Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Bum

Bum Активен член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    40
    Cestito slava sv nikola ako nekoj si slavi...neka ni bide na pomos na site:l:

На Majmi и Butterfly009 им се допаѓа ова.
  2. Emberlynn

Emberlynn Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    8
    Zdravo na site majki i idni majki,
    Vo 6ti mesec sum i dole se osekam kako poduvano nekako… ne samo nadvoresno tuku i vnatre nekako vo dolniot del kako da sekoj moment ke mi izleze nesto… dali e deka bebeto si pritiska pa zatoa takvo chuvstvo imam?

На Cherry_cherry му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cherry_cherry

Cherry_cherry Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2018
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    51
    Може така е застанато па имаш такво чувство, ми се случува и мене

4. Cherry_cherry

Се зачлени на:
    14 октомври 2018
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    51
    Девојки 27+ сум, денес матичната виде ми се појавила една лакуна, до сега чисто си беше све.. незнам што да мислам ама малку се исплашив, не ми кажа ништо конкретно, другото рече е во ред... со клексани сум од ден 1.. незнам зошто се појавуваат сега дали е нормално..

5. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.461
    Допаѓања:
    7.633
    @baguf4e Еве ќе ја тагнам багувче, она од 11та недела има. Моментално е 38ма. Ќе ти каже искуство.

На Cherry_cherry му/ѝ се допаѓа ова.
  6. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.653
    Допаѓања:
    8.624
    Кај мене се појавија повеќе мали лакуни на постелката во 11та недела. 38 недела сум сега, никакви проблеми не ми направија, а до крај еве ги имам. Бебето на секое ехо си одговара на неделата.
    Бидејќи си со клексани, претпоставувам секој месец проверуваш д-димери и хемостаза. Јас проверував еднаш месечно плус на две недели на контрола одев за да се следи постелката и нејзиното зреење. Кај мене д-димерите цело време ми беа нормални, само ми беше намалено активираното парцијално протромбинско време, а од терапија примав аспирин до 32 гн. После тоа ми ги прекинаа. Се додека бебето напредува добро, д-димерите се океј и протоците се добри, немаш гајле. Покриена си со клексанот. Само редовна контрола за постелката и протоците да се мерат.

На Butterfly009, Cherry_cherry и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  7. Cherry_cherry

Се зачлени на:
    14 октомври 2018
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    51
    Фала ти мила. Да, секој месец сум кај Јани на контрола и со клексани сум од ден 1. Бебе дури ми рекоа дека е и една недела понапред, матичната ми рече засега добро било, ама ете се појави лакун од оваа недела, досега беше све чисто.. па малку ме фати паника и страв, да не се искомплицира нешто, незнам како да ги протолкувам лакуните, од што се појавуваат :(

8. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    671
    Допаѓања:
    662
    Мене пак ми рече до 34та недела

9. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.653
    Допаѓања:
    8.624
    Мене ми ги прекинаа во 32 бидејќи тогаш почнав да примам клексани за друга причина, немаше потреба веќе од аспирин.
    Секоја различно, слушај си го докторот.

На Lady Maria му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    671
    Допаѓања:
    662
    А дали знаеш од што се појавуваат? Ја прашував ми вели природа е тоа ама мора да има причина

11. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.653
    Допаѓања:
    8.624
    И мене ми кажаа дека природно се појавуваат, кај мене прерано уште пред прв скрининг па еве супер сме со бебето, муабетот ми е не му ја мисли толку:) Полошо може да направиш со overthinking и стрес зошто и како. Многу жени ги имаат, ќе си го гледаш бебче поредовно и додека си со терапија покриена немаш мака.
    Тогаш што читнав на интернет како можни причини беа наведени претходни царски резови, претходни операции на матка, фактор мајка-пушач, ниско поставена плацента и сл. Јас ништо од тоа немав, ама ете се појавија.

