Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    489
    ;(
    Жално ова што ти се случи :u:
    Ти посакувам многу сила
    И разговарај колку што и да ти треба, тука, со психолог, како и да е...
    Можеби не требало да ти го прекинат прогестеронот ;( ќе покаже валда резултатот барем да знаеш
    Многу битно е да си дознаеш од што вака биднало

2. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    141
    Ви благодарам на сите за поддршката. Навистина форумов од многу аспекти значи.

Јас ги добив денес резултатите од патологијата за абортусот, ќе ги напишам тука бидејќи ги преведував од германски, ве молам ако некој знае нешто или се соочил со слична патологија да ми пише како го решил овој проблем. Инаку јас имав мисед пред 1 година и поради тоа примав клексан сега од 0,4 имам само мутација мтхфр. Од резултативе гледам дека повторно е некоја циркулација со плацентата во прашање.
    Единствено би било показател дека можеби сум требала по 2 клексани да примам или и плус аспирин?

Резултати: Интраутерина фетална смрт поради асфиксија. Fetus mortus femininus, maceratus III степен, без надворешни или внатрешни малформации. Во корелација со наодите од плацентарниот извештај (сп. G/2025/8909) може да се претпостави плацентоген причинител на абортus-от.
    Повеќекратни плацентарни фрагменти со димензии 110 × 70 × 30 mm со фиброза на стромата на ресичките и намалена васкуларизација, како и дисоцирана зрелост на ресичките. Клинички: абортус во 17-та гестациска недела. Нема индиции за акутно или хронично воспаление. Нема докази за малигнитет.

Ви благодарам.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    560
    Mногу ми е жал,знам дека е тешко и јас го поминав истото во 20та недела пукање на водењак ,кај мене немаше крварење предходно ама имаше обилно крварење по пукнатиот водењак.Само еден совет да го поминеш овој период ќе ти треба време ама мораш да издржиш пред се психички е тешко.Јас останав ппвторно бремена послем 6месеци мораше пауза да се смират хормоните.Зашто пукнал водењакот со согурност никој нема да ти каже,кај мене беше као тромб на папочната поради обилното крварење и тромбофилија.Примав терапија ама неврологот кажа не е погодена терапијата.Затоа добар трансфузиолог и гинеколог за следна бременост.

На wonder woman5 и Ladyme им се допаѓа ова.
  4. Simona1996@

Simona1996@ Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Здраво девојки,
    Во 13та недела го направив PRISCA тестот и ми кажаа дека резултатите се во ред и се до денеска бев мирна. Сега сум 21ва недела го правев вториот скриниг и фала му на господ се е во ред, бебето ми се развива добро, ама докторката ми спомна дека имам low free beta hcg! и ми објасни дека во мојов случај може да предизвика застој во развојот на бебето, но сум немала причина за грижа ако се пазам повеќе пијам повеќе вода, одмарам, јадам навреме. Но јас сепак не сум мирна и многу се плашам. Дали некоја од вас имала слично искуство?

5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.200
    Допаѓања:
    2.309
    Срце ми се кине кога читам зошто се навраќам на мојот случај. И јас го изгибив моето бебе во 18та недела и јас крварев кафено црвено прекинуваше цела бременодт од 5та недела до крај. На крај со пукнат водењак се породив во 18та недела. Утеха нема.. цел живот ќе си мислам на мојот син кој не успеав да му дадам шанса да го види овој свет иако на две недели одев на контроли и се што требаше превземав… прогестерон инекции витамини се изгледаше ок и плодот си растеше и понапредно од нормално но кафениот исцедок и крварењето не се смируваше. После губењето на бебето ми беше претешко се борев со мисли со самата себе со околината и така некако успеав да се осмелам за да по 8месеци останам повторно бремена. Во меѓувреме испитав се што можев и консултирав мн доктори… кај мене се покажа тромбофилична малформсција на плацентата и мутации еден куп … во догвор со трансфузиолог и погодена терапија денес сум веќе 35та недела и носам здраво женско бебе. Се молам за неколку недели да ја гушнам и да и се израдувам најмногу на свет.
    Немој да губиш надеж и биди силна, помини ги сите испитувања и смири си го телото и мислите а понатаму ќе почувствуваш кога умот ќе ти отвори шанса за повторен обид кога ќе се осетиш подобро. Те гушкам силно виртуелно, зошто знам колку многу боли и пече :rain:

На Anaroz1, wonder woman5, Ani93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    489
    Не ми влегува во глава ;(
    Оди трудница на сите прегледи прави сѐ што и кажуваат и како тоа грешна терапија!? Значи не можам :@:@:@
    Зошто не се задолжителни тестови за генетски мутации на тромбофилија???;(;(;(

На wonder woman5 и Mila0000 им се допаѓа ова.
  7. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    877
    Многу ми е жал, што и да кажеме нема утеха, едноставно исплачи се да олекни на душата, знам колку боли и кога прочитам ваков статус и мене срцето ме стега.
    Но ќе помине мила, треба малку време но ќе помине.
    После спонтаниот мене ме советуваа да испитаме кариотип со сопругот и мутации, испадна дека имам мутации и сим требала да примам клексани.
    Гушкам те :hug::hug::hug:

