Zdravo na site majki i idni majki, Vo 6ti mesec sum i dole se osekam kako poduvano nekako… ne samo nadvoresno tuku i vnatre nekako vo dolniot del kako da sekoj moment ke mi izleze nesto… dali e deka bebeto si pritiska pa zatoa takvo chuvstvo imam?
Девојки 27+ сум, денес матичната виде ми се појавила една лакуна, до сега чисто си беше све.. незнам што да мислам ама малку се исплашив, не ми кажа ништо конкретно, другото рече е во ред... со клексани сум од ден 1.. незнам зошто се појавуваат сега дали е нормално..
Кај мене се појавија повеќе мали лакуни на постелката во 11та недела. 38 недела сум сега, никакви проблеми не ми направија, а до крај еве ги имам. Бебето на секое ехо си одговара на неделата. Бидејќи си со клексани, претпоставувам секој месец проверуваш д-димери и хемостаза. Јас проверував еднаш месечно плус на две недели на контрола одев за да се следи постелката и нејзиното зреење. Кај мене д-димерите цело време ми беа нормални, само ми беше намалено активираното парцијално протромбинско време, а од терапија примав аспирин до 32 гн. После тоа ми ги прекинаа. Се додека бебето напредува добро, д-димерите се океј и протоците се добри, немаш гајле. Покриена си со клексанот. Само редовна контрола за постелката и протоците да се мерат.
Фала ти мила. Да, секој месец сум кај Јани на контрола и со клексани сум од ден 1. Бебе дури ми рекоа дека е и една недела понапред, матичната ми рече засега добро било, ама ете се појави лакун од оваа недела, досега беше све чисто.. па малку ме фати паника и страв, да не се искомплицира нешто, незнам како да ги протолкувам лакуните, од што се појавуваат
Мене ми ги прекинаа во 32 бидејќи тогаш почнав да примам клексани за друга причина, немаше потреба веќе од аспирин. Секоја различно, слушај си го докторот.
И мене ми кажаа дека природно се појавуваат, кај мене прерано уште пред прв скрининг па еве супер сме со бебето, муабетот ми е не му ја мисли толку Полошо може да направиш со overthinking и стрес зошто и како. Многу жени ги имаат, ќе си го гледаш бебче поредовно и додека си со терапија покриена немаш мака. Тогаш што читнав на интернет како можни причини беа наведени претходни царски резови, претходни операции на матка, фактор мајка-пушач, ниско поставена плацента и сл. Јас ништо од тоа немав, ама ете се појавија.
На втор скрининг ми најдоа една поголема и помала лакуна, значи во 20та недела, еве 32ра сега има и помали веќе, постелката не е хомогена, ама димери се ок, протоци исто, си напредува супер, никаква терапија не ми дадоа ни матичен ни Котларова. Не мора да има причина, едноставно се појавуваат кај некои. Се додека ок си напредува бебето, димерите се ок, нема причина за стрес.
Земам аспирин 150mg еднаш дневно, поради хронична инсифициенција на плацентата во претходната бременост. Хемостаза, д димери беа во ред, само превентивно ми го дадоа аспиринот во оваа бременост пд прв ден. Гинекологот и пренаталниот др. што ми ја води бременоста ми рекоа нема потреба од проверка на Хемостаза и д димери. Едноставно си земам до 34 г.н. аспирин и тоа е. Ме интересира некоја со сличен случај и терапија, дали прави проверка на горенаведените вредности во бременоста. Чудно ми е некако, како на слепо да земам. Што ако ми треба нешто дополнително, клексани или сл. Да спомнам дека контроли, ехо, кај гинеколог имам на две недели.
Дали е во ред почесто да го осеќате бебето како мрда во 22ра недела? Последнава недела доста често во текот на денот го осеќам и стомаков ми мрда некогаш. Сум заборавила како е од првата бременост, знам во 8ми, 9ти месец какво е чувството ама сум заборавила како е во 5ти, 6ти месец
Здраво девојки Јас конечно да се приклучам на темава, со ин витро процес постигнавме бременост. Поминаа сите гадења и повраќања и секој стрес од кафени исцедоци сега со поголема сила и енергија влегуваме во втор триместар. Имам едно прашање, од кога почнавте да го мачкате стомачето за да не дојде до појава на стрии
Со лесно нека ти е. Јас почнав од кога влегов во втор триместар предходно баш и немав потреба, но во четврти месец веќе почна и стомаче да ми се познава и почнав да се мачкам. Сега сум шести месец веќе е поизразен стомакот, си се мачкам секој ден до сега нема излезено ништо
Јас цело време се мислам нешто ми е случено, немам гадење, енергија максимум, ко да не сум воопшто бремена, едвај чекам на преглед да појдам хахаха Во врска со мачкањето, мене ми пукаше кожата (и се уште ми пука) најверојатно од алкохолот кога боцкам клексан а претходно и пролутекс. На почетокот и многу ме чешаше, матичната ми рече да мачкам Павловичева со А и Д витамин. Мачкам од сам старт, ама ако има нешто друго предложете, макар да со близнаци којзнае колкава ќе бидам па тешко и дека ќе ги спречам стриите.
И јас бев иста никакви симптоми на гадење и повраќање, веќе од 4ти месец некаде почнаа одвреме навреме киселини ама немам симптоми како овде што пишуваат, сега неколку дена знам да се расплачам на некое видео онака за ништо и тоа. За мачкањето јас мачкам некогаш Павловичева ама некако од неа како да ме чеша стомакот па избегнувам, мачкам кокосово и сега уриејџ за стрии. Мачкав и веледа. Читав дека треба и многу течности за хидратација не само мачкње. Јас мислам зависи и од генетика и сл. Иако на толку тегнење на кожата тешко да не излезе ништо до крај