Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гатање, баење

Дискусија во '„Другата“ наука' започната од kiki-riki, 21 ноември 2009.

1. Primadonna

Primadonna Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    2.163
    Од секогаш сум била против вакви работи,како мала ме носеле и од тогаш немам одено на бајачки.

2. Barca-Gril

Barca-Gril Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    927
    Никогаш не сум верувала и нема да верувам во гатање и такви слични работи... :^)

3. TortaGreshena

TortaGreshena Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    17
    Ke zveruvas koga togas,ima i drugi takvi sto ne veruvale ne si samo ti, i jas bev taa sto ne veruvav ama zaveruvav taka i ti, zatoa sto kolku sto ide lugeto se mnogu ljubomorni a ovie raboti se stvaraat od ljubomora pomegu lugeto, ako ti napravi nekoj magija ti garantiram ke odis na gledacka ili bajacka ili kako sakas narecija zatoa sto DOKTOR ne leci od magija badijala ke primas lekovi ova ti go kazuvam od licno iskustvo

4. Azriel1

Azriel1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    406
    Глупости!

5. QueenElena

QueenElena Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2013
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    1.290
    Исто и јас. :)

6. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Дури и на факултет, по предметот медицинска етика сретнав-болест од црна магија. Значи постоело такво нешто многу одамна и ќе постои. Верувам во тоа. НО ! Дека постои некој тука во Мк за да ви помогне-чисто сумњам. Пошто тие што знаат да разбијат-не се толку лесни за наоѓање,а некои не ни работат, освен за пријатели. Се друго е лага, превара.

На Elena 28 и tessie им се допаѓа ова.
  7. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    зошто да не работат,ако знаат да растурат или да најдат нешто што има кај некој во домот не се гледаат роди или пријатели,еве јас лично кажувам дека мен ми помогна човекот од кочани,пред 2 недели дојде кај мене и се пронајде,од мојот кревет извади коса од мене замотана,од вториот спрат од оџакот извади 2 прстени замотани во стопена свеќа,од кровот на куќата мртовечка коска и заклучено катанче,и како да не верувам???????

На Elena 28 и acezmija им се допаѓа ова.
  8. kva

kva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    345
    Можеш ли нешто да ни раскажеш за таа болест, што си учела?

9. kika.dragan

kika.dragan Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    149
    Ауу не ми се верува... како може бе да постојат такви луѓе.. абе тие не се нормални, ке ми подметнуват чуда низ куќата... само ГОСПОД нека не чува од такви работи... ц ц ц

10. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Не учев. Само беше спомнато како подточка, бидејќи мене ми беше потребна општа медицинска етика бидејќи сум радиолог.

11. kva

kva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    345
    А-ха, да сега забележав, во првиот пост имаш напишано: сретнав болест од ЦМ.
    Сори.
    Баш ме интересираше како е објаснето од медицински аспект?

12. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Нема објаснување. И по кодекс на етика не смеат да спомнат пред фамилијата такво нешто па дури и ако се сомневаат.

13. Azriel1

Azriel1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    406
    Тоа е болест на психичка база. Не можеш да се разболиш затоа што некој ти врзувал крпчиња |(

14. kva

kva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    345
    Интересно, а како го лекуваат пациентот?

15. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Не знам ти велам,ко подточка беше.

16. kva

kva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    345
    Извини, се занесов :D , многу ми се виде интересно.

На karenin му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Valentina.Vaki

Valentina.Vaki Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2013
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    579

Само да ви кажам,за гасење олово имам чуено и знам дека е против уплав.
    Ама живата е штетна хемиска супстанца и не верувам дека со жива гасат палат и што ти ја знам.
    Пареата од живаата е штетна за нервниот систем.

18. expert

expert Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    267
    Сосема случајно отворив во темава и гледам дека вчера сте цитирале мој одговор од пред два месеци.

Не зборувавме за топење жива, туку за вадење жива. Врати се назад на таа страница и прочитај, тоа било многу распространето и многу пари земале за овој третман. Напишав и искуство на пријателка на мајка ми од пред 10-15 години.

Ова е целиот разговор од пред некој месец:
    Еве читај оттука:
    drugata-nauka/gatanje-baenje-t79/700.html#p1764891

Инаку неодамна слушнав и како можеби тој „третман“ на „вадење“ жива се проширил.

До неодамна, кај побогатите жени на овие територии било модерно и фенси да имаат бела кожа, ако сега е модерно да имаме добар тен, тогаш никој не сакал да биде исончан како работниците кои работат по полето.
    И затоа дури и тие кои имале природно потемен тен купувале помади, креми и масти за обелување, белеење на кожата, тоа било особено распространето кај Албанките. Тие креми содржат жива во својот состав. И тоа не во некои мали микронски количини, туку всушност тоа е активната состојка и целата крема е практично некое соединение на жива.

Таа жива се впива преку кожата и оди директно во крвотокот. Тоа не значело дека ќе направи проблем, особено ако е некое стабилно соединение како што се хлоридите, ама така живата ќе си опстојува во организмот. Кај некои жени кои секојдневно употребувале такви креми биле наоѓани дури и по неколку грама жива.

Тоа се прочуло помеѓу народот и жените почнале да се плашат, и секој прблем, особено неплодноста, се припишувал дека е резултат на живата и дека таа треба да се извади. Во тие времиња мажите никогаш не признавале дека проблемот може да е кај нив, туку причината за секоја неплодност се барала кај жената и таа била обвинувана.
    Навистина постојат медицински терапии за вадење на тешки метали од организмот, тие се викаат хелациона терапија и самата по себе е доста опасна и не е 100% сигурна. А и неплодноста или кој било друг проблем можеби и воопшто не бил резултат на кремот со жива.

И тогаш на сцена настапиле овие бајачи кои се прокламирале како вадачи на жива и дека со тоа ќе ги решат сите проблеми. Се друго е историја. Постепено се заборавило како воопшто дошле до идеја да вадат жива. А тие и воопшто немаат никаков резон и воопшто да можат така магично да вадат жива, туку се служат со разни трикови да ги убедат лекоумните и тие кои имаат проблеми.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Natali.3

Natali.3 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    5.739
    Допаѓања:
    54.597
    И самата не знам дали да верувам на вакви работи. :?:

20. kali81

kali81 Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Поздрав до сите Феминки. Ако може да ми дадете број од Марина од Карпош или Вики од Чаир во порака. Ви благодарам однапред :)