Еве во Македонија се регистрирала и првата ПАГАНСКА верска заедница, каде што баењето и магиите се интегрирани како „духовни“ практики Ете конечно овие пагански практики ќе си имаат и свој официјален пагански контекст. Конечно паганските верници ќе можат да си се обединат и здружат во ткн. волчи храм
daj boze med i mleko da ti e zivotot,ama ako nema da razubedish so potsmev i satira nikogo. luge naogaat spas kaj nekoi od ovie pagani-bidejki zloto e mnogu nadvladeano nad dobroto poradi pusta zavist. i po crkvi i na molitvi i sveshtenici i ''darovi" i celata verba,seushte ne mi go dale lekot za koj so godini baram chare,pocnav tamu ama ke prodolzam so bajachki i gatachki naporedno bidejki vaka ne se zivee veke. machenje e ne ziveenje
mislam deka jasno pishav deka idam da se molam po crkvi a i doma-ne znam shto ti asocira deka ne e taka.imam i semejna slava. a toa shto veruvam deka postoi crna magija ne me pravi pomalku vernik
Помалку верник те прави коментарот погоре што имаш пишано дека си одела по цркви да се молиш за твоите проблеми и не ти е помогнало, туку само бајачите и гатачите ти имаат помогнато во животот. Не ми е јасно како се класифицираш како верник, а даваш ваков тип на коментар. Каде во библијата имаш напишано дека гатачи и бајачи се господова работа? Не ме разбирај погрешно, еве си правиме муабет, не се расправаме.
ne se raspravame,baram reshenie naporedno.izvini shto ne sum ja procitala biblijata tuku se vodam po toa shto me uchele moite roditeli a oni me nosea po bajachki,taka da toa e shto e
Секогаш можеш да промениш нешто. Не е морално да се прочита библија, убаво е да се знае дека господ е тој кој ти дава живот, ти помага и те лечи и дека овие гатачи и бајачи не се дел од нашата религија и нема никогаш да бидат.
se soglasuvam so tebe i da te prasham neshto.dali gospod e toj koj gi dava site belji odednash i istovremeno? ne znam eve se vodam po logika koja celiot moj zivot do sega mi bila vodich vo najnevozmozni situacii.baram odgovori veke edna ipol godina i ne uspevam da gi najdam.odednash prestana i mojot svetec zashtitnik da mi pomaga i bilo koj drug svetec koj sum go pomolila.ajde pomogni i ti ako znaesh kako poinaku.nemam sila veke,ushte zdravjeto mi ostana kolku tolku nechepnato-ama osekam deka popushta i toa popoleka
„Верба во Бог“ е широк поим. Многу од луѓето што одат по гатачи бајачи гледачи, веруваат дека Бог преку нив делува. Често гледачите користат и икони, па тие што одат кај нив веруваат дека Бог, преку светецот, преку иконата и преку гледачот им зборува на нив. Така што тие се убедени дека сето тоа е дело од верата во Бог, само индиректно преку ланецот: Бог-светец-икона-гледач-човек. Она од што пати нашиов народ е немањето на ЗНАЕЊЕ за верата во Бог. Како што вели апостол Павле: „Бидејќи сведочам за нив дека тие имаат ревност за Бога, но не и знаење.“ (Римјаните 10:2, Библијата) А тоа знаење доаѓа со читање на Светото Писмо - Библијата.
Душо, дали имаш појдено на психолог, чисто на разговор зашто така се осеќаш, да поработите на проблемот? Појди, сѐ е минливо па и тоа, некогаш те прати среќа повеќе некогаш помалку, тоа е животот. На никој не му е мед и млеко верувај. Закажи си појди, ништо не губиш може само да ти биде подобро. Ти пуштам среќа
Или на шах да ти гледаат. Ти си кралицата, ама лево на G6 имаш еден коњ што те замара, а од десно има еден црн ловец што сака да те улови. Или иди напред, или направи рокада, затоа што те чека мат од десен кос агол...
Па е духовна практика. Што е разликата меѓу регистрирана паганска заедница и некоја црковна заедница?