Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гатање, баење

Дискусија во '„Другата“ наука' започната од kiki-riki, 21 ноември 2009.

1. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Број од Жана од Кавадарци има некој? И доколку е отишла некоја феминка сакам да слушнам искуство?

2. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.770
    Фросина од Штип гледа само на карти. Два пати бев кај неа. Некои работи можеби онака на среќа ми ги погоди. Ми кажа мн. работи за во иднина па од тоа ништо не се случи. Ми рече дека ќе имам понуда за брак во скоро време, ама од тогаш цела година помина и ништо :D

3. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.485
    Допаѓања:
    5.434
    zdravo...prasuvam vo vrska so drugarka mi..potrebna i e zena koja rastura magii, :) :) a da ne e prevarant vo smisla da ne ja osuri so pari...dali ste vie imale iskustvo so takva zena ..imeno otkako e vo brak (okolu 1 g) ima pocustvuvani promeni kaj soprugot koj ne bile za nego prethodno svojstveni...

i drugo nesto vie sto ste imale takvo iskustvo kako da se prepoznae dali ima nekakva magija ili ne?
    fala viii.. :)

4. alex-tasevski

alex-tasevski Активен член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    isto i mene mi se desava i ne samo so vo lubovta i vo prijatelstvoto tolku teska situacija imam ako moze nekoj da pomogne neka pisi ili slicno ve molam i vije ako imate nekoj ili nekoja sto moze da pomogne pisi pls imam dosta problem so toa

5. one87

one87 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    3
    Bitolcanka zainteresirana za odenje vo dedebalci kaj olivera ? za zaedno da se zakazime i da si prajme drustvo duri cekame :/ ako saka nekoja kazere...

6. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.770
    Дали некој има одено во Кратово кај жена по име Рушка? И ако имате одено да ми кажете дали погодува, што како... И дали си има цена за колку гледа или пак кој колку и остави?

7. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    3.856
    јас сакам да идам кај оливера од дедебалци ама сега дека пости се па не работела така ми рекоа, кој бил кај неа да ми каже нешто повеке, погодува ли , помага ли за здравје? :)

8. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Ај ве молам за тој оџата од Куманово ако некој знае, дали после од кога ке се извади живата и е подобро на личноста?

9. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    А кај Оливера се закажува по телефон?

10. Jecichka

Jecichka Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2012
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    22
    Ве молам доколку некој знае нека пише дали Дуле од Велес доколку жената има добиено а тој ден има закажано за да и гледа ја враќа заради месечниот циклус, имам така слушнато. Нека пише некој ако знае за сигурно, благодарам!

11. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.089
    Не знам за тоа дали враќа но мислам дека може друг со твоја слика да оди за тебе доколку веќе враќа за тавки работи. Познавам една жена така за ќерка и` што отишла со слика.

12. Jecichka

Jecichka Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2012
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    22
    Абе мене ми е за мајка ми јас како и да е ќе отидам ќе дадам и од двете слика, но проблемот е што јас кога бев лично за себе мене он ме врати и ми рече девојче со родител да дојдеш... Сеа ако пак ме врати незнам што да кажам...

13. mimi-123

mimi-123 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    ne vrakaa jas licno sum bilaa so ista situacija i majka mii toaa toa e boza rabotaa

14. kva

kva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    345
    Случајно ја отворив оваа тема, да видам што се случува.
    Го прочитав постот на Серафима и потполно се согласувам со неа.

Девојки, одењето кај бајачи и гатачи е одење директно во канџите на лоши сили.
    На оваа тема има разговарано со духовник а и во црквите има доста брошури и текстови.

Јас најтопло ви ја препорачувам книгата ЛУЃЕ И ДЕМОНИ, може да ја најдете во црквите
    каде што се продаваат свеки, ако ја има, ако не во Архиепископија отидете, кај соборен храм.
    Прашајте за издавачка дејности обавезно кажете што барате ке ве упати некој.

Јас кога ја прочитав книгата ми станаа јасни многу работи, и Ванѓа , и Дуле од Велес, и
    еден куп Ванѓи и Дулевци што ѓи има.

НЕМОЈТЕ ДА ОДИТЕ КАЈ ГАТАЧИ!
    Немојте!
    Господ Бог да е со вас и да ве чува од секое зло.

