Форумџика на годината

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    3.954
    Не се секирајте, нема да ви фали да мрда :D
    Кога ќе влезете во третото тромесечје, особено таму некаде после 30та недела кога ќе стане малку посилно нема да ви фали.
    Мене моево мислам дека сите внатрешни органи ми ги пререди, некој ден ребрата ќе ми ги искрши од толку јако клоцање, навечер не ме остава да спијам, а за мавање директно во бешика нема да коментирам...:D

На DaisyDoo, 88Bubace88, ForeverYoung и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Harper

Harper Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2018
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    7.978
    Јас сум 25та. Вчера на работа и вечерта го сеќавав баш убаво кај што клоца и тоа на работа на чудна локација баш високо, десно од папокот, а дома кога лежам пониско е.
    Денес е тука ама послабо како усрамено и мисла ми е :|. Ама вака се тешам кога ве читам, како што сум баш онака контрол фрик + хипохондрик......

На Anie93 и srce-9 им се допаѓа ова.
  3. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    2.357
    Мојава е мрзла изгледа :D 2 дена ќе е мирна повремено ќе претне и ме фаќа одма паника, денес ме растури :D

На Anie93, Harper, srce-9 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Harper

Harper Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2018
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    7.978
    Маж ми ми вика и ти не си секој ден иста :lol:.

На pianogirl, 88Bubace88 и Lostinparadise им се допаѓа ова.
  5. 88Bubace88

88Bubace88 Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2023
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    93
    Јас сум многу среќна.
    Вчера бев кај матичната. Многу си ја сакам и на нејзините прегледи најмногу се радувам кога треба да одам. Во 6ти месец сум, 24+4 бев вчера. Ми обрна внимание детално како да сум отишла кај некој нај нај специјалист. Ме праша прво како се осеќам, дали има некој проблем или промена, која ми е терапијата и дали има во тоа промена. И дадов примероци од контролите кај др Јани, др Муратовска (за тироидната) и и дадов анализа од крвната слика. Ме прегледа за должина на цервикс, поставеност и хомогеност на постелка, плодова вода, проток на папочна врвца и сите параметри на бебчето, големина и градба на глава и стомаче, развитокот на органите, димензија, килажа. Ме предупреди за евентуални болки што е загрижувачко а што не е. Оние лигамент болки и понекогаш грчевити болки што во суштина се ОК се додека не се интензивни, непрекинати и особено ако се појави кафеав или црвен исцедок тогаш веќе загрижувачки и обавезно да се оди на дежурна служба. Ми кажа да внимавам на хемоглобинот зошто ми е низок, па ако не се поправи дека од наредна крвна слика ќе ми воведе нешто ко Тотхема некоја терапија. Ми воведе калциум (идеос таблети за џвакање) за појаки коски а и заради крварење од непцата. Ми даде насоки за анализа на гестациски дијабет (ќе правам во Авицена Тафталиџе наредната недела, моја 26та недела). Ми кажа кога за наредна контрола. И на крај ме праша дали јас имам некое прашање за неа. Ја прашав дали ќе треба да правиме брисеви и кога, зошто леукоцитите ми беа на горна граница па помислив да не има некоја инфекција. Ама рече дека брисеви ќе правиме нареден пат зошто за трудници тие референтни вредности не важат, а и немам некоја индикација како секрет, миризба или печење. Значи ми идеше да ја изгушкам зошто никој ваков пристап до сега немал.
    Инаку бебче е супер, пораснато е 830грама, има сила, сите органи му се супер формирани. Од после 27ма недела ми кажа дека ќе броиме мрдање и клоцање. Да не се секирам сега ако понегкогаш е мирничко. Се потрудивме да извадиме слика, ама бебче секогаш ни се крие со едното раче пред главата, како да знае. А и во тек на прегледот ја буцна докторката. Баци 5. Се поздравија.
    Си дојдовме дома со потскокнување од радост.
    :inlove::inlove::inlove:
    Ве сакам сите :hug:

На pianogirl, Anie93, Lostinparadise и 5 други им се допаѓа ова.
  6. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    797
    Допаѓања:
    572
    Мајки, речиси сум кон полна 20та недела, денеска после цел ден активност, наеднаш мислам ми се зголеми стомакот, не знам како да опишам, како некои гасови да имам и бебето малку погоре ми мрда на моменти, многу добро го чувствувам. Ме фати некоја паника, дали е можно да се поместило нагоре па така наеднаш како друго чувство? Немам болки ништо, само еве во моментов седам и пишувам, тежината се прошири баш пд двете страни кај слабините. Може ли да се шири матката? Инаку скоро цело време сум вп фармерки дека не ми се познава сеуште па еве едно 3 часа како ги соблеков и сум баш ко подуена. Дали вакви чувства се нормални?

7. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    907
    Допаѓања:
    1.322
    Здраво на сите
    Како се чувствувате идни мами во 27мата недела?
    Јас од завчера некако се осеќам чудно, како да ми тежи стомакот некое чудна нелагодност и кога седам и кога одам, бебе нешто се смири исто овие два дена едвај и да го приметам да ме клоца, некои благи треперења, не е како што знаеше да мава силно ајде си викам да не паничам одма.... ноќе кога и да се разбудам секогаш сум легната на грб а заспивам на страна, едвај ќе станам да отидам до вц, нозете од колената надоле многу ме болат на спиење..
    Денеска 27+3
    Со 28+0 се влегуваше во седми месец така ?

8. Frida-

Frida- Активен член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    42
    Јас сум 25та недела+4, ако имаш перница за трудници ставај позади грб за да не дозволи да се превртуваш на грб во текот на ноќта, читав дека праи проблем со циркулацијата и кај мајката и кај бебето.

Јас сакам да прашам дали испитувавте холестерол и триглицериди во бременост? Вчера направив комплетна крвна слика и кога ги видов вредностите.. шок :) никогаш сум немала холестерол ниту триглицериди, што се случило во изминатиов месец неам поим а и не знам дали се параметри кои се следат во бременост.

9. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    1.398
    Во 26 недела сум од бременоста бебчето е активно си мрда особено ако јадам нешто кисело. Цело време го осеќам на левата страна од стомакот дека мрда. Немам направено скриен шеќер др. ми кажа треба да имам и за тоа индикации за да имам покачен гестациски дијабет се гледало и на ехо тоа и по плодот. Дали имате направено и во која недела?

10. Frida-

Frida- Активен член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    42
    Јас вчера направив ама на своја рака (читам на нет што се испитува во која недела и терам )

11. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    1.398
    Во која недела си?

12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.107
    Допаѓања:
    8.116
    Јас имав без индикации, без ништо на ехо. Има жени на ехо имаат индикации, вишок вода и голем плод, а немаат гестациски.

13. Frida-

Frida- Активен член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    42
    25та

14. Vasileva98

Vasileva98 Активен член

Се зачлени на:
    10 мај 2025
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    177
    24недела сум од синоќа имам некои болки доле ниско, од што може да биде, матка ли се шире или лигаменти се истегаат

15. Frida-

Frida- Активен член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    42
    Може се да е. Зависи, дали се постојани, дали поминуваат со промена на положба, дали се грчевити во интервали дали се тапи само како менструални, пропратени со или без исцедок. Причини еден куп, лигаменти, растечка матка, инфекции, отварање...