Јас имав секој месец прегледи. Дури и по некое сликиче даваше де за мене, де за мм, де за свекрвами доколку со неа бев. Беа кратки, површни, но доволно да види дек е ок и нема индикации за нешто сериозно. Урина, притисок, мерење, краток преглед секои 4-5 недели. На крај требаше секои 2, ама влечев на крај од 3та закажував бидејќи ми беше непотребно малтретирање.
Vo Amerika moze imaat podobri aparati koi moze od dva pregledi da detektiraat se, neznam ne navleguvam, sepak nie sme vo Makedonija, neodgovorno e sprema drugite koi gi pravat skrininzite, ako veke se zadolzitelni kako pregledi
Не е до апаратите до начинот на кој се води здравството.Таму безпотреба не ти даваат крвна слика ни на дете да провериш. Претпоставувам прва бременост ти е?Јас бев трудна пред скоро 8 години.Тогаш не постоеше приска,скриен шекер,д димери и слични испитувања.Не ме сваќајте погрешно(ко по обичај) работам во здравство и се почесто слушам како сите овие испитувања се за да се полни државната каса. Инаку јас исто одев во Систина кај Адамова и кај Димчев.Кај него кога бев во 6 ти месец ми рече се гледаме за 8 недели на ехо.Јас му викам нели е мн касно ми вели се си е во ред немора за џабе да се малтретираш.
Joy jas pet ipol godini se boram so sterilitet, uspeav da zabremenam na petti transfer blagodarenie sto sega se pravat takvi ispituvanja kako d-dimeri, hemostazi itn.zosto ispadna deka sum imala problem so krvta, znam deka porano ne gi ispituvale, vo sprotivno mozebi se uste ne bi mozela da zabremenam, strav lozje cuva, obicna bremenost i IVF ne e isto, kaj nas treba da ima pocesti kontroli zosto se visi na konec i pri samite oploduvanja znae da se vrakaat nedobri embrioni i mora pocesto da se sledi bremenosta.
Во ред си е тоа.Јас не те ни назначив тебе како пример.Убаво кажав при најнормална школска бременост.Бременост со компликации,ризик,патолошка,тоа е веќе друга приказна.
Joy si razmenuvame samo iskustva moze ke pomogneme na nekoj so nasite komentari, mene minatata godina na tretiot transver isto zabremeniv i pri redoven pregled vidoa deka plodot ne e dobar i ispadna trisomia na 22 hromozom i zatoa mene mi se trese dusata i odam bukvalno na site ispituvanja, ama pak ke kazam samo Gospod da ne cuva site
Ке биде се во ред ,мораш позитивно да мислиш .И мојата втора бременост беше ризична ама бебчо борец и изгура до 39 та Се роди го глувче едвај 2900
Абе нека се две до три испитувања во цела бременост кај гинекологот. Ете битните скрининзи и брисевите. На страна испитувањата на трансфузиологија. Контролното ехо меѓу тие испитувања не мора да се прави. Ама гинекологов утнал скрининг за Даунов синдром што се прави во точно определена недела. Не е оправдување, неажурност е. Што ако не дај Боже нешто не е во ред со плодот? Навистина, и мене ме интересира подоцна може ли тој проблем на ехо да се види?
Да, ама покасно кога е веќе оформено бебебцето и не дај боже не ни може да се реагира . Со причина се и првиот и вториот скрининг. Нема оправдување, се согласувам. Кога жената гледа дека не и е посветено соодветно внимание најдобро да си најде друг доктор.
Џабе е сега, само нека ми е живо и здраво бебенцето, ја ќе барам друг лекар, од оваа нема аир. Фала ви.
Дали може да ве прашам за совет.Јас сум 26 недела од бременост и оваа недела два пати ми има потечено крв од нос. Дали ви се има случено и дали е нешто сериозно. Позз
Здраво на сите стомачиња Јас сум уште во темата прво тромесечие (7ма сум), ама сакам да ве прашам за препорака за доктор за прв скрининг у 12та недела. Па бидејки сите сте го поминале, кои се вашите совети.
Pozdrav feminki. Dali nekoja od vas ima napraeno screening kaj Dr. DIMCEV vo sistina. Jas imam na 7mi da naprvam prethodno nekoja da mi objasni sto e?
Јaс кaј Ивaнoвски јa следaм целa бременoст, не сум билa кaј Димчев aмa вo глoбaлa скринингoт трaе пoлoвинa чaс, зaвиснo дaли е прв или втoр, нa втoриoт детaлнo се гледaaт сите oргaни, првиoт е зa дaунoв синдрoм, Инaку гледaм не ти е јaснo скринингoт е ехo, ништo другo. @Tete-B