На tessie, Daydream, Gordana10 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    652
    Дали може некој да ми каже број од Оливера од Дедебалци и како се закажува, слушнав дека се оди само понеделник , среда и петок? да ми каже некој искуство од таму? или да ми пише лп

16. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Кога бев тинејџерка со другарка ми одевме кај една многу стара турчинка, која ни гледаше на карти...од чисто лјубопитство, прашувавме за гадџета, кој не сака кој не...глупости...таа се разбира не лажеше за да ни ги земе парите и повеке не прашуваше него кажуваше...
    После тоа имав 17 години, кога посред нок во 3 сатот некој запали колата, која што беше паркирана до нашата, секогаш залепена беше за нашата (некој со наркотици се занимаваше и изгледа очекуваше такво слично, па нашата беше голема рено еспејс и се гледаше дека како да се крие) А нашата беше со метан. Се запали неговата и оганот тргна накај нашата кола. Тато со трчанје надолу по скалите да не чека лифтот (во зграда живеевме) за да ја спаси колата, али кога стигна пред долната врата му текна дека го заборај клучот од вратата...Па пак на горе, па пак надолу и дури стигна, веке нашата кола беше почнала да гори...Си викав Господ го спаси, што не успја да влезе во колата да ја премести, по што му кажа после пожарникарот дека ако беше отворил вратата, кислород ке влезеше внатре и ке експлодираше (вече позадина имаше малку оган по нашата веке)...По тоа друго не ни остануваше освен да седиме и да гледаме како горат двете коли...Оганот беше висок колку едно големо дрво орев...Пола саат се туткаа пожарникарите, да беа по брзи ке успееја да ја спасат нашата...како и да е, овој стрес кој што го доживеавме таа вечер после тоа и тројцата бевме како мртавци бледи...од сон разбудени и за малце спасена скоро цела населба од метанот не знаевме кај бевме и што правевме...па и тројцата појдовме кај една жена, многу ја фалеја, да ни лејат куршум (патрон) го топеше со оган металот и на главата ставаше крпа, читаше од коранот и тураше металот во ладна вода над главата. И што ке покаже метала така извлекувало стреса...Ние намерно ништо не и кажавме, за да видиме дали ке не мафта и вистина сама кажа дека сум уплашена од кола, ме праша дали сум удрена од кола или слично, викам не, ни се запали колата...3 пати го направи тоа на мојата глава и после ден два како по добри да бевме...Ми кажа кога завршивме дека ке живејам во странство и дека маж ми ке се вика со прва буква М, ке имам син и после тоа 2 керки...вистина, живеам во странство ете после 5-6 години од таа несрекја и имам син и маж ми се вика Миле...

Сега од како сум тука во Македонија, почнав по често да одам во црква, почнав да ја читам Библијата, барам совети само од кумот (тој работи во Св Софија во Охрид и е на ТИ со православните прашанја и одговори) и сега никако на бајачки и гатачки, може да кажуваат вистината, да лечат по некаков начин болки...но како што пишува по горе , се согласувам, ова е гјаволска работа...и го толкувам тоа...ако ми се деси нешто лошо...значи сум погрешила со нешто и си ја трпам казната од Господа...

На kva му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kva

kva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    345
    Многу точно кажано(ова што го означив со болд во твојот текст).
    Ние секогаш милсиме како другите ни завидуваат, ни прават лоши работи, а
    многу ретко се осврнуваме на нашите постапки и гревови кои ги правиме или сме ги направиле.

Понекогаш се случува децата да патат од гревови на родителите или некои други предци.
    Понекогаш родителите(најчесто мајките многу добро знаат зошто на децата им се случуваат
    некои работи, ама молачат или ги усмеруваат децата во други правци, по бајачи, гатачи,
    а си ги прикриваат своите гревови и грешки).
    Која мајка или баба ке каже , е јас тоа и тоа направив,... и после се чудиме што на децата им
    се случуваат некои работи.

Еднаш во еден разговор со доста напредно духовно лице од православната црква го слушнав следново:

Ние од нашите родители не ги налседуваме дамо материјалните работи, куки, коли, земја, туку има
    и духовно наследство.

