Господ гледа, ти со чисто срце и што е од тебе оставаш. И пак ќе пишам ако одиш во црква не значи дека се потребни пари за да оставиш, можеш само да се помолиш.
Јас не мислам , они што оставаат мислат Ако господ е насекаде , не мора да одиш во црква да се молиш , може и од дома и од двор и во автобус и такој даље и се согласувам дека не треба пари за молењето но повекето оставаат во црквата при што вработените и попот ги делат мегу себе (но попот го зема поголемиот дел )
Од каде знаеш што мислат тие што оставаат? На пример, јас кога оставам, тоа го оставам како прилог, знаејќи дека нема врска со моето здравје или мојата благосостојба.
Еве сите мои православни блиски тоа ми го велат , дека за здравје оставаат , е сега за тебе лично не знаев , ти благодарам што ме просветли
Исцелувам со црн хумор од гатање и баење, кој гата и бае, знајте дела повремено пелтечам, ке ми дозволите јас да третирам пред да ми баете? Не е убаво кога ми довршуваат зборови. Или почнат со нивен третман пред јас да доискажам хумористично мислењето за нив.
Pozz .. da ve prasam dali nekoja od vas bila kaj eden turcin vo Kavadarci so se vika TARKAN... ako da kazete iskustvo
Па нека си ги зема, негов грев. Ти оставаш од тебе со чисто срце, тоа е важно. Чуството кога се молиш во црква или манастир е поразлично од другите типови на молење.
Чувството кај секого не е исто , и некој не прави разлика , јас на пример не оставав пари коа одев во црква и не му давав на попот пари коа ке ми пееше дома и го истерав бидејки ми се дереше во мојот дом бидејки не сакав да му дам пари , не му реков јас дојди дома да ми пееш за пари бадевеј
Океј, секој со свое мислење. И етички е како човек да му кажиш на попот дека моментално немаш пари, без карање и викање.
Не ни треба да наплаќа црквата за 'услугите' кои ги извршува. Ако веќе се водат по Библијата, таму се вели: (парафразирам) ќе го дарува храмот кој колку сака и колку може, а не: црквата ќе има ценовник.
А, што да ти објаснам? Не сум поп па да ти одговорам на твоите прашања, можам да ти препорачам да го посетиш најблискиот храм и да побараш одговор на твоите прашања од свештено лице.
Не може така. Не се објективни тие за темава. Во интерес им е да земат повеќе пари, што ќе ми рече? Сакам од некој кој нема бенефит од објаснувањето да ми каже.
Што ќе ти рече , тоа незнам. Но, бидејќи сакаш објаснување тогаш инсистирај му на отецот, па тој ќе ти објасни подетално.