Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генерациите и нивните карактеристики

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Peanut Butter, 28 декември 2022.

1. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    9.242
    Секоја генерација мисли дека тие родени после нив се глупави, хистерични, вообразени, наивни...
    А реалноста е дека секој човек е приказна за себе и ваквото групирање мене ми нема смисла.

На sj *O*, Srckata28, Ambitious и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Мислам дека миленијалците се подружељубиви, поотворени за дискусија без политичка коректност за разлика од Gen Z кои се многу по следачи на правила, еден ист наратив за сите, заштитени од мали, само погледнете како изгледа школото како институција, наставниците газат врз јајца за да не ги навредат учениците. Па измешани родови, идентитети, што веќе не. Контрадикторно е што се борат за некакви права, а не сум слушнала да ја дискутираат ситуацијата во Африка, правата и слободите се битни само на ЛГБТ. Тоа докажува дека се испрани мозоци од мас медиумите, мислат дека е нивна идеја да се борат за права, а уствари суптилно некој им ја става во глава на сите можни начини.
    Од друга страна добро е што не се срамат да бидат различни, не прифаќаат газење. Учат за знаење, не за тапшање по рамо, независни се и не чекаат да се вработат во државни институции.
    Она што ми е жал кога го гледам кај новите генерации е нивната социјална хендикепираност, нема такви дружби, партнер бараат на Тиндер, едноставно ја нема таа детска романтика.

Миленијалците пак се желни за валидација, сакаат да бидат центар на внимание, конфликтни се и склони кон апокалиптични сценарија. Мислам дека се поиздржливи од новите генерации, со смисла за локалност (дружба, локален хумор), не се хомогена смеса како Џен Зи и ги прифаќаат различностите. Миленијалците се најсекси.

*За тупаџии: ова е мое гледиште и не барајте извор.

На CameliaMiller, IRBBB, Sielo❤️ и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.931
    Генерациите се факт и разлики постојат. Очигледно баба ми припаѓала на една генерација, мајка ми на друга, јас на трета.
    Е сега, прашање е, колку во општества како бившо-југословенските, тие генерации коинцидираат со америчките дефиниции, и колку се тие разлики реални. Ако земеме предвид 2 клучни општествени феномени, осамостојувањето на државата и транзицијата, како еден, и појавата на интернетот како втор феномен, можеби тука може да се направи некој генерациски пресек, кој колку посведочил и живеел со овие феномени.
    И најпосле, скроз е небитно дали си роден пред или после 90 тите, да речеме, побитно е како си го живеел животот и со што си се соочил.

На CameliaMiller, Nausicaa, IRBBB и 5 други им се допаѓа ова.
  4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.965
    Па секако дека не е исто дете родено во 2010 и дете родено и израснато во време на комунизам.
    На крај на денот за вакви генерации виновни се родителите кои се пак во оние “миленијалци”.
    Мене овие групирања ми се глупи и се буквално резултат на она Gen Z што го промовира.

На Серотин и Feminka22 им се допаѓа ова.
  5. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.914
    Допаѓања:
    7.108
    Јас припаѓам на Z во 20те сум. Реално ние сме повеќе генерација на интернетот и технологија.

Последна измена: 28 декември 2022
    На sj *O* и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.931
    Што точно мислиш со тоа што промовира gen Z? Озбилно прашање, појма немам кој што све промовира.

7. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.965
    Посебни, различни, различно групирање, навреда ако пример им се обратиш по различен пол, а не се тој (несакајќи). Навреда доколку носиш плетенки итн итн…

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.931
    Конкретно, мислам дека овие генерациски групации се резултат на маркетинг ефорт, или со маркетинг цели. Особено со бумерите после војната, и секоја наредна категоризација значи поинаква таргет група. Ако ги земеме Зет како првата онлајн порасната генерација, не ме чуди резултатот. Ама ме плаши каде води тоа.

На tambelina, CameliaMiller, GirlRose и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.365
    Допаѓања:
    174.256
    Помеѓу 1965-та и 1980-та година, во светот се родиле милијарда и сто милиони луѓе.
    Како може сите да бидат сместени во една група и да имаат исти карактеристики?

На mode-kristina, -црноока-, MakeDamnSure и 9 други им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.931
    Светот е ирелевантен. Само барата околу Уса е битна, мислиш на некого во Индија му чуе за бумери и зумери. Тие уште според натална карта бираат брачен партнер, ама они се небитни, не се светот.

На tambelina, CameliaMiller, Nausicaa и 9 други им се допаѓа ова.
  11. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.365
    Допаѓања:
    174.256
    Цела оваа поделба е небитна. :D

На -црноока-, Ana Marija 1, sj *O* и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.931
    Тоа дека јас и ти ништо не продаваме:D
    Да продававме, макар и шарене лажи, друго ќе беше;)

На CameliaMiller, Ana Marija 1, Peanut Butter и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    А ти во слободно време во Африка патуваш за да ги спасиш гладните деца?

На mode-kristina, -црноока-, sj *O* и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Не, ама и не ја тупам за правда и мир во целиот свет.

На Ana Marija 1 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  15. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.258
    Tempora mutantur, nos et mutamur in illis.

Времињата се менуваат, и ние со нив.

На -црноока- и Lot им се допаѓа ова.
  16. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    40.042
    Миленијалците се последната генерација која го памети светот без интернет и технологија. Еден ден, со нивното умирање, ќе умре и овој, некогашен свет. :(

На tambelina, CameliaMiller, CrazyGirl15 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    704
    Спаѓам во миленијалци но сум имал привилегија да дружам и растам со луѓе по 10тина години постари од мене имав и девојка 10 години постара од мене. Генерација Х златна и најдобра генерација, величина од луѓе од морален,човечки и секаков аспект од 80та надолу секоја генерација се се полоши и полоши јас ги викам еурокрем генерации.

Последна измена: 29 декември 2022
  18. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    9.242
    Потполно се согласувам (y)

На Peco му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    1.426
    Ние што сме генерација Z заклучно со 2006 -07 година што се, сме последна генерација која која имавме нормалано детството. Сега деца од 9-10 години со еден тон шминка излегуваат во град, прават нокти, не реално ми е на таа возраст да се однесуваш како 20 години да имаш дури некогаш од шминката изгледаат многу простари од тоа што се. За мене не е нормално дете од 11 год со цигара во рака да зборува за љубовни проблеми, сме имале и ние симпатии, но не беше тоа што е денес.

На MakeDamnSure му/ѝ се допаѓа ова.
  20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Најубавиот свет.

Еве сум дел од Миленијалците.

На MakeDamnSure и Billy Idol им се допаѓа ова.