Размислете малку, и погледнете околу себе , сигурно знаете некои луѓе кои направиле нешто лошо,
    се зборува за нив, но нивните деца не го знаат тоа. Имено тие се воспитувани од своите родители дека
    тие се најдобри, зар ке им ги кажат на своите деца своите лоши работи? Не ! Обично ги кријат.
    Во очите на своите деца сакаат да остават најдобар впечаток за себе. А после ако се случи нешто
    лошо, мајките и бабите одма ке ја најдат вештерката.
    А всушност со Божјо допуштение се случуваат некои работи, затоа што незнам како да се изразам, ама еве , мислам дека ке ме сватите, во фамилијата има остатоци од “непрочистена“ енергија од нашите предци, и некаде ке избие.

*
    Ке ви дадам пример: Една фамилија им се сучуват стршни несреки со неколку генерации.
    Уште за време на 2 светска војна, маж и жена (брачни другари) го убиле братот на жената заради големо богатство(злато). Во селото ги знаеле дека не се баш најимотни, и одеднаш после смртта на
    братот на женава, нивната фамилија почнала побогато да се однесува. Но за десетина - дваесет години, секоја фамилија од децата на овој брачен пар доживува катастрофални несреки: сообракајки, загинува синот, на керката и загинуваат двете деца во сообракајна несрека, значи нивни внуци, еден син се самоубива, третиот големи проблеми со својот син кој има психолошки проблеми нон стоп е по затвори,
    дури и човек има убиено. Втората керка нема деца... И женава ги “мавта“ децава по гатања и баења,
    демек некој нешто им прави оти биле богати ( навремето), незнам она -ова,... и децава и веруваат се влечат по мајката, а немаат поима што направила. Сум ги слушала како мала баба ми и мајка ми
    како си го правеле овој муабет: еее направено и било, ама така е , децата и веруваат на својата мајка, се разбира, не се тие криви.

Пример за тоа што значи Божјата заповед: Не убивај!

18. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Во 21 век верувате во гатачки и барате броеви од нив? :o :o :o
    Не бе што не ќе прочитам и ќе видам, ццц не ми се верува.
    И што ќе ви помогне тој ќе ви кажа како ќе ви се одвива животот?
    Или па ќе ви даде некој ултра корисен совет како да си го смените правецот на животот како до подобро утре?
    А табу тема е да одиш на психолог и да разговараш за накој проблем, улав ќе те напраат, психолог зборам не психијатар!

Убаво си реков јас земјо застани да се симнам.
    Пораснете и свестете се каде живеете и кое време е, не бидете до толку затуцени да му еб*ам мајката.
    Оти на оваа безпарица уште пари за гатачки :x

На tessie, Daydream, E...V...I...L и 4 други им се допаѓа ова.
  19. TortaGreshena

TortaGreshena Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    17
    Devojka ili bilo sto i da si ne e vazno, samo da ti napomnam edno deka stavrno e 21 vek , a ti kako voopsto da ne si prisutna :) velis ne veruvas vo magija i slicno demek veruvas vo Gospod Bog, a ako veruvas vo nego bi si trebala da ja procitas Biblijata, tamu e sve objasneto dali postojat takvi raboti ili ne , i drugo ti i drugi kako tebe posto ne si edna i edina sto demek ne veruvate vo magija vie stvarno treba da nasradate od istata i da se vratite ovde na forumov i da se isplacite malku ....

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  20. OmniaVanitas

OmniaVanitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    1.478
    kva, си прочитала една книга (бидејќи гледам низ сите теми само таа ја трубиш) и мислиш дека се' на овој свет си научила. Ги учиш (на моменти и навредуваш) сите и им кажуваш како е, наместо да ги оставиш сами да осознаат.
    Да те просветлам дека не си експерт на тема ако си прочитала една книга. Кога ќе прочиташ повеќе на иста тема од различни автори кои нема да е белетристика и неа да се од крајно пристрасни автори, тогаш можеш да поминеш кон учење на другите.

Hipster, твој избор е дали ќе веруваш во нешто или не, но не треба да ги навредуваш и исмеваш останатите кои од мака се обраќаат овде и да ги потценуваш нивните верувања исто како што би сакала и тебе да не ти судат за верувањата кои ги имаш.

Прв пат пишувам во оваа тема (со одлична причина) бидејќи се изначитав постови каде луѓе обвинуваат други луѓе кои бараат помош (од мака, не ерувм дека некој би измислувал за ваки теми), а наоѓаат осудување и исмевање.

На WildCherry му/ѝ се допаѓа ова.