Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

20 недела веќе, веќе убаво ми се знае трудничкото стомаче :inlove:
    Почнав да осеќам и како мали клукања долу во стомакот, и како рипче да ми плива :)
    Апетитот зголемен леле мори мајко, болки имам долу назад кај задникот од десната страна, некогаш се поизразени, други симптоми немам.
    Лицето ми светна, сијам, вистина било дека вториот триместар жената добива некаков посебен сјај :)
    Користам само една бебешка крема од Алверде за ветровито време, ептен ми се погоди.

За две недели ќе одам на втор скрининг, 19 недела кога бев бебко беше 265 гр отприлика, димензии си одговараат за неделите, мама пресреќна и едвај чека пак да го види :inlove:

DreamOn, LanaDelR, ginger and 4 others like this.
  2. ginger

ginger Истакнат член

Скрос исто за се што кажуваш.
    Буквално од два чекори сум збивтала, другиот ден маратон можам да истрчам. Болки во долен дел ќе си ги имаш, цело време. Отпочеток се плашев од нив, ама очигледно се нормални кај сите.
    Навечер стомакот дупло ми се дуе, гасоби, ждригање. :rofl:

Catfish likes this.
  3. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Со киселини уште немам проблем,се надевам ќе се задржат,уште они ми фалат да почнат и онака имам 300 други маки :sweat:|(
    Уште сега како почнавме кај е крајот,ама ајде на крајот нека бидат само слатки маки :hug::inlove:

nice-girl likes this.
  4. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Сега ве читам и си викам добро, не се осеќам само јас така ко балон навечер
    Е сега вас што ве боли грбот позади кој дел ве боли.
    Мене ми се случува на моменти кичмата да ми се укочи во една точка болка, ама до тој степен да не можам да мрднам, матичниот ми вика ако продлжи така да посетам ортопед да ме види.

5. Catfish

Catfish Активен член

Добро е ме утеши :D си мислам дали треба да преминам на полесна храна за да не ми биде толку тешко… а и јас сум со поситна градба и си викам да не се ради тоа болките, а кај е тек 9 месец….

6. ginger

ginger Истакнат член

Јас сум покрупна, ама за болките, не знам колку има врска, без оглед на почетната големина на матката, се шири и тоа е, ќе си трпиме.

Catfish likes this.
  7. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Девојки, тие што стр имале ниско или хранично железо, стр успеале ли со храна да го подобрите? Докторката ми препорача со храна, семе од коприва со мед, и сл. Има ли нешто што делува брзо,

8. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Какао,телешко месо преку еден ден и жолчка од јајце.Јас пиев тотхема и ова конзумирав и од 5 се качи 21 .

fragaria, Cvetce_ and DreamOn like this.
  9. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Зависи колку ниско, со храна не верувам дека можиш да го качиш како со суплементи.
    Ама сепак убаво е да се јади храна која содржи железо.
    Моето железо последно беше 10.8 во 17 недела, хемоглобинот ми е океј.
    И почнав со глобифер форте + секојдневно по 500мг витамин ц

Кога јадиш спанаќ или било која храна која содржи железо исцеди му и лимон, витаминот ц е добар за врзување на железото.

fragaria and DreamOn like this.
  10. DreamOn

DreamOn Истакнат член

12 ми е железото а хемоглобинот ептен на граница долна не знам како беше точно. Ама во тек од еден месец од 24 на 12 ми падна железото. Ќе пробам со храна недела две па да видиме како ќе се движи. Инаку, да знам дека во комбинација со вит ц се апсорбира подобро железото, и спротивно со млечни производи не се апсорбира воопшто.

11. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Не ти е мн ниско за паника ама рачунај допрва ќе паѓа, пробај со храна па нареден месец ако ти паѓа сеуште земај суплементи.

12. Bum

Bum Истакнат член

Zdravo devojki sakav I tuka da prasam za slicno iskustvo?
    Prii pregled kaj doktor na klinika sto go falat epten....me gledasena kontrola mi rece deka .bebeto imalo prosiren zeludnik......mislam neznam sto da mislam....za dve nedeli pak kontrola...za da se sledi situacija.....I mi vika ne bilo strasno kao...nemoj sega da trcas po privatni lekar za drugo mislenje... kako da bidam mirna posle prethodno pominato......jas prvpat slusam za vakvo nesto......

13. nice-girl

nice-girl Популарен член

која недела си?

14. Bum

Bum Истакнат член

Za Eden den vleguvam vo 28....

15. nice-girl

nice-girl Популарен член

на втор скрининг ништо ли не ти кажаа , во секој случај побарај си второ па и трето мислење

Dijana DM and Bum like this.
  16. Bum

Bum Истакнат член

Ne....nisto ne mi kazaa......

17. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

А чекај овој матичен ти е или како не сфаќам ?

Јас денес си бев да ја видам женската (уште не сакам шо е женско туку тоа е господова работа) и ок е се. За болката во ребро ми рече дека нема ништо да ми пимогне да гледам што поправо да седам. Е сеа д димери ми се 1458 според него ок е. До 2000 биле ок после се давал аспирин па ако качи над 2300 мислам рече клексан. 27 +++ недела сум. Не знам дали да барам 2ро мислење...

18. Bum

Bum Истакнат член

Na m
    Ne mi e maticen....maricniot Fala vogu psven za upati za nisro ne se zamara....ovoj. doktor sto zdravje planiram da me poraga na klinika mm zapna kaj nego epten bil strucen....nas 40 sum...odvaj dojdov do bremenost....panika me faka koga ke pocnay da kazuvaat nesto a ne obkasnuvaay....se uloriv trcajki po vtoro treto mislenje...ama ke moram....se milam dali sisitna ili remedika.....

Inace I mene pred dve nedeki...pisuvav milam deka ovde....mi se kacija dimerite 2450...homostazata mirna...I mi dadoa kleksani ednas dnevno..uste primam.....kao preventivno..mene mi se kacija kao rezultat na vaginalna infekcija pod pretpostavka prvo leukocitite pa posle dimerite I zaroa primam....za Edna nedela pak kontrola....jas se vodev kaj prf koco...sega e vo remedika

19. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

А нели на клиника после 36 та недела се оди или ?

20. Bum

Bum Истакнат член

Da....ama kao da da fatel da me.sledi so vreme...zatoa...