriel0 Истакнат член

13 + 5 сум денес мислам официјално можам да се приклучам овдека.

Јас главоболки решавам со викс, си се мачкам на чело. Имам хронични синуси, ама и без тие - кога е обична главоболка тоа ми помага на чело и странично кога се мачкам. Малце трне челото, ама 5+.

WhiteCat33 and kitsune like this.
  3. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

I od pritisokot i od bebeto sega rasti poveke se siri matka organi se premestuvaat. Ke ima po nekoja bolka muskulna, karlicna kaj mene vo 2 tromesecie pocnaa i braxton hiks nikogas ne obrnuvav vnimanie osven za bolka koja ne se trpi i koja ti ja smetas za golema. Bez paniki, uzivajte samo za se dr konsultacija odma so lekar.

kitsune likes this.
  4. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Женски знам дека правилно мерење на грло на матка е со вагинално ехо, но бидејќи некој доктори го мерат и абдоменално и сепак ќе кажат ова мерење не е точно која е разликата на милиметри во мерење на адбоменално и вагинално дали некој знае? Даки некоја и имаат исти ден мерено и абдоменално и вагинално грло на матка??

5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Јас сега пред некој ден на ургентен во Систина докторот ми рече вагинално ќе провериме подобро гледам така се, и поточни се мерките се гледа цело дно на матката инаку должината на цервиксот има разлика и при неколку дена зависи и бебето како притиска и како е поставено некогаш.

6. _budaletinka*

Да знам дека е најточно вагинално и поубаво но ме интересираше разликата во милиметри од вагинално и абдоменално мерено. Сепак фала ти многу

Baby warrior likes this.
  7. Madi

Madi Истакнат член

Кај мене мерењата вагинално и абдоминално од двајца различни доктори испаднаа скрос исти. Прво матичната со вагинално ехо, па после една недела бев на скрининг во Ремедика и таму докторката со абдоминално ехо.

8. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Ја до ссега само вагинално ми е мерено веќе 26 гурам и докторката секогаш вика суупер еа никогаш не јљ ни прашав колку мм е :D . Близнаци носам додекљ во првата бременост никогаш ништо не ми мереле |( па родив точно на последен ден. Полна 40гн

9. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Мама сакам да те прашам во инбокс нешто ако може?

TutiFuti likes this.
  10. happy.look

happy.look Истакнат член

13 + 3 сум, имам исцедок секој ден, брисевите ми се чисти, а матичната ми препиша полигинакс, но на упатството пишува дека не се препорачуваат во бременост. Дали некој ги користел

11. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Da jas duri 2 pati za iscedok. Teram 37 nedela.

ohlala likes this.
  12. .brm.

.brm. Активен член

Девојки дали знаете каде можам да купам полигинакс вагиналети без рецепта? Матичната утрово на вибер ми врати да почнам да ги користам, па некако на мисла ми е ако чекам до понеделник. :(

13. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Ја сум 16 недела.. 4 5 дена немав повраќање и еве денес пак од сабајле де исповратив а ништо не сум јадела. Киселина жолта повраќам.. Се тешев у 2 триместср ке прекинат ама јоок..

14. HeLenna

HeLenna Популарен член

Иста сум.
    Пред 3-4 дена повратив така жолта како мрсна течност од сабајле уште додека бев гладна и неколку дена ми беше смирено повраќањето. Денес од сабајле се што доручкував, се повратив.
    Нема спас...

Flooora96 likes this.
  15. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Девојки .. 15+3 сум, осеќам благи болки во кичмата и благи менструални болки не се страшни ќе легнам ќе одморам се смируваат .. дали е во ред да ги чуствувам така? Матичната ми вика нема место за паника се додека не се неиздржливи,нормално е ..
    До пред недела дена бев цело време во кревет поради кафенкасти вагинални исцедоци кои се јавуваа на 7-8 дена сега е во ред веќе 2-3 недели нема исцедок и почнав по малку да се движам по дома,барем основните работи да ги извршувам .. е сега дали е од тоа што се движам или па од лежењето цело време досега .. ваше мислење..?
    П.с со ин витро сум ..

16. warrior

warrior Истакнат член

Во секоја аптека ги дават без рецепта.

17. HeLenna

HeLenna Популарен член

Девојки, може некој да ми објасни зошто не е добро да се спие на грб во бременост? Мене на страна ми е толку непријатно што жива ненаспана сум.
    Кој ви кажал дека не смее на грб? Зошто мене лично никој не ми спомнал.

18. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Послаб проток на воздух има до бебето, повеќе се притискаат на тој начин органите. Јас лежев ама многу ретко, на тој начин па повеќе го осеќав бебето кога мрда.

TutiFuti and Sunrise!!! like this.
  19. _budaletinka*

15+2 денес дали осеќате како некоја напнатост доле како кога идете по голема нузда кога малку напнувате некако како така да имам чуство овие 2-3 дена контантно нарочито кога сум легната без разлика како лежам.. тек на 8ми сум на контрола па ме фати малку паника да не е нешто со должинава на грло на матка ;(;(

20. _budaletinka*

Јас гледам да спијам на страна малку ми е тешко ама .. на грб лежам кога одмарам и тоа во полулежечка сум скроз легната на грб немам легнати е сега евентуално ноќе ако се вртам а да не осеќам дека така спијам. Знам дека е поради убав проток до детето на кислород така имам слушнато ...