На wonder woman5 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    877
    Истото и јас се прашував!?
    Требаше ли прво низ спонтан да поминам за да ме упатат да испитам генетски мутации?
    Жалосно е, сами лутаме, се учиме од човек на човек, од форум за што треба да испитуваме, наместо уште во почеток докторот да ни даде насоки што треба да испитаме.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    3.251
    Немој само себе да се обвинуваш, ти направи све што можеш, те читав периодов колку симптоми имаше дека нешто не е во ред тој притисок болка крварење ама, некогаш еве гледаш и тука во Македонија многу жени истото го поминале. Тешко е многу што треба од грешките и невниманието на докторите сами да си бараме решенија и после зошто идат на 5 доктори овде да бараат мислење жениве. Имале и виделе мака.
    Биди Јака, резултатот укажува на слаба циркулација во плацентата и гушење на плодот поради недостаток на кислород и крв. Треба некоја терапија да се одреди појака, ако можеш среди си го телото (да заздрави) , хормоните и мислите летово и дојди со резултатите све што имаш правено испитувања и побарај едно две мислења од трансфузиолози. Јани можеш да го исконсултираш или Нинослав систина. Да ти дадат правец и терапија и другата бременост од старт да почнеш и чести проверки да следиш. Со Јани можеш и од Германија да комуницираш да му праќаш резултати човекот никогаш не ме оставил без одговор, сум му пишувала во недела попладне на ПИН кога лежев за еден час ми врати на пораките.

На Lidija1990, Puffy2019, Anaroz1 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    141
    Мнгу ти благодарам за насоките што ми ги даде, ќе ги применам. Во право си од мака одиме на 5 лекари...
    Се надевам ќе има следен пат и ќе биде добро.

На fragaria, Ladyme и Mila0000 им се допаѓа ова.
  11. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    141
    Јас примав од почеток.
    Затоа и се прашувам зошто пак да има проблем кога веќе беше позната проблематиката.
    Ама очигледно пак има пропуст требало и плус дополнителна терапија.

12. Simona1996@

Simona1996@ Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Некој да сподели слично искуство

13. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    489
    А што е тоа low free beta ?
    Можеби да го прашаш истово во уште некоја тема што е поврзана со тоа или во труднички муабети
    Можеби некој ќе ти пише

14. Simona1996@

Simona1996@ Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Хормонот што покажува бременост

15. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    489
    Аха ок, мислев дека тоа се испитува само на почетокот, затоа не ми беше јасно.
    Можеби некој ќе ти пише искуство (fingers)
    Но докторката што ти кажала тоа примени или прашај си второ мислење :?:

16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.575
    Допаѓања:
    7.467
    Јас и на претходната приска во претходната бременост имав тоа и на оваа сега. Претходниот пат ама ич не обрнав внимание, а сега прочитав тука на форумот дека испаничиле трудница ради тоа што пишувало. Докторот мој ништо не ми кажа, јас го прашав чет гпт, вика само по себе не значи ништо тоа како индикатор, во комбинација со други дава висок/ низок ризик. Мене за сите синдроми ризикот ми беше 1:10000, понизок од тоа мислам не може, а ако е пониско ниво на бхцг толкав проблем, зошто приската генерално дава низок ризик? Како и да е, претходното бебе ми е веќе прваче, немавме проблем, тројца различни доктори го гледаа ова (на скрининзи и матичниот), ми рекоа добар е.. Да полуди веќе човек најпаметно е :@

На wonder woman5 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Simona1996@

Simona1996@ Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Закажав Плодност Вторник одам, се надевам ќе ми објаснат подобро. Сепак фала ти многу ми олесна малку :)

На fragaria и Cherry333 им се допаѓа ова.
  18. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.575
    Допаѓања:
    7.467
    Пиши што ќе ти кажат баш.

На Simona1996@ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Simona1996@

Simona1996@ Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Ќе пишам секако :)

20. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.247
    Допаѓања:
    5.363
    јас од иста причина го изгубив првото бебе во 18 та недела, др. Јани ме водеше втората бременост и ме штитеше до крај со клексан иако резулатите цело време ми беа во ред, фала му на бога имам жива и здрава ќеркичка, сега повторно сум бремена 27 ма недела, пак сум со клексан, ако ви се верува еден куп луѓе као ми зборат дека сега било помодарство трудници да се боцкале со клексани, немало потреба, зашо сум се боцкала, луѓе ова е страшно. бременоста ја водам во Систина, одам кај Јани и имам матична, она исто така мисли дека нема потреба да примам клексани...

@wonder woman5 навистина ми е многу жал, искрено мислам дека не требало да ти ги прекинат клексаните, ама сега нема назад. биди силна да го поминеш овој период и за следна бременост, обавезно асален гинеколог и трансфузиолог кој сериозно ќе си ја сфатат работата...;(

На Mila0000, Baby warrior и fragaria им се допаѓа ова.