Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.029
    Допаѓања:
    1.294
    Не знам ни колку може убаво да се измери, два пати да мерат, два пати ќе им даде различна мерка, а тоа би значело и неколку дена разлика.
    Исто така верувам и дека не растат цело време со иста динамика.
    Мораме да им веруваме на докторите, не знам друго што да кажам.

На angel4444, senza.parole и mariz им се допаѓа ова.
  2. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    1.295
    Здраво, повеќето од нас пијат Фемибион 2 бидејќи во нив има се што му е потребни на организмот и на бебето од витамини , минерали.....
    Во однос на храната гледај ти да внесуваш здрава и разновидна храна, а бебчето ќе си зема само што му е потребно.
    Не се грижи, се случува различно да измерат секој пат, ден два помало поголемо нема разлика (се толерираат отстапки и до недела две) важно ти биди позитивна и се додека доктор не каже поинаку, значи дека се си е во ред.

3. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    801
    И јас сум со фемибион од сам старт кога дознав. 1 го пиев до 13 недела, од 13 сум со двојката. Бидејќи имав некои грчеви ми даде матичната и Магнезиум Цитрат да земам по 200мг на ден
    ( 1 апче ), ги земав на Солгар, пред крај ми се па порачав вчера на Now. Поскапи се и двата, ама ми се топ, немам проблем ниту со грчеви ниту со столицата.
    Од храна гледам што е можно поздраво да се хранам: на работа секој ден јадам барем по 2 парчиња овошје ( круша, мандарина, портокал, банана, јаболко ), јаткасти плодови по 1 рака ( до сеа без промашување :D), најчесто ми се јаде готвено и нон стоп правам леќа, спанаќ, мусака, јајца со авокадо, супи, месо пилешко/свинско со компири, свежи салати, ориз, паста во разни комбинации. Благо ич не ми се јаде, имам јадено се на се 10тина пати во овие 5 месеци ( на гости, прослави и родендени :D ). Неколку пати ме фати стрв и за хамбургер, пица, бурек..Се е океј ама да е избалансирано. Имам качено 6 кила, никој не сфаќа како и каде бидејќи сум истата само со стомак :?: Дури сега почнаа да ме прашуваат луѓе дека сега почна да се приметува, а од задутре сум 20 недела. Иако стомакот ми се зголеми премногу, бидејќи претходно немав ништо немам испукано ниедна линија.
    Бебето е одлично, понапредно за недела ипол на последните прегледи. Такада, избалансирана исхрана, избегнувај леб, благо и газирано и повеќе движење. Низ дома се сама си завршувам, на работа си одам..се исто како претходно. Никогаш подобро не сум се осеќала, и не знам дали од витамините или бременоста, кожава и косава ми блескаат :?:

4. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    1.295
    Исто и јас Фемибион 2 и магнезиум цитрат пијам, благо да не видам, ама затоа солено.....
    Јас до пред некој ден одев на работа, нормално движење се ама на последнава контрола некое крварење ми се појави, доктор вика постелката се спушта надолу и еве сега лежам дома на боледување.19+1 сум.
    Некој што поминал низ истово да сподели колку време ви траело крварењето (кај мене не баш крварење туку траги некогаш светла, некогаш темна кафеава крв на бришење)

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.029
    Допаѓања:
    1.294
    Јас јадам што ми се јаде, не се пазам зошто и онака апетит немам ич, а до 17-18 недела повраќав.
    До сега никој не ме познава дека сум бремена, пред некој ден на каса чекав 20 души да поминат пред мене со надеж дека некој ќе ме забележи, ама ете никој, а сум скоро полна 23 недела.

Вчера баш и се жалев на матичната дека стомачето ми е мало, вика уживај си, бебето битно е добро. Кај расте, еве незнам :)

На mariz и angel4444 им се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.300
    Допаѓања:
    76.397
    Не вади сите 3 висината. Поголемо торзо, повеќе простор има бебе и да се оптегне и сокрие :D @angel4444 е 5цм и од мене повисока. Јас сум 180, она 185. Незнам ти колку, ама рече височка си :)

Иначе и јас јадам се што ми се јаде, но не претерувам. Последно јадење ми е 7,8 вечер. Прво јадење накај 9 сабајле. Некоја стрвост немам за ништо. 76кг сум моментално.

На angel4444, Ive13 и sani99 им се допаѓа ова.
  7. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.029
    Допаѓања:
    1.294
    Па малку пониска од вас, ама тука сме.
    Јас скоро и да немам плус килограми, до сега. Претпоставувам дека има удел и повраќањето.

Нека се само здрави и живи бебушите, друго нека биде како биде.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  8. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.382
    Допаѓања:
    4.772
    Мене сабајлево една по стара комшивка ми даде коментар дека мал ми бил стомакот за 5ти месец (facepalm)
    И добро ја гледам и си мислам и сега шо ако ми кажа ти, јас шо треба да прам да се прејадам ко будала незнам шо :D
    Значи сите сме различни, ама за нив очигледно нормални трудници се потечени и 40кг поправени до крај, таква била таа (facepalm)

На WhiteCat33, Ive13 и HeLenna им се допаѓа ова.
  9. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    2.036
    Ženski, železoto mi e 22, hemoglobinot 109, matičnata vika pij hemovit, malce nema logika so tolkavo železo nešto takvo?

10. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    1.295
    Иста сум :) дури и паники ме фаќаат од што имам минимално стомаче, само 2 кила се имам поправено.
    Добро јас и онака си бев малку крупничка и пред тоа, па се смее доктор вика има место бебе кај тебе ехееее:)

11. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.940
    Допаѓања:
    18.570
    Братучетка на мм до 8 ми немаше стомак. Некои мислеа дека лаже дека е бремена. Од 8 ми нагло и рипна стомакот. Незнам што очекуваат луѓено, колкави стомаци треба да имаме? И јас сум височка.175 сум. Имам стомаче ама па и втора недела од 4 ви месец сум.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.382
    Допаѓања:
    4.772
    И јас во стомакот само растам ама нормално колку шо е бебето, пак секој си има различна градба и гени. Исто и во првата бременост една продавачка во маркет ме праша кој месец сум и кажав, лелее па многу ти е мало бебето многу си мала (facepalm) уште се нервирам ко ќе се сетам :@ па требаше да и ја треснам една да знај за друг пат да ќути, ама очигледно имало повеќе шо ќе треба да ги тепам :rofl:

13. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.447
    Допаѓања:
    91.784
    Не е до висината :D
    Јас сум 157,8 см и освен стомак немам ништо друго. Се надевам вака ќе терам до крај :D

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    1.295
    Вака не ти воопшто лошо железото, а и хемоглобинот колку што знам во второ тромесечие ако е под 105 се смета за блага анемија.
    Да се консултираш со доктор уште еднаш, обично Б12 даваат како суплемент.

На Stela Maris му/ѝ се допаѓа ова.
  15. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.786
    Допаѓања:
    24.048
    И мене не ми е голем стомакот. Шта више и гола изгледам како да сум се прејала. :rofl:
    Облечена па скоро ништо не ми се познава.
    Индивидуално е, познавам личност која имаше бајаги вишок и пред бременост, па и кога пак качуваше кг. за време на бременоста, ништо не ѝ одеше во стомак. Ама таква градба е, крупна бајаги, а со скоро рамен стомак. Дури накај 7-8 месец почна да ѝ се познава.
    Инаку, арно значи што ја убедив матичната на последниот преглед да ми земе брисеви. Излезе некоја бактерија, не ми кажаа која по телефон.
    Ќе одам сега до аптека да земам што ми препишале.

На merriel0 и mariz им се допаѓа ова.
  16. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.940
    Допаѓања:
    18.570
    Јас слаба како стап за чукање ореви сум хахахах.Поравена 4 кила, ама ништо не ми се познава освен мешето така. Дури и бебе понапред некој ден е, а си јадам се што сум јадела и предходно, плус овошје што се трудам да внесувам.

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.300
    Допаѓања:
    76.397
    И мене синчево вчера така ми рече. Му викам: се познава веќе дека имам бебе нели? (9г е он) и вика: Па не, како прејадена изгледаш :rofl:
    Инаку сум баш лабава периодов и ми е гајле кој што вика, битно ми е бебево да си напредува и расте. Дури и со килажа не се потресувам, сигурно со три деца има све да симнам после, па и повеќе од што треба :D

На CvetCvet, senza.parole и merriel0 им се допаѓа ова.
  18. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.223
    Леле јас пред некој ден го добив истиот овој коментар, еј па не ти е голем стомакот. Сестра ми со второто незнаеш колкав и беше у 5ти месец... Ми се споиа жички, баш искоментирав после тоа на мајка ми... Како бе вака ми збори, нема што друго да каже... А јас и дечко ми секој ден стоиме и го гледаме стомакот буквално ми има рипнато и се познава скроз, ми се креваат маичките ми ѕирка одоздола :lol: а и панталони све ме стега на стомак, почнав летна облека да носам :nod: и онака ми е сафра и топло цело време...

На Ive13 и flower55555 им се допаѓа ова.
  19. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.382
    Допаѓања:
    4.772
    Хаххаха и јас така ја почнав првата бременост па после шо убава си бев таман се напраив после порагај, ама после 6ти месец ме фати анксиозноста и ај пак на 47 кг (facepalm)
    Е сега не се давам на психичките проблеми :D со 62 ја почнав оваа бременост шо ми е многу не сум навикната ама ете пак малку било :rofl:
    А за јадење си јадам исто како претходно, гледам повеќе да е домашно готвено секако сум дома, ама пак ако ми се пријаде нешто од надвор не се стегам си јадам. А во овошје и салати се давам :nod:

20. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.382
    Допаѓања:
    4.772
    Ама вакви коментари само неписмени можат да дадат според мене. Логички ко ќе размислиш бебето си расти и не мора и стомакот да расти секоја недела колку него.
    Јас труднички хеланки изнакупив вчера, фармерки неможам да најдам овде кај нас, ама и секако за брзо фустани ќе се носат и времето ќе се затопли и на нас ќе ни врие :D

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.