Генерациите и нивните карактеристики

Discussion in 'Општи дискусии' started by Peanut Butter, Dec 28, 2022.

1. Star_dust

Star_dust Популарен член

Секоја генерација мисли дека тие родени после нив се глупави, хистерични, вообразени, наивни...
    А реалноста е дека секој човек е приказна за себе и ваквото групирање мене ми нема смисла.

2. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Мислам дека миленијалците се подружељубиви, поотворени за дискусија без политичка коректност за разлика од Gen Z кои се многу по следачи на правила, еден ист наратив за сите, заштитени од мали, само погледнете како изгледа школото како институција, наставниците газат врз јајца за да не ги навредат учениците. Па измешани родови, идентитети, што веќе не. Контрадикторно е што се борат за некакви права, а не сум слушнала да ја дискутираат ситуацијата во Африка, правата и слободите се битни само на ЛГБТ. Тоа докажува дека се испрани мозоци од мас медиумите, мислат дека е нивна идеја да се борат за права, а уствари суптилно некој им ја става во глава на сите можни начини.
    Од друга страна добро е што не се срамат да бидат различни, не прифаќаат газење. Учат за знаење, не за тапшање по рамо, независни се и не чекаат да се вработат во државни институции.
    Она што ми е жал кога го гледам кај новите генерации е нивната социјална хендикепираност, нема такви дружби, партнер бараат на Тиндер, едноставно ја нема таа детска романтика.

Миленијалците пак се желни за валидација, сакаат да бидат центар на внимание, конфликтни се и склони кон апокалиптични сценарија. Мислам дека се поиздржливи од новите генерации, со смисла за локалност (дружба, локален хумор), не се хомогена смеса како Џен Зи и ги прифаќаат различностите. Миленијалците се најсекси.

*За тупаџии: ова е мое гледиште и не барајте извор.

3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Генерациите се факт и разлики постојат. Очигледно баба ми припаѓала на една генерација, мајка ми на друга, јас на трета.
    Е сега, прашање е, колку во општества како бившо-југословенските, тие генерации коинцидираат со америчките дефиниции, и колку се тие разлики реални. Ако земеме предвид 2 клучни општествени феномени, осамостојувањето на државата и транзицијата, како еден, и појавата на интернетот како втор феномен, можеби тука може да се направи некој генерациски пресек, кој колку посведочил и живеел со овие феномени.
    И најпосле, скроз е небитно дали си роден пред или после 90 тите, да речеме, побитно е како си го живеел животот и со што си се соочил.

4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Па секако дека не е исто дете родено во 2010 и дете родено и израснато во време на комунизам.
    На крај на денот за вакви генерации виновни се родителите кои се пак во оние “миленијалци”.
    Мене овие групирања ми се глупи и се буквално резултат на она Gen Z што го промовира.

Серотин and Feminka22 like this.
  5. quattro

quattro Популарен член

Јас припаѓам на Z во 20те сум. Реално ние сме повеќе генерација на интернетот и технологија.

Last edited: Dec 28, 2022
    sj *O* and cresa-jagoda like this.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Што точно мислиш со тоа што промовира gen Z? Озбилно прашање, појма немам кој што све промовира.

7. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Посебни, различни, различно групирање, навреда ако пример им се обратиш по различен пол, а не се тој (несакајќи). Навреда доколку носиш плетенки итн итн…

Biljarkata likes this.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Конкретно, мислам дека овие генерациски групации се резултат на маркетинг ефорт, или со маркетинг цели. Особено со бумерите после војната, и секоја наредна категоризација значи поинаква таргет група. Ако ги земеме Зет како првата онлајн порасната генерација, не ме чуди резултатот. Ама ме плаши каде води тоа.

9. Peco

Peco Форумски идол

Помеѓу 1965-та и 1980-та година, во светот се родиле милијарда и сто милиони луѓе.
    Како може сите да бидат сместени во една група и да имаат исти карактеристики?

10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Светот е ирелевантен. Само барата околу Уса е битна, мислиш на некого во Индија му чуе за бумери и зумери. Тие уште според натална карта бираат брачен партнер, ама они се небитни, не се светот.

11. Peco

Peco Форумски идол

Цела оваа поделба е небитна. :D

12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Тоа дека јас и ти ништо не продаваме:D
    Да продававме, макар и шарене лажи, друго ќе беше;)

13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

А ти во слободно време во Африка патуваш за да ги спасиш гладните деца?

14. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Не, ама и не ја тупам за правда и мир во целиот свет.

Ana Marija 1 and Biljarkata like this.
  15. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Tempora mutantur, nos et mutamur in illis.

Времињата се менуваат, и ние со нив.

-црноока- and Lot like this.
  16. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Миленијалците се последната генерација која го памети светот без интернет и технологија. Еден ден, со нивното умирање, ќе умре и овој, некогашен свет. :(

17. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Спаѓам во миленијалци но сум имал привилегија да дружам и растам со луѓе по 10тина години постари од мене имав и девојка 10 години постара од мене. Генерација Х златна и најдобра генерација, величина од луѓе од морален,човечки и секаков аспект од 80та надолу секоја генерација се се полоши и полоши јас ги викам еурокрем генерации.

Last edited: Dec 29, 2022
  18. Star_dust

Star_dust Популарен член

Потполно се согласувам (y)

Peco likes this.
  19. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Ние што сме генерација Z заклучно со 2006 -07 година што се, сме последна генерација која која имавме нормалано детството. Сега деца од 9-10 години со еден тон шминка излегуваат во град, прават нокти, не реално ми е на таа возраст да се однесуваш како 20 години да имаш дури некогаш од шминката изгледаат многу простари од тоа што се. За мене не е нормално дете од 11 год со цигара во рака да зборува за љубовни проблеми, сме имале и ние симпатии, но не беше тоа што е денес.

MakeDamnSure likes this.
  20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Најубавиот свет.

Еве сум дел од Миленијалците.

MakeDamnSure and Billy Idol like this.