Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    543
    Допаѓања:
    918
    Ако лежиш на грб од тоа може.
    Бебето е веќе потешко притиска на долната шуплива вена стопира крвоток и заради тоа настануваат вртоглавици.

2. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    334
    Na stana lezam na leva strana samo na taa mozam zatoa me cudi....ke povekam da vidam ...kako ..ama nepr9jayno cuvstvo...mislis ke potones ...ke padness...

На Baby Girl123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. KittyT

KittyT Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2011
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    130
    Дали е нормално во второ тромесечие да се поднамали апетитот и стрвноста кон храна?
    Јас сум од тие трудници што немаат никакви мачнини ни проблеми со гадливост, напротив откако останав бремена станав гладна и стрвна:D но сега примеќам откако почна второво тромесечие како стрвот да избега…:?:

На BonnieAndr му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    334
    Mene prvoto mi se gadese od se...posle 4 meet imav apetit sega 21 nedela nekako mi s namali....odvaj cekam vtori screening....valda nema pravila

На KittyT му/ѝ се допаѓа ова.
  5. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    496
    Девојки дали и зошто се прави торч испитување? Сум слушала некои трудници дека го прават, ама не знам дали треба да има некоја индикација или онака превентивно се прави? Ја прашав матичната ништо конкретно не ми кажа, ако сакаш ќе направиме :D знае ли некој повеќе инфо?

6. Ljiljana1986

Ljiljana1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    697
    Пожелно е уште пред забременување да се направи ова испитување ама кој да не упати нели? Јас сега брзо го правев, се испитува токсоплазмоза, варичела, некои вируси не сум баш најупатена ни јас. Имаше некој стажант па докторката го испрашување , така поднаучив и јас нешто. Преку крв се испитува не те кошта ништо да си испиташ и да си си мирна после.

На DreamOn и Bum им се допаѓа ова.
  7. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    334
    Jas go pravev I vikaat deka treba...I vo bremenost treti mesec otprilika.... I mi pokaza prelezani virusi I toa ne bilo strasno....pozelno e...taka vikaat

На Ljiljana1986 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    667
    Превентивно се прави. За во случај да се испадне позитивен на некои од заразите и паразитите да се делува на време бидејќи може да бидат со фатални исходи во бременоста и да му наштетат на бебето.

9. Ljiljana1986

Ljiljana1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    697
    И мене прележани вируси, а варичела на сите покажувало позитивно ради вакцината што ја имаме примано.

10. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    334
    Togas e ok...toa na site varicelata pokazuva

11. milicka12

milicka12 Активен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2024
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    8
    Dali na nekoja od vas i se imaat pojaveno veni na stomakot?

12. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    496
    На мене да, од двете страни на стомакот се изразија вени

13. LittleMermaid96

LittleMermaid96 Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2024
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    52
    Здраво девојки. Утре влегувсм во 14 недела но еве 2-3 дена имам болки од лева страна на мешето надолу до препони. Имам и хематом уште од старт и примам Утрогестан. Дали болкиве се за грижење или е нормално?

14. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    496
    Јас сум во 16та, и мене исто така околу 13та ми се појавија, наеднаш ме фаќа како тегнење или како струја, ама брзо поминува, ќе се наместам во позиција удобна и ќе ми помине. Ова било од растегнување на лигаментите што ја подржуваат матката. Прочитај на нет за ligament pain во бременост ќе видиш подетално.

15. LittleMermaid96

LittleMermaid96 Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2024
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    52
    Ти благодарам. Баш така кога ќе најдам позиција ми е супер а ако лежам на грб посебно тогаш најмногу и имам болка

На DreamOn му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.353
    Допаѓања:
    2.874
    12/13та недела се случува поголем преокрет пошто завршува органогенезата и бебето почнува и тежински да расте и јас имав некои боцкања доле ниско тие недели … докторката ми рече најмногу се шири сега фаќаат положба без грижи полежи странично

На LittleMermaid96, KittyT и Bum им се допаѓа ова.
  17. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    413
    Здраво девојки, јас да прашам за вакцината за сезонски грип дали некоја ја примила?
    Јас денес бев на контрола (18та недела сум) живеам во Германија и денес доктроката ми стави вакцина против грип. Читав дека е добро за трудници, не е ништо штетно за плодот дури напротив, но тука малку е поинакво здравството, не прашуваат дали сакаш или не :D па дали некоја има искуство со вакво нешто

На КаринаТ и Ladyme им се допаѓа ова.
  18. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    3.523
    Може паметно, јас не дигнав глава, дека и работава таква по аптекиве ординации.. од декември средина еве мислам сите вируси по два пати ги фатив. Ич не сум помислила на вакцината. :wasntme:

На 1RedLipss му/ѝ се допаѓа ова.
  19. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    41
    Сакам да ве прашам дали имате главоболки и како се справувате со истите? Почеток сум на четврти месец и некои денови глава кога ме боли мислам ќе ми прсне, знам да се напијам парацетамол еден кога премногу ме боли ама ми е страв па секој ден да го пијам. Мерам притисок ама по тоа што приметив високиот до кај 108 ми е а обично ми е 120, незнам и дали е од тоа, а кафе неможам да мириснам дури.

20. Nasmeano coece

Nasmeano coece Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2024
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    11
    Jas isto go prasav doktorot mi rece kako sakas. A sestrata mi rece najcesto go pravele tie sto nemale prelezano ili ne pamtat dali imaat prelezano sipanici.

На DreamOn му/ѝ се допаѓа ова.