Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.301
    Допаѓања:
    76.397
    Леле ми спомна некои докторот, ама поима немам кои беа.

Едит: Да тие и ми ги кажал, еве ги има на извештајот... Каде ги има? Секаде во секоја аптека?

Прикачени фајлови:

На Bubamara87 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    430
    Тогаш земај и пиј.Не знам дали ги има секаде.Јас ги земам од Ремедика од аптека.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  3. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Може да отиде надоле постелката од движење на бебето?

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.301
    Допаѓања:
    76.397
    Незнам... Ова лудуваше прееска и на ехо и го осеќав и од надвор. Ама доста ниско е сеуште. На резот од царскиот шутеви имам :?:
    Саат време грчења имам.. :( Испив магнезиум 250мг, да испијам уште едно?

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.224
    Сонц јас кога имам грчеви од неубаво и општо и по две од 250 пијам. Нели како дозволено е до 1000мг, а за 400-500мг сигурно нема никаков проблем... Башка и што има магнезиум од 400мг нели тоа беше препорачана дневна доза за возрасни. Еве денес на пример 2 се напив пред спиење зашто полудев прееска...

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Twinkle.

Twinkle. Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2023
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    139
    Јас сум 23 недела а почнуваат жени да ми зборуваат дека треба да почнам да одам на контроли во болницата кај што ќе се пораѓам.
    А јас сеуште си одам на контроли кај матичниот гинеколог.
    Прво бебе ми е и сум збунета... Дали некоја од вас го има правено ова?
    Конкретно сакам во Чаир да се пораѓам, треба да изберам доктор од таму кој ќе ме води до крај и кој ќе ме пораѓа?

7. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.931
    Јас од почеток одам кај докторот што планирам да ме пораѓа, за сите скрининзи и еднаш месечно одам кај него а кај матичниот одам измеѓу и само ради упати и крвна слика да ме испраќа на редовни испитувања инаку не му верувам толку на матичниот за да оставам се на него, си одам на второ мислење кај докторот што планирам да ме пораѓа:)

8. Arnella

Arnella Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2023
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    71
    Devojki zdravo 7 nedela od bremenost imam mnogu macnini dali nekoja od vas mozi da spodeli za ublazivanje na macnininite nisto nemam problem samo kako zeludnik da me pece

9. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    801
    Прв пат слушам ова..:wasntme:
    Познавам куп жени што родиле последниве години и сега што треба да се пораѓаат и си одат на прегледи по желба: матичен/приватно. Со доктор за пораѓај како што знам после 30 и некоја одиш таму на контроли каде што сакаш да се пораѓаш. И јас конкретно би Чаир.
    Бременоста си ја водам кај матичната, за првиот скрининг бев и на приватно и кај неа, истите мерки излегоа. Вториов за 2 недели на Гак ќе си го правам.
    И ако не е ризична бременоста или нешто, јас си одам на 3-4 недели..такада не знам зошто така ти кажале..
    Помали и повеќе оброци во денот. Антиметил мене не ми помогнаа, ме смируваа бадеми, квики, потпечен леб со зденка/путер и водата Добра Вода со ѓумбир, мислам Велнес беше ја препив :D

10. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.838
    Ако планираш да раѓаш државно тогаш можеш да почнеш од 36-37 недела да одиш на цтг и преглед кај докторот што сакаш. Претходно доколку имаш матичен од кој си задоволна, немаш потреба.
    Многу што се одлучуваат за приватно, одат уште од старт или средина на бременост, веќе си имаат свои доктори по болниците, матичните им се за упати и рецепти.

На WhiteCat33 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Arnella

Arnella Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2023
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    71
    Ti blagodaram milicka aj izbegnuvam da ne pijam tableti si vikam deka ke pomini ali nekako slabo mora nekoe care da ima drugo

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.382
    Допаѓања:
    4.774
    17+4 како ги осеќавте движењата на бебето оваа недела?
    Јас овие дена многу послабо, неколку пати во денот, а предходно многу повеќе, минатиот петок бев на преглед се си беше во ред, една недела понапред, и тогаш многу мрдаше се бунеше, сега многу послабо и понежно ги осеќам ударите. Ме фаќа паника, па ќе го осетам ќе удри и ќе се потсмирам ама пак некако не сум раат, а не ми се оди пак кај матичниов стварно рано е. :?:

На Ygritte му/ѝ се допаѓа ова.
  13. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.029
    Допаѓања:
    1.294
    Не се секирај мила, не мрдаат секој ден исто, исто како што и не растат секој ден исто. И ние не сме секој ден исто активни, па така и тие.
    Се случува некогаш да мрда многу, па после следниот ден-два едвај да го сетам.

На WhiteCat33 и flower55555 им се допаѓа ова.
  14. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.382
    Допаѓања:
    4.774
    Абе и јас така знам ама ова ептен смирено еве го трет ден, ај си велам да не се замарам ама потсвесно таму ми е умот,обично ко ќе седнев или легнев одма се јавуваше сега послабоо и ај не мисли :D

15. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.029
    Допаѓања:
    1.294
    Скроз те разбирам. Еве јас сум 22 недела и постелка ми е на заден зид па се случува да е многу мирно некои денови.
    Сигурна сум дека нема простор за грижа.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ive13

Ive13 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.837
    Јас уште го немам така осетено како убаво да замавне само некои нежни благи движена а трета бременост сега сум 22 ра недела и постелка на заден ѕид. Не се вознемирувај 7 8 и 9 ти месец ќе игра во меше тогаш најмногу ги осеќав првото и второто бебе

На flower55555 и HeLenna им се допаѓа ова.
  17. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.906
    Допаѓања:
    1.677
    Во таа недела не можам да кажам ни дали хо чуствувам... тек 21 22 редовно ем 2ра бременост ми е

18. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.382
    Допаѓања:
    4.774
    Маж ми ми вика и за првото вака се плашеше па еве го машала не застанува :D а јас ништо не памтам од првата бременост(facepalm)

На Ive13 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.906
    Допаѓања:
    1.677
    Првата и јас не помнам ... а сега и ја малку паничев зп го нема, па го осеќав па го немаше со денови ... ама изгледа кај сите е така

20. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448
    И моево го немаше 2-3 дена да клоцне па ме фати паника. Ама вчера бев на контрола се е супер фала богу. Полипот се повлекол, беба расте добра е, вчера беше екстра мирна со мали движења. Е сега цервикс од 3 мерења, на 2 излезе 2,92 цм|( докторот вика океј е се уживај, мене ме фаќа малку паника ...:D ама јас сум паничар ектра......:D