Eee toa ne e bolest nastinka nedaj boze druga bolest da e nego glavno Dali pogagja Dali znae da gleda ja zenata ne ja znam zatoa prasuvam Dali tocno pogagja ne da nagagja bezveze nesam blisko zatoa prasuvam za Kostadinka
Абе сега точно... се знае тоа, како и сите.. како и ромките едно време што гледаа на дланка. Ќе каже „ти гледам некои документи“ и по некое време ќе имаш потреба да вадиш државјанство и ќе ти текнe на ромката и ќе си речеш „леееејјјј стварно ми погоди“. А кога ќе видиш и на сите твои пријатели и колеги у последните месеци два им потребало некаков документ и си викаш хмммм па и тоа не беше нешто тешко да се погоди Мене повеќе ме загрижува самиот момент зошто некоја, со здрав памет и разум, со некакво барем основно образование, се одлучува да верува во такви бајачи, гатачи, магии, и да ја потпира својата надеж во нив, од нив да бара помош. И тоа најчесто се случува по селата и рурарните средини. На пример вакви верувања нема да најдеш во развиените земји, во Швајцарија, Холандија, Германија, Норвешка, Америка, Англија... како живеат тие луѓе таму без бајачи гатачи магии и други суеверија и бабини деветини? Очигледно не им оди лошо. Па дури и подобро од нас. Па можеби треба да се запрашаме и дали нашите верувања и вредности се на право место... бидејќи тие го оформуваат и нашиот светоглед, нашиот карактер. А не после да се чудиме зошто се на лошо ни оди, а самите ние сме избрале да се оддалечиме од Господ и да се свртиме кон она што Господ го осудил и изричито кажал дека го мрази во Светото Писмо.
Ко прво , шега на страна , рамките навистина имаат дарба. Остај тие што лажат за пари. Ко второ не е точно дека на запад нема такви работи. Токму на автобуска станица во Минхен некоја не знам дали била ромка на некоја наша и изнакажала такви факти (а немала од каде да ги знае) што оваа од што останала со подзината уста , немала објаснување. Образованието не е репер , лично кај Дуле во Велес биле видени некоја професорка на факултет, судика некоја ама и било незгодно и цело време седела во кола додека дошла на ред, така што кој не сака да верува , не мора.
E sega da prasam ima mnogu ja falat tuka me interesira za zenata koga tocno otides pogagja li za Sto si dojdena tocno vo detail Ili nagagja samo prasuvam
Еве една нека се појави и нека каже мене животот ми беше катастрофа, но откако бев кај бајачи гатачи, ми гледаа на гравчиња, на кафе, на икони, на вода, на јајца итн... и потоа ми се оправи животот и сега сум супер. Сите што ги знам такви, се во еден куп проблеми и во очај се фаќаат како давеници за сламка, и со години се маткаат по такви суеверија. Имаат проблеми во бракот и наместо да одат на психолог, или на брачен советник, не бајачот ќе им помогне. Пошто нели таму некаков пагански бог им дава специјална моќ на тие да оправаат животи. Мажот е алкохоличар или коцкар или преварант, и не го гледаат проблемот во тоа, туку веруваат дека некој им фрлил магија, па сега бајачот ќе ја растури магијата. Тикви варени, со расол.
Види...... На една ќе и кажат дека пријателка и прави магија. На друга дека свекрвата и ги испркала со нешто алиштата. На трета дека на работа и прават нешто колешките. На четврта дека комшиката со која последен пат пиела кафе и мисли лошо. И ред други работи. Некои ќе поверуваат и ќе продолжат да одат по бајачи.
Замисли која параонја е тоа цело време да мислиш дека некој ти фрла магии, те прска, ти прави нешто. Па се сомневаш во едни, па во други, па живееш во стравови, ирационални. Ич не им е лесно, греота. На работ на ментални болести се тоа.
Само ќе се надоврзам, за секој наш неуспех и пад во животот што на сите нас периодично ни се случува да мислиш дека некој ти фрла магија треба навистина да си психички лабилна личност, јас едно неможам да ги разберам сите тие се прават големи верници во Бог и одат во црква се молат а во исто време одат и по бајачки и гатачки што е спротивно на верата и на Господ ,самите свештеници кажуваат за бајачки и гатачки се слуги на демонот
Па Дуле од Велес точно ги опишува, имиња кажува кој ти правел. Тука нена место за сомнеж. И дека нашиот народ зеленее од мака ако имаш среќа во животот , на секое поле нижиш успеси , ќе ровара додека не најде начин да ти ја уништи среќата. Што со магии , што со ширење на невистини. Само тој што почувствувал на своја кожа верува и знае како е.
Не се сите верници што одаг по гатачки , бајачки. А дали свештениците кажуваат тарифи од ракав ? Некоја жена немала ситно му дала 500 тка. Чекала кусур и попот ни две ни три "Чедо божје , Исус не враќал кусур" Верата си ја почитувам. Но свештениците се посебна приказна. До таму одат што гледаат дали и колку пари ќе оставиш на иконата.
А кој психолог или брачно советувалиште спасил брак ? Судија на рочиште за обид за мерење не успева а камо ли друг. Да ниту гатачот ниту бајачот ќе им го спаси бракот, ама барем ќе им ги отвори очите кои им правел, кој што им мисли.
Ccc vie ako veruvate na Dyle nezdraviot covek daleko ke stignete odi bre treska gluposti iminja treska Kakov gledac nisto ne znae niti ima darba bolesnik neviden histericen svrten so grb jas nesum mazena niti imam deca on mi kaza deka imam Tri deca maz vo stranstvo a ja nemam ni maz I koga mu kazav deka ne mi pogoodi pocna da se dere cuvaj boze kaj .nego ne odete
Јас никаде не ги величам или оправдувам свештениците и тие се обични грешници како сите нас и секој си одговара за својот грев пред господ несум јас таа што треба да судам ,ама поради еден исклучок да ги презирааш сите свештеници нее нормално Ако си ја почитуваш верата нема да одиш по бајачки и гатачки Верата не дозволува и не ги признава слугите на демонот
Дека е дрзок , дрзок е. Мене за минатото, како со мене да живеел. За иднина морам да бидам искрена , ништо не се оствари од тоа што го предскажа.
Здраво како можите да пишувате глупости зарем немате попаметна работа за Костадинка. А се правите сите побожни,постите во Среда и Петок одите на причесни а душите веќе сте ги продале на тој натемаго. Јас многу му сум благодарна на Костадинка оти таа ме спаси од смрттна постела. Кога самите доктори кренаа раце од мене таа жена ми помогна да оздравам и здравствено и физички. Се додека сум жива ќе и бидам благодарна!