Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.300
    Допаѓања:
    76.396
    Па цел ден активна бев, не прилегнав и ја тресев јас на секое :rofl: Сега ми враќа... Уф што не чека со ударите тек. Еве сега раце, нозе како поминуваат низ стомак осеќам, на рака баш се приметува дека е бебка, кофчиња тврди :sweat:
    Инаку и кај мене се случува да се стутка, врти нешто прави.. и во моментот во грч ми е цела матка. Викендов еден ден од стрес ли, од неубаво спиење (на крш душек), лежев во болница со поголемото 3 ноќи и цел ден беше во грч. Не магнезиум, не б6, не врти лево, десно.. абе не пушти се до вечерта. И во тие моменти така кога ми е стврднат, не ја осеќам како удира...

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mia0812

Mia0812 Активен член

Се зачлени на:
    5 мај 2024
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    37
    Девојки здраво Ве молам за искуство дали на вториот скрининг Ви мерат вратен набор на бебето(NF - nuchal fold) и дали некоја се соочила со зголемен вратен набор на бебето во втор триместар. Многу би ми значеле Вашите искуства!

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.300
    Допаѓања:
    76.396
    Може мереле, но не ми кажале незнам... во 12та се мери со приската инаку и толку. На прв скрининг мереа, колку беше?

На Mia0812 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mia0812

Mia0812 Активен член

Се зачлени на:
    5 мај 2024
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    37
    На првиот скрининг набор на три пати мерен беше (1,3 ; 1,5 ; 1,6) средна вредност 1,5 . Додека Др. што ми ја води бременоста измери 2,2 во истата недела се двете мерки земени( 12 недела) .... Сега повторно на втор скрининг треба да биде наводно до 6мм, а кај мене е доста поголем....

5. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    790
    26+4 денес, синоќа око не сум склопила од нервоза ми одеше да плачам, не знам како се воздржав.:|
    Морам да прашам, зошто планирам на лекар да одам па да не ми се смеат, на апликацијава мамма.мк вика нормално е :D
    Работата е следнава: Уште од самиот почеток на сите им кажував дека имам болка на бешиката и дека мокрам цело време макар и по 2 капки, никој не веруваше дека ова ми се случува уште од 5-6 недела. Уринокултура еве 6 месеци по ред чиста. Секое ехо ми е исто - матката залепена над бешиката скроз, бебе со глава надоле директ у бешика. Никад не смени позиција само така наопаку си седи..Вчера завчера празници, торти, се опуштив со благо и сок, и мрдаше екстремно многу, дури дека поголемо ( ~ 900г ) ептен се осеќаа јако ударите. Не прекина да ја удира бешиката, до степен да ме боли, од 22 до 4 сабајле. Без разлика празна/полна оно си шутира. Ме загрижи тоа што никад во живот не сум пуштила капка, а синоќа 3 пати се пресоблакав што од ударите осеќав капка две како ми истекува. Ви се случува ова и на вас или да си барам чаре на лекар нешто да се снаоѓам?
    Не знам зошто ептен се изнервирав и исплашив :sweat:

6. .brm.

.brm. Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2023
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    36
    На почетокот немав вакви проблеми, ама после 30та недела неколку пати ми се случи да пуштам на долниот веш. Уринокултурите исто чисти. Едноставно лежи бебе со глава на бешика и притисокот си го прави своето. Мислам дека се е во ред, не се секирај. ;)

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    790
    Ова не прекина со лежење и удирање таму од декември до ден денес..матичнава се смее вика од почеток до крај му се заарни положбава, замисли на крај дури да се сврти :rofl:
    Edit: од сабалево е мирен, немам ваква мака ни болки 5 пати се проверив, чист ми е вешот :sweat: алелуја, мислев никад нема да прекине

Последна измена: 7 мај 2024
  8. .brm.

.brm. Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2023
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    36
    Сигурно му е ептен погодено, нека си седи така :rofl:
    А за пуштањево, ќе прекине, па пак ќе има периоди и се така во круг. Јас сега 15мин можам нормално да се прошетам, натака веќе имам потреба за ВЦ или готово свршив работа. :lol:

9. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    1.295
    Од вчера исто и јас, цел ден вчера и сабајлево како да ми протекуваат неколку капки, на секое одење во вц на влошка како влажно, а бебе активно цело време, си удира, си мава
    Еве попладнево се смири и само два пати трчав во тоалет ама се суво фала богу.Матичната ми рече нормално е, си се мрда и врти бебе и притиска на бешика.Инаку денес 26 недела.
    Така да не се грижи, ќе помине.

10. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    790
    Ептен ми е јако ова што во иста недела имаме скроз исти симптоми/дешавки сите :rofl:

На Madmozel84 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    1.295
    Дааа :D секоја недела си има своите дешавки изгледа хахаха

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.769
    Дојдов да прашам за влажноста ама гледам ко нормално да е. Не знам колку пати се одмивам и менувам долна облека.

Беба нека е жив и здрав ама ич не е мирен, цело време е активен. Јас сум мало човече ама мешето ми е големо и час е доле, час горе, час ја влече папочната врвца и мислам дека тоа ми е најнепријатно.
    Сабајле од 5.30 почна да мрда и еве го уште шета :D
    Пред малку бев со внука ми, мислам дека од стомак ќе излезеше. Ваљда ја осеќа мојата радост спрема неа, па се приклучува :D

На 1209, Ive13, Marsi* и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    431
    Me cudi ova so vlaznosta. So prvata bremenost ne sum imal vakov problem. A ovoj period nekolku projavivme..

На Marsi* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.937
    Допаѓања:
    18.557
    Еве се приклучувам и јас во клубот ,,влажни”. :rofl:

На Sunrise!!!, Marsi* и CvetCvet им се допаѓа ова.
  15. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    431
    Pa kolku sme xaxaxa

На Marsi* му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    1.082
    Исто и јас да се пријавам во влажнте :D Сега бев во тоалет, не само гаќи дури и на пижамите имав протечено. Мислам дека вака ми скоро од сам старт на бременоста, ако не се лажам. Од каде е течноста стварно не ми е јасно и се од памет се вадам кога ќе осетам влажно.

На CvetCvet, Abc baby и Marsi* им се допаѓа ова.
  17. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.557
    Допаѓања:
    2.036
    I ja sum kako podmočana, 26+4

На CvetCvet и Marsi* им се допаѓа ова.
  18. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.937
    Допаѓања:
    18.557
    Хахахаха
    Периодов е таков или што е?
    Надвор од дома без секојдневна не излагам. Па и дека сега почнав удари во бешика да добивам, тоа па плус е.

На CvetCvet, Abc baby и Marsi* им се допаѓа ова.
  19. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    1.139
    Иста сум цело време од почеток на бременост, во првата бременост имав периоди кога паничев ама еве и сега е исто.
    А, ако е малку потопло времето бетер лом...
    Незнам колку пати на ден менувам гаќи само :!:

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    199
    Jas sum 17 nedela ama uste Seg Imam mislev Dek e od utrogestan ot sto go stavam