Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Дечки што пишувавме за но спа. Има во аптеката во Ремедика.
    Инаку само што завршив со преглед кај др. Котларова и одлучив да продолжам да ја водам бременоста кај неа и таму да се породам, здравје Боже да стигнеме до тој момент ❤️
    Стручна, посветена и душа од човек.Најтопли препораки за неа!
    Направив уште еден втор скрининг кај неа. Фала му на Господ се е ок со бебче и со мене :) Се убаво ми објасни :) И др. Димчев е супер и тој кажа дека се е ок ама кај него скринингот беше 15 мин кај Др. Котларова 40мин. И пристапот е различен. Многу детално гледа се, дава препораки докторкава.
    Достапна во секое време. Се најубаво имам да кажам за неа ❤️

2. Kala22

Kala22 Популарен член

Ги има во аптеката во Капитол. Јас од таму ги зимав цела бременост.

Baby Girl123 likes this.
  3. Baby Girl123

За друг пат ќе знам. Фала ти ❤️
    Јас дека бев на преглед во Ремедика и ми кажаа дека ги има кај нив во аптеката таман да не се развозувам по Скопје :)

Kala22 likes this.
  4. liliput22

liliput22 Истакнат член

Може на втор скрининг вагинално да ти го измерат, но така треба да е затворено. Негде пишува затворено и долго. Сигурно не ти спомнале иначе знаат ама за поточно се мери на втор скрининг.

ginger and Ladyme like this.
  5. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Бејби а добар рок беа?

6. Baby Girl123

Да. До 05.2026 е рокот. Си земав две. И двете се со тој рок

Ladyme likes this.
  7. Joraa

Joraa Истакнат член

Mnogu rano ti dale zreenje i mislam deka nemalo potreba ama znam od prva bremenost deka vo sistina mnogu insistiraat za toa. Jas dvete bremenosti gi terav do 38 nedela so serklaz od 20 nedela na cerviks od 12 mm, pa ozgora na sve so sludge i funneling. Vo prva bremenost lezev 24h vo vtora ne bas duri odev na rabota 2 pati nedelno. Ako serklazot drzi ic nemas potreba da se grizis jas kaj dvete zavrsiv carski sto ne se otvoriv. Napij se magnezium citrat od 1000 mg i tocorelax mnogu ke ti pomognat

Baby Girl123 and Veci@123 like this.
  8. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Кја мене докторот малце сака на сигурно .Предходната бременост ми пукна водењакот во 20 недела тогаш немав серклаж.Оваа бременост ставен е серклаж од 16 недела. На 23 недела беше грлото 20мм.На последнава контрола 25 недела малце испаничи он вика само конецот држи од серклаж грло е 14мм.И одма вика да се боцнеш за зреење.Еве оваа недела лежам со перници под нозете и само до тоалет.Магнезиум 1200мг и токорелах по една таб.Сега понеделник сум на контрола спомна болнички ако треба ке лежиш се надевам нема да има потреба.

9. Baby Girl123

Jora po eden ili dva tocorelax zemashe dnevno? Mene dr. Kotlarova mi spomna deka dnevno moze i po dva

10. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Јас сум без серклаж, рекоа касно е еве денеска више 26тс недела грло 14мм и мала инка... само лежење. Бев на гак и Ремедика и двајцата рекоа рано е за зреење. Ќе видиме понеделник планирам да останам 48ч во ремедика да примам магнезиум интравенозно. Само се надевам малку да се врати грло, на тројна терапија сум со антибиотик ради слаџ. Де го има де го нема... Незнам еден го гледа еден не го гледа пред недела ипол испив 7 дена сумамед по еден грам. Тогаш од 22 на 24мм дојде грло сега пак се скрати.

11. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

И никој не знае да ти каже од што се крати??

12. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Не... неможам да разберам првиот пат исто има слаџ вика др од ремедика, матичниов вика нема.. следно нема слаџ ни во ремедика др , ни во Систина ... сега има пак.

