Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. kitsune

kitsune Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2023
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    140
    Фала ви девојки. Мене чудно ми е дека сега во втор семестар ми започна. И сега ме фаќа некој умор што претходно го немав, може ми е од притисокот. Прво тромесечие ми беше прилично лесно.

На intj_girl и merriel0 им се допаѓа ова.
  2. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    1.229
    13 + 5 сум денес мислам официјално можам да се приклучам овдека.

Јас главоболки решавам со викс, си се мачкам на чело. Имам хронични синуси, ама и без тие - кога е обична главоболка тоа ми помага на чело и странично кога се мачкам. Малце трне челото, ама 5+.

На WhiteCat33 и kitsune им се допаѓа ова.
  3. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.947
    Допаѓања:
    1.694
    I od pritisokot i od bebeto sega rasti poveke se siri matka organi se premestuvaat. Ke ima po nekoja bolka muskulna, karlicna kaj mene vo 2 tromesecie pocnaa i braxton hiks nikogas ne obrnuvav vnimanie osven za bolka koja ne se trpi i koja ti ja smetas za golema. Bez paniki, uzivajte samo za se dr konsultacija odma so lekar.

На kitsune му/ѝ се допаѓа ова.
  4. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.319
    Допаѓања:
    1.238
    Женски знам дека правилно мерење на грло на матка е со вагинално ехо, но бидејќи некој доктори го мерат и абдоменално и сепак ќе кажат ова мерење не е точно која е разликата на милиметри во мерење на адбоменално и вагинално дали некој знае? Даки некоја и имаат исти ден мерено и абдоменално и вагинално грло на матка??

5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    968
    Јас сега пред некој ден на ургентен во Систина докторот ми рече вагинално ќе провериме подобро гледам така се, и поточни се мерките се гледа цело дно на матката инаку должината на цервиксот има разлика и при неколку дена зависи и бебето како притиска и како е поставено некогаш.

6. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.319
    Допаѓања:
    1.238
    Да знам дека е најточно вагинално и поубаво но ме интересираше разликата во милиметри од вагинално и абдоменално мерено. Сепак фала ти многу

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    96
    Кај мене мерењата вагинално и абдоминално од двајца различни доктори испаднаа скрос исти. Прво матичната со вагинално ехо, па после една недела бев на скрининг во Ремедика и таму докторката со абдоминално ехо.

8. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.764
    Допаѓања:
    34.038
    Ја до ссега само вагинално ми е мерено веќе 26 гурам и докторката секогаш вика суупер еа никогаш не јљ ни прашав колку мм е :D . Близнаци носам додекљ во првата бременост никогаш ништо не ми мереле |( па родив точно на последен ден. Полна 40гн

9. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.530
    Допаѓања:
    9.756
    Мама сакам да те прашам во инбокс нешто ако може?

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  10. happy.look

happy.look Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2014
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    6
    13 + 3 сум, имам исцедок секој ден, брисевите ми се чисти, а матичната ми препиша полигинакс, но на упатството пишува дека не се препорачуваат во бременост. Дали некој ги користел

11. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.947
    Допаѓања:
    1.694
    Da jas duri 2 pati za iscedok. Teram 37 nedela.

На ohlala му/ѝ се допаѓа ова.
  12. .brm.

.brm. Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2023
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    36
    Девојки дали знаете каде можам да купам полигинакс вагиналети без рецепта? Матичната утрово на вибер ми врати да почнам да ги користам, па некако на мисла ми е ако чекам до понеделник. :(

13. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    756
    Допаѓања:
    629
    Ја сум 16 недела.. 4 5 дена немав повраќање и еве денес пак од сабајле де исповратив а ништо не сум јадела. Киселина жолта повраќам.. Се тешев у 2 триместср ке прекинат ама јоок..

14. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.296
    Иста сум.
    Пред 3-4 дена повратив така жолта како мрсна течност од сабајле уште додека бев гладна и неколку дена ми беше смирено повраќањето. Денес од сабајле се што доручкував, се повратив.
    Нема спас...

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    555
    Девојки .. 15+3 сум, осеќам благи болки во кичмата и благи менструални болки не се страшни ќе легнам ќе одморам се смируваат .. дали е во ред да ги чуствувам така? Матичната ми вика нема место за паника се додека не се неиздржливи,нормално е ..
    До пред недела дена бев цело време во кревет поради кафенкасти вагинални исцедоци кои се јавуваа на 7-8 дена сега е во ред веќе 2-3 недели нема исцедок и почнав по малку да се движам по дома,барем основните работи да ги извршувам .. е сега дали е од тоа што се движам или па од лежењето цело време досега .. ваше мислење..?
    П.с со ин витро сум ..

16. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    473
    Допаѓања:
    431
    Во секоја аптека ги дават без рецепта.

17. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.296
    Девојки, може некој да ми објасни зошто не е добро да се спие на грб во бременост? Мене на страна ми е толку непријатно што жива ненаспана сум.
    Кој ви кажал дека не смее на грб? Зошто мене лично никој не ми спомнал.

18. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    10.603
    Послаб проток на воздух има до бебето, повеќе се притискаат на тој начин органите. Јас лежев ама многу ретко, на тој начин па повеќе го осеќав бебето кога мрда.

На TutiFuti и Sunrise!!! им се допаѓа ова.
  19. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.319
    Допаѓања:
    1.238
    15+2 денес дали осеќате како некоја напнатост доле како кога идете по голема нузда кога малку напнувате некако како така да имам чуство овие 2-3 дена контантно нарочито кога сум легната без разлика како лежам.. тек на 8ми сум на контрола па ме фати малку паника да не е нешто со должинава на грло на матка ;(;(

20. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.319
    Допаѓања:
    1.238
    Јас гледам да спијам на страна малку ми е тешко ама .. на грб лежам кога одмарам и тоа во полулежечка сум скроз легната на грб немам легнати е сега евентуално ноќе ако се вртам а да не осеќам дека така спијам. Знам дека е поради убав проток до детето на кислород така имам слушнато ...