На Lady Maria и Cherry_cherry им се допаѓа ова.
  12. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    671
    Допаѓања:
    662
    Кај мене ниска е постелката можеби од тоа е...Демек со аспиринот се спречувале да растат

13. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.193
    Допаѓања:
    8.344
    На втор скрининг ми најдоа една поголема и помала лакуна, значи во 20та недела, еве 32ра сега има и помали веќе, постелката не е хомогена, ама димери се ок, протоци исто, си напредува супер, никаква терапија не ми дадоа ни матичен ни Котларова. Не мора да има причина, едноставно се појавуваат кај некои. Се додека ок си напредува бебето, димерите се ок, нема причина за стрес.

Последна измена: 24 декември 2024
    На Lady Maria и baguf4e им се допаѓа ова.
  14. Pilka87

Pilka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    14
    Земам аспирин 150mg еднаш дневно, поради хронична инсифициенција на плацентата во претходната бременост. Хемостаза, д димери беа во ред, само превентивно ми го дадоа аспиринот во оваа бременост пд прв ден. Гинекологот и пренаталниот др. што ми ја води бременоста ми рекоа нема потреба од проверка на Хемостаза и д димери. Едноставно си земам до 34 г.н. аспирин и тоа е. Ме интересира некоја со сличен случај и терапија, дали прави проверка на горенаведените вредности во бременоста. Чудно ми е некако, како на слепо да земам. Што ако ми треба нешто дополнително, клексани или сл. Да спомнам дека контроли, ехо, кај гинеколог имам на две недели.

На Lady Maria и Ladyme им се допаѓа ова.
  15. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    4.955
    Дали е во ред почесто да го осеќате бебето како мрда во 22ра недела? Последнава недела доста често во текот на денот го осеќам и стомаков ми мрда некогаш.
    Сум заборавила како е од првата бременост, знам во 8ми, 9ти месец какво е чувството ама сум заборавила како е во 5ти, 6ти месец

16. Emberlynn

Emberlynn Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    8
    Да нормално е. Ако ти е постелката на заден ѕид повеќе се осеќа.

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    320
    Здраво девојки
    Јас конечно да се приклучам на темава, со ин витро процес постигнавме бременост.
    Поминаа сите гадења и повраќања и секој стрес од кафени исцедоци :D сега со поголема сила и енергија влегуваме во втор триместар.
    Имам едно прашање, од кога почнавте да го мачкате стомачето за да не дојде до појава на стрии

На Bum, Baby warrior и Ladyme им се допаѓа ова.
  18. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    350
    Со лесно нека ти е. Јас почнав од кога влегов во втор триместар предходно баш и немав потреба, но во четврти месец веќе почна и стомаче да ми се познава и почнав да се мачкам. Сега сум шести месец веќе е поизразен стомакот, си се мачкам секој ден до сега нема излезено ништо

На Bejb15 и 1RedLipss им се допаѓа ова.
  19. Ljiljana1986

Ljiljana1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    399
    Јас цело време се мислам нешто ми е случено, немам гадење, енергија максимум, ко да не сум воопшто бремена, едвај чекам на преглед да појдам хахаха Во врска со мачкањето, мене ми пукаше кожата (и се уште ми пука) најверојатно од алкохолот кога боцкам клексан а претходно и пролутекс. На почетокот и многу ме чешаше, матичната ми рече да мачкам Павловичева со А и Д витамин. Мачкам од сам старт, ама ако има нешто друго предложете, макар да со близнаци којзнае колкава ќе бидам па тешко и дека ќе ги спречам стриите.

На 1RedLipss и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  20. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    350
    И јас бев иста никакви симптоми на гадење и повраќање, веќе од 4ти месец некаде почнаа одвреме навреме киселини ама немам симптоми како овде што пишуваат, сега неколку дена знам да се расплачам на некое видео онака за ништо и тоа. За мачкањето јас мачкам некогаш Павловичева ама некако од неа како да ме чеша стомакот па избегнувам, мачкам кокосово и сега уриејџ за стрии. Мачкав и веледа. Читав дека треба и многу течности за хидратација не само мачкње. Јас мислам зависи и од генетика и сл. Иако на толку тегнење на кожата тешко да не излезе ништо до крај

На Ljiljana1986 му/ѝ се допаѓа ова.