Ако лежиш на грб од тоа може. Бебето е веќе потешко притиска на долната шуплива вена стопира крвоток и заради тоа настануваат вртоглавици.
Na stana lezam na leva strana samo na taa mozam zatoa me cudi....ke povekam da vidam ...kako ..ama nepr9jayno cuvstvo...mislis ke potones ...ke padness...
Дали е нормално во второ тромесечие да се поднамали апетитот и стрвноста кон храна? Јас сум од тие трудници што немаат никакви мачнини ни проблеми со гадливост, напротив откако останав бремена станав гладна и стрвна но сега примеќам откако почна второво тромесечие како стрвот да избега…
Mene prvoto mi se gadese od se...posle 4 meet imav apetit sega 21 nedela nekako mi s namali....odvaj cekam vtori screening....valda nema pravila
Девојки дали и зошто се прави торч испитување? Сум слушала некои трудници дека го прават, ама не знам дали треба да има некоја индикација или онака превентивно се прави? Ја прашав матичната ништо конкретно не ми кажа, ако сакаш ќе направиме знае ли некој повеќе инфо?
Пожелно е уште пред забременување да се направи ова испитување ама кој да не упати нели? Јас сега брзо го правев, се испитува токсоплазмоза, варичела, некои вируси не сум баш најупатена ни јас. Имаше некој стажант па докторката го испрашување , така поднаучив и јас нешто. Преку крв се испитува не те кошта ништо да си испиташ и да си си мирна после.
Jas go pravev I vikaat deka treba...I vo bremenost treti mesec otprilika.... I mi pokaza prelezani virusi I toa ne bilo strasno....pozelno e...taka vikaat
Превентивно се прави. За во случај да се испадне позитивен на некои од заразите и паразитите да се делува на време бидејќи може да бидат со фатални исходи во бременоста и да му наштетат на бебето.
И мене прележани вируси, а варичела на сите покажувало позитивно ради вакцината што ја имаме примано.
Здраво девојки. Утре влегувсм во 14 недела но еве 2-3 дена имам болки од лева страна на мешето надолу до препони. Имам и хематом уште од старт и примам Утрогестан. Дали болкиве се за грижење или е нормално?
Јас сум во 16та, и мене исто така околу 13та ми се појавија, наеднаш ме фаќа како тегнење или како струја, ама брзо поминува, ќе се наместам во позиција удобна и ќе ми помине. Ова било од растегнување на лигаментите што ја подржуваат матката. Прочитај на нет за ligament pain во бременост ќе видиш подетално.
Ти благодарам. Баш така кога ќе најдам позиција ми е супер а ако лежам на грб посебно тогаш најмногу и имам болка
12/13та недела се случува поголем преокрет пошто завршува органогенезата и бебето почнува и тежински да расте и јас имав некои боцкања доле ниско тие недели … докторката ми рече најмногу се шири сега фаќаат положба без грижи полежи странично
Здраво девојки, јас да прашам за вакцината за сезонски грип дали некоја ја примила? Јас денес бев на контрола (18та недела сум) живеам во Германија и денес доктроката ми стави вакцина против грип. Читав дека е добро за трудници, не е ништо штетно за плодот дури напротив, но тука малку е поинакво здравството, не прашуваат дали сакаш или не па дали некоја има искуство со вакво нешто
Може паметно, јас не дигнав глава, дека и работава таква по аптекиве ординации.. од декември средина еве мислам сите вируси по два пати ги фатив. Ич не сум помислила на вакцината.
Сакам да ве прашам дали имате главоболки и како се справувате со истите? Почеток сум на четврти месец и некои денови глава кога ме боли мислам ќе ми прсне, знам да се напијам парацетамол еден кога премногу ме боли ама ми е страв па секој ден да го пијам. Мерам притисок ама по тоа што приметив високиот до кај 108 ми е а обично ми е 120, незнам и дали е од тоа, а кафе неможам да мириснам дури.
Jas isto go prasav doktorot mi rece kako sakas. A sestrata mi rece najcesto go pravele tie sto nemale prelezano ili ne pamtat dali imaat prelezano sipanici.