Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Ако лежиш на грб од тоа може.
    Бебето е веќе потешко притиска на долната шуплива вена стопира крвоток и заради тоа настануваат вртоглавици.

2. Bum

Bum Истакнат член

Na stana lezam na leva strana samo na taa mozam zatoa me cudi....ke povekam da vidam ...kako ..ama nepr9jayno cuvstvo...mislis ke potones ...ke padness...

Baby Girl123 likes this.
  3. KittyT

KittyT Истакнат член

Дали е нормално во второ тромесечие да се поднамали апетитот и стрвноста кон храна?
    Јас сум од тие трудници што немаат никакви мачнини ни проблеми со гадливост, напротив откако останав бремена станав гладна и стрвна:D но сега примеќам откако почна второво тромесечие како стрвот да избега…:?:

BonnieAndr likes this.
  4. Bum

Bum Истакнат член

Mene prvoto mi se gadese od se...posle 4 meet imav apetit sega 21 nedela nekako mi s namali....odvaj cekam vtori screening....valda nema pravila

KittyT likes this.
  5. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Девојки дали и зошто се прави торч испитување? Сум слушала некои трудници дека го прават, ама не знам дали треба да има некоја индикација или онака превентивно се прави? Ја прашав матичната ништо конкретно не ми кажа, ако сакаш ќе направиме :D знае ли некој повеќе инфо?

6. Ljiljana1986

Ljiljana1986 Истакнат член

Пожелно е уште пред забременување да се направи ова испитување ама кој да не упати нели? Јас сега брзо го правев, се испитува токсоплазмоза, варичела, некои вируси не сум баш најупатена ни јас. Имаше некој стажант па докторката го испрашување , така поднаучив и јас нешто. Преку крв се испитува не те кошта ништо да си испиташ и да си си мирна после.

DreamOn and Bum like this.
  7. Bum

Bum Истакнат член

Jas go pravev I vikaat deka treba...I vo bremenost treti mesec otprilika.... I mi pokaza prelezani virusi I toa ne bilo strasno....pozelno e...taka vikaat

Ljiljana1986 likes this.
  8. arwen93

arwen93 Истакнат член

Превентивно се прави. За во случај да се испадне позитивен на некои од заразите и паразитите да се делува на време бидејќи може да бидат со фатални исходи во бременоста и да му наштетат на бебето.

Ljiljana1986 likes this.
  9. Ljiljana1986

Ljiljana1986 Истакнат член

И мене прележани вируси, а варичела на сите покажувало позитивно ради вакцината што ја имаме примано.

10. Bum

Bum Истакнат член

Togas e ok...toa na site varicelata pokazuva

Ljiljana1986 likes this.
  11. milicka12

milicka12 Активен член

Dali na nekoja od vas i se imaat pojaveno veni na stomakot?

12. DreamOn

DreamOn Истакнат член

На мене да, од двете страни на стомакот се изразија вени

13. LittleMermaid96

LittleMermaid96 Активен член

Здраво девојки. Утре влегувсм во 14 недела но еве 2-3 дена имам болки од лева страна на мешето надолу до препони. Имам и хематом уште од старт и примам Утрогестан. Дали болкиве се за грижење или е нормално?

14. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Јас сум во 16та, и мене исто така околу 13та ми се појавија, наеднаш ме фаќа како тегнење или како струја, ама брзо поминува, ќе се наместам во позиција удобна и ќе ми помине. Ова било од растегнување на лигаментите што ја подржуваат матката. Прочитај на нет за ligament pain во бременост ќе видиш подетално.

15. LittleMermaid96

LittleMermaid96 Активен член

Ти благодарам. Баш така кога ќе најдам позиција ми е супер а ако лежам на грб посебно тогаш најмногу и имам болка

DreamOn likes this.
  16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

12/13та недела се случува поголем преокрет пошто завршува органогенезата и бебето почнува и тежински да расте и јас имав некои боцкања доле ниско тие недели … докторката ми рече најмногу се шири сега фаќаат положба без грижи полежи странично

LittleMermaid96, KittyT and Bum like this.
  17. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Здраво девојки, јас да прашам за вакцината за сезонски грип дали некоја ја примила?
    Јас денес бев на контрола (18та недела сум) живеам во Германија и денес доктроката ми стави вакцина против грип. Читав дека е добро за трудници, не е ништо штетно за плодот дури напротив, но тука малку е поинакво здравството, не прашуваат дали сакаш или не :D па дали некоја има искуство со вакво нешто

КаринаТ and Ladyme like this.
  18. Ladyme

Ladyme Популарен член

Може паметно, јас не дигнав глава, дека и работава таква по аптекиве ординации.. од декември средина еве мислам сите вируси по два пати ги фатив. Ич не сум помислила на вакцината. :wasntme:

1RedLipss likes this.
  19. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Сакам да ве прашам дали имате главоболки и како се справувате со истите? Почеток сум на четврти месец и некои денови глава кога ме боли мислам ќе ми прсне, знам да се напијам парацетамол еден кога премногу ме боли ама ми е страв па секој ден да го пијам. Мерам притисок ама по тоа што приметив високиот до кај 108 ми е а обично ми е 120, незнам и дали е од тоа, а кафе неможам да мириснам дури.

20. Nasmeano coece

Nasmeano coece Активен член

Jas isto go prasav doktorot mi rece kako sakas. A sestrata mi rece najcesto go pravele tie sto nemale prelezano ili ne pamtat dali imaat prelezano sipanici.

DreamOn likes this.