Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.073
    По правило првите брисеви се 12-13 недела .Тогаш е и првиот скриниг

Во 22-23 недела вториот скриниг

И пред крај 35-36 пак брисеви

На Taci0903, vitamina и kikin им се допаѓа ова.
  2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    И јас вака знам, и нормално измеѓу ултразвучно.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.073
    Да тоа секако(ехо,урина,крвна слика)
    Скрининзите не се прават било кога ,туку одат во сооднос на развитокот на бебешките органи.

На Delfina15 и kikin им се допаѓа ова.
  4. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Jas si pojdov ednas vo 15+2 i doktorot me vrati Doma. Ne te gledam mi vika pred 3 nedeli bese skriningot nema potreba sega pak. I posle edna nedela jas pak :D Sto da pravam mir nemam inaku. A doktorot ne e pobornik za cesto eho. Mi rece skrining od 20 do 22 ra nedela. Znaci li toa deka treba da odam maksimum do 21+6 ili mozam na 22+ nekoj den? Ne mi e jasno nekako...

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.870
    Допаѓања:
    203.012
    Можеш и покасно. Мене доктори ми кажаа дека е најдобро од 22-24 недела да се направи, поубаво се гледа се. Не ми текнува која недела бев кога ми го правеа вториот скрининг, ама мислам дека бев 22+нешто. И да, немаш потреба од толку чести ехо прегледи освен ако нема некој проблем.

На DigY, joy1, kikin и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.689
    Во сооднос со муабетот. Овде во Англија се прават само два ултразвучни прегледи, во 13 та и во 20 та плус минус така некако ми кажаа. Тогаш и гледаат дали се е во ред, измеѓу ти земаат крв и урина и само ако има индикации тогаш ти прават се дополнително испитување. Брисеви, и секојмесечно ехо ако бременоста е нормална не прават и ако и се молиш на колена.
    Така било нормално и тоа е тоа.
    Секако секој месец, па на недели, па на преку една како одминува бменоста одиш само на обичен преглед без ехо за конултации.
    Не знам колку ова е нормално, но така ми кажаа.
    @joy1 @Annath .. и други ако знаат дали ова е во ред? Дека читам во македонија секој месец се прави ехо и приски и скрининзи и не знам што?!

Последна измена: 5 јули 2016
  7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Nema toa sekoj mesec ni kaj nas. 2 skrininzi samo se pravat, a priska samo ednas. I ehokardiografija so vtoriot skrining. Ednas do 14 nedela brisevi plus vo 35 ta toj za streptokoka. Plus sekoj mesec krvna slika i urina I ednas za krvna grupa. Vo uredna bremenost toa e se sto e zadolzitelno kaj nas. No mene mi e poubavo da odam pocesto, barem ednas mesecno za mirna glava. Sepak, dr ne mi dozvoluva taka. Veli stom e se ok da ne se izlozuvam na eho postojano.Toa e..

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.689
    Сваќам. Вака навидум изгледаат многу работи а можеби не се не знам. Само мене така ми објаснија бидејки не ги знаат имињата на термините за испитување.
    Инаку.. секој мисли и се двоуми за своето чедо, секој сака да оди да си го види и да смири страсти нели?! Нормално е.. како јас ќе издржам не знам.. ама пак 2 пати на ехо ми е навистина малку..
    А мисли во глава еден куп.

9. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Malku se, se soglasuvam Barem 4-5 da bea. Na kongresi se zboruvalo najoptimalno 3 eha da bidat. I toa e malku. Kako rasti bremenosta I radosta raste I stravot vo nas pa sakame da bideme vo tek so se. Sepak podobro i polesno e za nas ako sme go izbrale doktorot da.mu veruvame i sto pomalce da se opteretuvame so merki I takvi stvari
    Verojatno za toa e taa redukcija na pregledi na svetsko nivo.

На Delfina15 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.073
    Така е во странство.И пријателката од Чикаго истото ми го рече и за кај нив.Само 2 еха во цела бременост,36 часа на бокс па потоа и ставиле епидурал.

Тука секој месец е обавезно ехото со урина и крв.
    2 скрининза т.с 2 приски,два пати брис,скриен шекер и по најново д димери.

И на приватно да идеш нема ли да те видат на ехо?Ја би пошла искрено.Да се следи развитокот,тежината,со еден збор што е сигурно сигурно е.

На Delfina15 и vitamina им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.870
    Допаѓања:
    203.012
    И јас сум против пречесто гледање на ехо, ама пак, само два ехо прегледи во цела бременост се малку. Инаку знам дека во Англија има и т.н midwife (бабица кај нас), што доаѓа и те проверува во текот на бременоста... на пример кон 30 недела или покасно одредува со преглед со раце како е поставено бебето во матката, дали е правилно или не, и соодветно на тоа, се одредува можниот начин на породување. Во странство знам дека форсираат спонтано породување, цезареа од старт има кога има апсолутна медицинска индикација, една од нив е кога бебето е поставено трансверзално.
    Како и да е, премалку се две ехо контроли, бидејќи во текот на цела бременост, било кога може да дојде до проблеми. Не дај Боже, ама се е можно. А со тие прегледи навреме може да се откријат неправилности во развојот ако ги има.

