Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.207
    На Солгар магнезиум со б6.

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Pilka87

Pilka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    15
    Јас сум 15+2, а градите не ми се осетливи веќе. Не е нагло ова, деновиве помалку ми беа осетливи, и денес еве сосема ок ми се. Додуша не ми ни беа кизнај колку. Најмногу од 6-10 недела ме болеа. Вчера на фетален доплер бебето беше во ред, имаше отчукување на срце. Дали да појдам да ме проверат пак? Ве молам искуства.

3. Karande

Karande Активен член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    160
    Нормално е, симптомите може да се изгубат па да се вратат и мене на почеток ми беа осетливи но не цело време, сега сум 31+ и освен вените на градите што ми се познаваат немам никаква осетливост ни промена. Нема правило дека цело време ќе бидат присутни симптомите штом се е во ред на ехо нема простор за грижа.

На Pilka87 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    876
    Женски во дилема сум.
    Некои викаат добро е да се јадат јајца во бременост.
    Денеска, напротив, слушнав дека јајца, риба, меко сирење.... можело да му наштетат на бебето, можело да се добие некоја бактерија штетна за плодот

5. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    1.215
    За суши и некое зреено сирење не ме фаќај за збор незнам какво е и мене докторката ми кажа да не ги јадам во почеток на бременост. Ама за јајца прв пат слушам кај мене не поминува доручек без јајце и авокадо.

На Cherry_cherry и ShtruMfeticka им се допаѓа ова.
  6. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.207
    Јајце едно од поздравите варијанти за храна во бременост. Не се препорачува не доволно испржено, со растечена жолчка, се смета како живо и може да предизвика салмонела. Инаку убаво зготвено дури се препорачува да се јаде во бременост, содржи протеини.

На ShtruMfeticka и Bejb15 им се допаѓа ова.
  7. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.484
    Допаѓања:
    7.669
    Ова важи ако се во жива форма. Иначе можеш да јадеш.

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Pilka87

Pilka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    15
    Се препорачува јајцата да бидат добро зготвени, не со растечена жолчка. Риба се препорачува лосос, сардина, пастрмка, ама не и туна, пошто се смета дека содржи одредено количество жива. И се разбира жива риба да не се јади. Тоа го има во суши. Од сирење се препорачува да се избегнува младо, неферментирано сирење, како и горгонзола. Другите типови не се спорни. Тоа имам прочитано по интернетов.

На ShtruMfeticka и Elliana им се допаѓа ова.
  9. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.632
    Допаѓања:
    17.477
    Колку јајца изедов во бременост срам ми е дури. Секој ден или кајгана( убаво спржена) или пржени лепчиња.
    Риба еднаш неделно јадев сигурно.

На ShtruMfeticka и Bejb15 им се допаѓа ова.
  10. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    36
    Три вечери со ред ме боли на средина од стомакот, како наеднаш да ме пресеква, или од десната страна. Од кога ќе се напијам магнезиум се подобрува. 13+4 недела сум.
    Пред една недела на скрининг се беше во ред. Има простор за паника или нормални болки се?

11. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    671
    Допаѓања:
    662
    Истата сум ...ама јас ниско го носам...и кај тебе е ниско постелката или??

12. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    36
    Искрено не знам.. никој досега ништо ми нема речено. Кога ти кажаа тебе како го носиш?

13. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    671
    Допаѓања:
    662
    Пред две недели скоро ...на ехо се гледа плус и ми го измерија грлото на матката

На An43 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    36
    Која недела си? Со лесно да е ❤️
    јас во четврток сум на ехо, па ќе прашам тогаш, која е разликата и дали треба на нешто да се внимава повеќе ако е ниска постелката.

15. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    671
    Допаѓања:
    662
    19та недела скоро 20та да речиме...мене ми забранија да одам на работа да не движам многу оти јас и болки имав мислам појаки од сон со болки се разбудив сега в петок сум на преглед па ќе видиме што ќе биди

16. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.484
    Допаѓања:
    7.669
    Ова е од бебето, си се позиционира таму и затоа така осеќаш. Не се секирај. А тие сечењата ти се од лигаментите, во втор триместар се најизразени зашто нагло расте бебето. Не се секирај немаш потреба од грижи, сосема нормална и честа појава. Зголеми на магнезиум.:sun:

17. Cherry_cherry

Cherry_cherry Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2018
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    51
    Здраво девојки, сакав да ве прашам дали е нормално и дали се случувало на некоја од подолго седење на кревет, стол, било каде кога ќе станам како доле да ме влече цел стомак дури и како грч да ме фатило... ме фаќа страв искрено незнам дали е нормално, додека седам не осеќам мака ама отпосле како да ми се тегне цела мускулатура.
    19+3 сум. Исто така и во вц кога излегувам одвреме навреме како да ми се грчи цел стомак во цревава, како притисок додека излезам низ цел стомак :?:

18. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    671
    Допаѓања:
    662
    Истата сум....дури и со неделите сме исто ...Сега плус симптом ми е здрвени раце после спиење.... ова мачно и тешко е а сакав едно по друго да имам деца сега ќе размислам

На Butterfly3001 и Cherry_cherry им се допаѓа ова.
  19. Cherry_cherry

Cherry_cherry Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2018
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    51
    Да, денес баш станав со укочени дланки.. Јас претходно и мн крварев, грчевиве се поднамалија да речам ама присутни се секој ден.. незнам што ќе беше, и магнезиум пијам и се :(

20. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    671
    Допаѓања:
    662
    И јас имав се исто ти што имаше мо рече матичната да не се туширам со жешка вода и искрена да бидам подобро ми е ...секогаш после туширање ми беше така како нелагодност грчеви болки имав

На Cherry_cherry му/ѝ се допаѓа ова.