Се нервирам очигледно има нешто што го крати грлото... или требаше од старт тројна терапија на првиот слаџ или во 23 таму еден серклаж кога беше 22мм.. Сите доктори ипол никој не се решава да даде одлука. Тој Систина вика каков серклаж ок е грло само не стој, матичен вика не серклаж.. др во ремедика се мислеше се зголеми на 24мм. грло од Сумамед и ај не серклаж мирувај и сега после 10 дена од последното мерење 14 мм грло. Пак терапија...

13. Feniksgirl

Ама ненормално се има скратено…10мм значи нешто толку многу го има нападнато грлово. Слаџов криенка ли игра… која недела стигна? Ја не знам и на 22мм грло терапија мора некоја кратко е тоа. Поготово што цело време им се појавува слаџ. Изгледа има цело време и тој го крати, не е излечен.

14. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Сигурно еве денеска сум 26та, бебе е кило од прилика. Деновиве толку сум напната кај скратено, има инка прилично голема... контракции има матка. Најмногу се нервирам колку пати им реков др терапија за слаџот... чекај не брзај ајде да средиме кандида... матичниот се смеееше со сестрата што е тоа слаџ вика кој измислил тоа.. бабами сакав да му кажам. Овој во Систина исто цинички се насмеа на терапијата сумамед и ми изназбори.
    Крај на све јас во нервози.. и стрес

Bum likes this.
  15. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Да се надоврзам и ја за слаџот минатата бременост во Систина мојата докторка го виде и одма препиша антибиотик сумамед и вагиналети макмирор, наптави промовка со лила раствор плус магнезиум итн … за 5дена одам на гак кај Данева некако најдов врска демек втори очи да видат … ми вика ма каков слаџ, нема ништо такво… не знам што гледаат во Систина …. За жал кај мене за една недела сепак се испостави дека мојата докторка од Систина беше во право … така да штом еден доктор го видел таму е плус грлото се крати брзо нема сомнеж…. Антибиотици и лежење нема друго :l:

16. Feniksgirl

Сега најмалку треба да се нервираш. Да не можеш да не си под стрес, ама мораш. Лажни имаш, лажни се тие, и се многу нормални. Не се плаши од нив. Брисеви ти правеа?
    @Baby warrior очигледно е тоа, антибиотикот го прикрива само, и затоа го гледаат па не го гледаат. Дефинитивно уште има и тоа прави проблем.

Bum and Baby warrior like this.
  17. Baby warrior

Иначе пречудно е што слаџот како инфекција се води а никако на брисеви не искача да се евидентира … кај мене брисевите беа цело време чисти и за време на бременост и после пораѓај … му доаѓа како некоја плацентарна инфекција внатре што е скриена и си работи |( во систина докторката во плодовата вода виде како парченца буквално да лебдат во плодовата вода беше..,

Feniksgirl likes this.
  18. Feniksgirl

Не сфаќам од што се појавува?

19. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Брисеви во 9та недел чисти.. ако се добро земени.. брис во 19 недела чист, сега во 23та чисти... Уринокултура чиста.. Све се сомневам или циклогест дека ставав дане замаскирало брис.. овие последниве што ми ги направи матичниот упорен да ги правам со три дена пиено сумамед по еден грам др бо ремедика вика што те замарал со брисеви кога пиеш сумамед...
    Др на гак вика имало инфекција само не се скратило.. не е третирана на време или затоа што не се добри брисевите.
    Јас пред бременост никогаш не сум имала ни бактерија ни на брис, ни на уринокултура.. еднаш кандида од антибиотик имам добиено тогаш ни односи сум немала уште тинејџер. Општо без проблеми и да неможам да истерам една бременост ... очигледно е слаџ не третиран на време или без правилна терапија од старт

Baby warrior likes this.
  20. Baby warrior

Ја летово буквално ја студирав темава за слаџ … читав странски форуми … испитувања … тест групи итн и сегде го спојуваат со крварење во рана бременост, кафен исцедок и мирување подолго лежење итн … пречудно е ама ете како појава постои иако некои доктори во мк уште го негираат

Ladyme and Feniksgirl like this.