И мене ми е исто со грчевите Некогаш на лева некогаш десна страна ме фаќа малку подоле од стомакот,кај матката и тоа обично е ако станам нагло,ме заболува ептен јако,ама мислам дека е од нагло станување кај мене 27+ сум
Мене повеќе од лева страна, ама сега некако и на средина под папокот знае да ме пресече.. дури и кога се вртам во легната положба од една на друга страна како да ми се затега цела мускулатура
По цел ден ми се спие Буквално колку поголема станувам толку потешко ми е,од старт си кажував дека ќе инам 3 дечиња,амааааа сеа ќе се подразмислам малку
Ххахахах И јас така си викав. Три деца сакам. Бременост совршена имав. Пораѓај песна ми беше. Е после тоа, кога почна неспиење, па грчеви, викам на мм нека е жива и здрава , нека дава Господ каде нема ич, па за нас ќе видиме дали ќе можам пак се ова. Ама вчера ја гледам, порасната . Два месеца е де, ама ми се вратија слики кога ја видов првпат, па она мало мало бебенце и сакам уште едно. Ама ќе почекам барем една година да направи. Сакам да и се посветам, да можам да ја гушкам, држам во раце, да ми прооди, па после.
Постелката или е на преден или на заден ѕид, и двете се нормални положби. Разликата е во тоа ако е на преден може покасно да се почувствува бебето бидејќи е напред и има амортизација.
Многу ти е рано да го чувствуваш силно или конзистентно. Јас 17та недела исто ко да не бев трудна, ни движење од бебе ни стомак. Летав буквално Биди спремна дека до 26,7 недела нема да имаш силни или пречести удари. Пишав во некои од темите, јас првпат го осетив почеток на 22 недела и од тогаш се до 27 повеќето од времето не беше ич активно, тук тек како рипче и ретко посилно ударче. Почекај до трет триместар, ќе видиш што ќе ти прави тогаш. Кога ќе те шибне во ребро ќе те расплаче. Ич не се стресирај, премалечко е во 17та да го осеќаш силно. Уживај во бременоста.
Прав удар во 18 та осетив, со постелка на заден ѕид. Прерано ти е за да осетиш удар, а движење па ехее.
Јас уште го немам осетено и мн ми е страв дали е добро.. 19 + 4 сум. Единствено што осеќам се болки странични, затегања и грчеви
Не е ништо за паничење, не се грижи. Нормално е ништо да не осетиш до 24та недела. Некои порано осеќаме, некои не. Зависи од постелката, положбата на бебе итн. Еве јас сум 25та недела па активен си е само кога си сака, не е цел ден. Некогаш ударите му се посилни, некогаш ептен нежни. Добро си е бебе, уживај. Уште малку остана па ќе си го осетиш најубавото чувство!
И јас осеќам болки долу пти движење, при стоење од на нозе, само кога лежам не боли. Малце бев загрижена заш да не го почувствувам кога на ехо не застанува Не се секирам многу, како што кажав многу активно бебче е, неможат да го измерат од што е размрдано затоа ми е чудно што не се осеќа, ама здравје Да поставам прашање во врска со скриен и тримесечен шеќер. Кое испитување го правевте и кое е подобро? Матичниот ми рече нема потреба од скриен, во кој век сме ? Тримесечниот се ќе ни покаже. А јас колку што знам тримедечен и скриен не е исто, така? Некој поупатен??
И матичната ми рече дека нема потреба. Прво е утепувачки,второ рече дека немам проблеми,отечени нозе итн. Ни скриен ни д димери немам проверено
За димери ми даде и прв триместар и сега во втор. Исто во вториов ми даде и албумини, протеини, шеќер итн.. рече за неколку реагенси да се направи дека нема потреба од целосна крвна слика. Како ќе кажат така Со првото друга ми беше матична, таја значи ме опседна во бременоста, на 2 недели контроли, нон стоп испитувања, една рака апчиња и милион глупости. Овој сега новиов ми е искулиран, ни прегледи чести, ни апчиња, ни испитувања.. секој различно Таа може ме влечкаше за да ми ги земат парите. Секое одење кај неа 1.000 ми беше. Мајчина книшка 1.000 + преглед 1.000 ми падна болницата на глава. Одам на приватно и очекувано е ама кај матичен во државна....
Ех мила, мене матична секој преглед ми зема по 500денари, а нели преглед кај матичен не се плаќа, да не зборам за брисеви пап тест и слично ... Мене уште ништо не ми рекла за скриен шеќер, а хемостаза месечно испитувам ама јас сум со тромбофилија па морам