Јас одам еднаш на месец и пол на прегледи кај матичната, пред да одам си правам анализи на крв и урина. Последно што правев беше за скриен шеќер и д димери, пред две недели, тогаш си имав и ехо. Сега наредно ми е на 19 јули.

На eleni27 и vitamina им се допаѓа ова.
  12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.875
    Во Германија конкретно, официјално се само 3 прегледи со ултрашал покриени од страна на здравствената каса.
    Во првата бременост не му беше проблем на докторот да го приклучи на кратко колку да види дали мрдка бебето што се вика. Вистински преглед со објаснување не беше, но колку да ти внесе малку спокој.
    Паралелно одев на приватен бидејќи мене лично тоа не ми беше доволно. Посебно за трите скрининзи.
    Сега сум кај друг доктор во далеку поопремена ординација. Првите два прегелда уклучи ултрашал, односно да утврди дали чука срценце и дали сеуште е се ок. Ќе видиме за понатаму.
    Планирам повторно кај истиот приватен доктор да ги правам паралелно скрининзите доколку сум во државава. НАјверојатно за вториот ќе бидам Скопје, па ќе барам таму.
    Невообичаено ми беше што првиот пат цела бременост и со рака ме проверуваше дали се е ок. Крајно непријатно но фала богу не беше со последици. Баш ќе видам како ќе биде кај вториот доктор.

Во однос на пораѓаите. ЈАс кога се пораѓав скоро цела болница беа со царски, а мислам дека после моето викање таму и доколку некој беше со ниет за природен се предомисли :rofl:.
    Инсистираат до крај за природен и приоритетот е целосно ставен на детето. На мајката на стомак ќе и седат, со кебиња ќе ја стискаат околу половина...ама на царски не те носат додека не се онесвестиш.

Се надевам не сум офф. Се надоврзував на последните мислења.:)

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.689
    @joy1 @Annath @danichap ви благодарам.
    Ана, мене ме води мидвајф и тоа е точно, цела бременост ти ја имаш таа бабица што се грижи за тебе, за доктор не знам освен општ лекар, зборувам за тоа што ми кажуваше до некни пријателката за нејината пресна бременост дека дефинитивно имале премногу гужви и прегледите толку биле. Дали е тоа вистина не знам тек ќе видиме како ќе биде и како ќе се одвиваат работите. Тука сите жени одат исклучиво на државна кај мидвајфот и до сега се воспоставило дека се е во најдобар ред.
    Да бидам искрена и јас малку се разочарав кога слушнав за ехото и ми е докриве, но тоа тек ќе видиме. И јас би си барала на приватно еднаш два пати што знам, само мирна да ми е главата и да видам дали е вистина се во ред.
    Инаку кажаа дека при самиот крај повеќе те гледаат, НО не ма ехо туки онака само обичен преглед.. а мидвајфот оди дома после породување кај секоја жена 10 дена и се грижи за бебето и жената со оглед на тоа дека од болница ги пуштаат жените на само 24 часа а може и не толку.
    Тек ќе видиме како ќе биде..
    Ви благодарам уште еднаш. Убаво е да се слушнат искуства.

На joy1, danichap и Annath им се допаѓа ова.
  14. gerbera.tm

gerbera.tm Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2012
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    363
    Девојчиња здраво :) денес прв ден од 22 недела. Ве читам цело време, па реков ај и да се приклучам, да ве поздравам. Во понеделник ќе одам на скрининг кај др.Димчев. Сакав да прашам дали овој скрининг во второ тромесечие е 2D или 4D, дали треба да му нагласам дека сакам 4D.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Ќе чекам да ти одговорат бидејќи и јас за некоја недела сум на втор скриниг во Систина па би сакала да знам нормално. И ќе те замолам да ни пишеш како си поминала и што се од сликички и сл ти дале. Извини што ти се умешав и фала ти однапред. :)

На gerbera.tm му/ѝ се допаѓа ова.
  16. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    3Д и 4Д е. Немa шaнси дa не уклучи 4Д, без негo штo ќе види. :)

На gerbera.tm и LadyC им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.870
    Допаѓања:
    203.012
    Тoј штo знaе дa гледa, ќе види и нa 2Д. Не се секирaј, вo Систинa си имa 4D.

18. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Ти дадоа сликички? Како беше те молам пиши малце подетално, многу ме копка. Јас не знам кој ќе ми прави мене скрининг 2, мојата др рече дека нема да е она ( врска немам зашто, може се поделени)

19. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Дa, сликички дaвaaт плус еднa кo фoтoгрaфијa тaкoв мaтеријaл. И нa цеде пoлнo ми стaвијa. А вaкa нa секoј преглед oбичен нa усб ми стaвa сликички :)

На gerbera.tm и LadyC им се допаѓа ова.
  20. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Едвај чекам! Фала ти, ептен се израдував! :inlove: