Да да и мене ми има многу помогнато форумов, особено во моменти на паника кои очигледно сите не фаќаат помалку или повеќе. Ќе биде ок... Пробај смирено и прашај си обавезно или телефонски или таму да појдеш за точно терапија оти сите сме различни. А ако ти кажале дека е ок ќе помине сигурно. Со лесно како и да е Моментално е стресно, но поминува
Мамички споделете искуство во врска со наведнување. 16 недела сум работам се по дома цел ден сум сама, за некои работи просто мора да се наведнеш, ти паднало нешто, нешто од доле ниско да земеш, неизбежно е. Дали е безбедно, дали на некој начин може да му наштети на бебето? Дали внимавате, кој начин е најбезбеден ? Јас никако неможам во коленици да се виткам имам проблем со колената и менискусот, а читав дека така е најбезбедно. Благодарам на сите однапред за одговорите.
Мамички споделете искуство во врска со наведнување. 16 недела сум работам се по дома цел ден сум сама, за некои работи просто мора да се наведнеш, ти паднало нешто, нешто од доле ниско да земеш, неизбежно е. Дали е безбедно, дали на некој начин може да му наштети на бебето? Дали внимавате, кој начин е најбезбеден ? Јас никако неможам во коленици да се виткам имам проблем со колената и менискусот, а читав дека така е најбезбедно. Благодарам на сите однапред за одговорите.
гледај да се штедиш колку можеш, ама ако имаш нормална бременост не се потресувај многу, јас сум претежно сама дома со ќерка ми, маж ми работи две работи, по две смени, работи и викенди и праЗници. она е околу 16 кила, значи работам се, ја кревам, ја бањам, пешачиме,одам на работа, ја носам во градинка, ја зимам, во кола ја качувам. 26 та недела сум, веќе осеќам дека ми станува тешко, минатиот пат ми измерија грли околу 4, ми рекоа дека се е во ред.
Девојки 26+5 сум, до сега немав никакви болки, освен болки во половината и на самиот почеток на бременоста менструални болки во долен ден. Дали е нормално, оваа недела забележав дека ми се јавија благи менструални болки, доле ниско, дури и вагинално. Бебето мрда тука доле ниско постојано, но не ми се верува да се од тоа ваков тип на болки. Пред скоро 3 медели мерено е грло, матичната не ми кажа колку е само дека е се во ред. За 10тина дена сум на контрола, се двоумам дали да појдам порано на контрола или сепак да почекам до контролата.
Да сум на твое место утре оти е петок би пошла кај матичната би замолила за брзински преглед чисто за да ми се смири мислата Ако си во можност Макар што секаде пишува дека нормално е болка оти се шират коски лигаментите и сл. Сепак не знам јас би пошла пред викенд и да е ништо барем ќе знаеш дека е ништо
Zdravo, jas sum 18+3g.n Dali e normalno do vcera cuvstvuvav blago treperenje vo dolniot del od stomakot , denes ne cuvstvuvam nisto...Dali e normalno, duri vo cetvrtok sum na kontrola. I imam mnogu cesto mokrenje, Dali e mozno da e znak za skrieni Seker. Vi blagodaram mnogu
Да се е во ред, бев на преглед. Во овој период од бременоста поради покачување на тежината на бебето нормално било да се јавуваат грчеви, блага болка, а и посилно удира, па матичната вика може и ударите да ги чувствуваш како болка, иначе се си е уредно си расте девојката .
Долго време ми беше потребно да го напишам ова, иако пишувам во солзи и неможам да најдам утеха, сакам да испратам порака која можеби и ќе биде поука или помош од искуството од мојата ситуација. Од редовни конроли на недела, две, терапии и постојано за секој симптом од гинекологот одговор се е во ред и дека не гледа проблем, јас го загубид детето во 16 недела. До средата се беше според него во ред бев утрото на преглед поради тоа што вечерта имав некои болки и малку крв, рече не гледа проблем и се е во ред да одмарам. Пишав и тука за искуство погоре. Вечерта добив болки, контракции и пуќање на водењакот дома. Хитно отидов на дежурен каде и многу искрварив. За голема жал детето иако имаше срцева реакција до последен момент, неможеше да се спаси. Милион прашања од голема внимателност, контролирана бременост како е возможно ова да се случи. Сакам само да порачам ниедно краварење не е безопасно и мора најдетално да се испита. Мене цело време ме пратеше прекин па пак кафеаво, па светло кафеаво и состојбата до која дојдов. Но секогаш добивав одговор деке е се во најдобар ред. Ама очигледно таквата состојба не е во ред. Детето напредуваше дури и повеќе за неделите, затоа и неможам да разберам што се случи. Ги чекам резултатите од обдукцијата. Се надевам ќе најдам некоја утеха, во моментов немам сили ни надеж за понатака, имав и миссед пред 1 година. Ако има некоја мајка искуство молам да ми пише, дали има начин човек да се справи со ова најлошото. А на сите ви посакувам се најдобро многу бебиња и многу среќа. Многу сум благодарна и за форумот и членките што си споделуваме многу и си помагаме.
Mnogu mi e zal za zagubata pominav 3 pati niz istoto i znam deka tagata i bolkata se neibezni iako moite zagubi bea bo prvite meseci sepak e zaguba, sega dali imaa napraveno kareotip dali imas napraveno genetski mutacii kaj mene ispadna deka imam genetski mutacii i sega primam metilfolat, B12 i kleksan so kareotipot nemav problem no mnogu e bitno toa ispituvanje
Да се имам направено од тоа, освен споругот нема кариотип направено. Примав клексан, прогестерон кој ми го прекина по 13 недела. Сигурно има некој пропуст... Инаку немав само вагинални брисеви микробилошки, бидејќи сум Во Германија и тука неправат такви, некаков поинаков преглед прават за тоа и ми тврдеше дека немало инфекција кај мене.
Mislam deka treba i tvojot soprug da napravi kaj nas duri i na soprugot tatkomu go povikaa i za nego pravevme imase nekoj promeni no na kraj izlekoja isti na svekor mi i soprugot rezultatite i kazaa vo toj slucaj nema problem… neka pisat i drugi clenki sto se imaat ispituvano sepak e ova mnogu bolna tema daj boze sto porgu da se najde pricinata
Ах бе Вондер, срце ми се кине кога ќе прочитам, немам зборови да ви пишам да ве утешам. По ѓаволите што мислат дека е нормално да крвариш цела бременост. Не требало да се прекине терапија.. посебно не кога крвариш, и имаш мутации. Незнам таму дали ти измериле и грло во скоро кога идеше за крварењето. Исплачи се нека се олесни душата, збори и искажи се, да можеш да собереш сила за понатака. Те гушкам силно.
Ти благодарам. Незнам јас не сум лекар, одам цело време тој треба да знае, се во ред ми велеше проблем нема...
Најдобро ќе беше да си идам за Македонија. Но поради крварењето несмеев да патувам. А ми беше мн страв и сомнително цело време лекувањето. Ама ај си велев доктор е вајда знае, бебчето си напредуваше добро.