Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    756
    Допаѓања:
    629
    Дали ви имаат препишано Тотхема железото? Сабајле ми стигнаа резултатите од крв и ми се јави матичниот за да ги земам овие, насабајле и навечер ампули биле..

2. Ive13

Ive13 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.837
    Со втората бременост ми ги препишаа ама мене ми беа многу гадни јас па и 9 месеци повраќав можеби и затоа никако не можев да ги пијам. И тогаш реков на преку исхрана ќе пробам ама ништо си се породив анемична и после породување уште месеци имав проблем да го стабилизирам железото ама тогаш докторката што ме породи ми препиша ќесички со вкус на јаболко како сокчиња беа исто така за железо

3. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448
    Дали има некоја искуство со крварење во 2 тримесечие? 14+5 сум. Ќе нема неколку дена, и после тоа гледам кафено на влошка.... После тоа како розе слуз, Па нема...

На 09.2 имав скрининг се беше во ред, правев тест нипт се беше во ред, сега ова ме загрижува ептен

4. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    10.582
    Јас имав, ми се појави хематом и од тоа беше крварењето.

На Ygritte му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    10.582
    Мене многу ми помогнаа, ми се покачи железото од нив. Гаднички се за пиење (јас и со киселини бев и ги пиев) ама помагаат.

6. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448
    Go vidoa na eho hematomot?

Zosto me gledaa minatata nedela prv pat ko mi se pojavi, nemase nisto vnatre se bese vo red... Sega pak imam... Terapija imase nekoja? I za kolku vreme ti se stabilizira?

7. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    10.582
    Да, на ехо ми го виде матичниот. Ми рече да одмарам повеќе, да лежам, да се припазам повеќе. Имав терапија, ставав вагинално Утрогестан и примив 2 пати Прогестерон депо. Имав последните денови како кафено, крварењето престана за 1 недела од дента кога почна.

8. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.383
    Допаѓања:
    4.774
    @Ygritte оди си пак на преглед ако не се смирува исцедокот ке ти дадат терапија.
    Ако добро памтам првите деца мислам ни се генерација, 2019та :) здравје сега и вториве, со лесно :l:

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.301
    Допаѓања:
    76.399
    Јас... Во 13та нед прво крварење имав, кафено и црвенко... ми дадоа само утрогестан дека на ехо исто ништо невообичаено немаше, цервиксот добар. Ми траеше уште 3,4 дена тогаш кафен, па крем исцедок. Сега сум 15+2 и 10 дена ништо немав. Сабајлево само кога станав на бришење имав па крвави конци на бел исцедок, ова исто прв пат. Во текот на денов веќе немав ништо. Уште 2 дена утрогестанот и треба и да го прекинам... Дека само 15 дена ми рече матичната. Па се надевам дека нема да има пак...

Последна измена: 20 февруари 2024
  10. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448
    Дааа ❤️ прекрасно :l: ми најде децудален полип, пред една недела бев, немаше ништо, сега се покажа полипот. Страв ме фаќа :(

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.301
    Допаѓања:
    76.399
    Со првото во бременост пиев Тотхема и неколку пати и нетрудна. Мн ми е грозна мене. Јас ни растворена не можев да ја пијам и најлесно ми беше на овој начин: во чашка за ракија тотхемата, во друга цеден чист лимон. На екс тотхемата, на екс после неа лимонот за да не ја осеќам отпосле :D Само никогаш не ми качувала нешто посебно железо. Највеќе до сега ми качувал Феррум лек сирупот и таблетите. Пренатални некои пиеш? Јас па сега сум со 33ка железо, па прекинав ПреМама да пијам. Баш да видам дали од нив толку ми се качи. Дека почнав со 10ка бременост, само ПреМама пиев и на секоја крвна навака се погоре железото...

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.383
    Допаѓања:
    4.774
    :( немам искуство со полип незнам шо да те советувам.. терапија ти дадоа нешто?

13. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    1.251
    Мешиња како ви се ддмерите во втор триместер? Јас сум 26та недела ддмерите ми се 1775 а времињата во нормала. Ќе одам кај матичната наредна недела да видам што ќе каже. Мислите дека би ми дала клексани или не се мн покачени?

14. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.701
    Мене ми ги препишаа ама ми беа ептен гадни повраќав од нив и ми заменија со сидерал форе кои се и многу ефикасни

15. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.701
    Јас имав крварење во 23 недела ми пукнал субхорјален хематом, со терапија и одмарање ми се среди. Барај да ти ја кажат причината од што настанува, мене на клиника ми вика се е во ред нема ништо а во ремедика и кај матичната одма го видоа хематомот.

16. Maja92@

Maja92@ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2019
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    959
    Мене ми беа 1900 и покрај тоа што се боцкав со клексан,мислев ќе ми каже по два на ден ама ме остави на еден
    Терапијата ми беше од трансфузиолог

На снежана2023 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.558
    Допаѓања:
    8.880
    Јас имав полип во првата бременост. Крвареше од време на време, дур не се исуши и си падна сам. Ако е помал тоа се случува.

18. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.558
    Допаѓања:
    8.880
    Во четвртокот ми беа 2200, 21ва недела сум.
    Докторката од ГАК во консултацијја со трансфузиолог од ИТМ ми рекоа да почекам една недела, пак да проверам, ако не мрдаат нема да се боцкам.
    До 1500 се нормални во втор триместар.
    Јас со првото се боцкав ама до кај 3300 стигаа со боцкање.

19. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    1.251
    Koja nedela ti bea 1900?

20. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    1.251
    Fala ti za odgovorot, i jas vidov deka e dozvoleno do 1500 vo vtor trimestar i spored toa deka mi se nad granica ama ajde da vidime sto ke kaze maticnata

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.