Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генерациите и нивните карактеристики

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Peanut Butter, 28 декември 2022.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Групиве некако несоодветни ми се за Македонија, ама ок. Спаѓам во милениалс, 1991.

Кај постарите ми пречи буткање под тепих и нереални очекувања, младите ми се премногу спешл сноуфлејкс.

Верувам во умереност, така што ниту кутијата на овие пред мене ми е ок, ниту пак крајната и нереална нежност на овие после.

Рандом пример, моиве плетенки ако ги вреѓаат африканците, сите назад во школо.

На Rama, WORRIED.BT, dea.18 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Не, не, не ме разбра.
    Не може да се зголемени случаите кога порано не ги ни регистрирале, ме сфаќаш?
    Тоа зголемување е повеќе фиктивно отколку реално.
    Исто како на пример кога се прави скрининг за здравствени проблеми, бројките пред и после скринингот ќе бидат драстично различни ако во таа популација што се испитува постои болеста(односно конкретната промена) ама никој не отишол на лекар да се испита и дијагностицира.

Последна измена: 30 декември 2022
    На Waverly Raven, mode-kristina, sj *O* и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Monofonik

Monofonik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.188
    Ja bi otisol uste podaleku.Nikoj ne e dostoen kako generaciite 1870-1880.Ne sme im ni do kolena.

4. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.258
    Во карактеристиките кои им се припишуваат на групите, препознав едно чудо личности кои не ни припаѓаат на дадените групи.

Категоризацииве се нереални, проблемот е во тоа што многу луѓе си ги проектираат во стварноста бидејќи не ја осознаваат способноста за адаптабилност и промена/работа на самиот себе, па се затрчуваат во некој калап плашејќи се да направат исчекор од она што е зацртано како типично и прифатливо за нив.
    Ничиј карактер не проценувам според возрасна група, освен кога сами не се трудат да и припаднат.
    На пример, има еден постар човек (бумер) кој подобро се разбира во модерната компјутерска технологија од неговите колеги миленијалци и помогнал многу повеќе. А за миленијалците важи дека се технолошки далеку пописмени во споредба со бејби бумери, што е и точно ако се спореди мнозинството.

На Zavisnaodblago и sj *O* им се допаѓа ова.
  5. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    5.561
    Те сфаќам и ти ја сфатив и првиот пат поентата, само јас погрешно ја формулирав мојата,

мене зборот ми е само
    случаевите продолжуваат да се зголемуваат и покрај, не само поради помасовно и напредно дијагнозирање. Дијагнозирање (во модерни форми) и психологијата постоjат скоро 2 века (200 години),
    https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_mental_disorders
    но значително зголемување на случаевите започнува негде последниве (20тина) години. Исто и суицидите во пораст, мислам суицид е суицид и во било која историска епоха прилично лесно за дијагнозирање и евидентирање, но се приметува исто во прираст кај помладите генерации.

Со вистински напредок, подобра и напредна дијагноза треба случаевите да се намалуваат, не зголемуваат.

Ист случај со разводите, вистински напредок по тоа поле би бил разводи се помалку да има/ше, како и квалитетни бракови (наспроти нели бракови ради реда, без љубов, со трпење и у инат на комшиите).

Последна измена: 30 декември 2022
  6. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    5.561

7. MakeDamnSure

MakeDamnSure Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2022
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    983
    Во повекето извори Gen Z почнува од 97ма, во неколку само од 96та. Пријатели од 96та изјаснете се каде припагате повеке :rofl:

8. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    704
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sexual_revolution
    Овде е е коренот на проблемот наместо унапредување на човечките и меѓупартнерските односи и бракови и издигнување на човекот на повисоко ниво како духовно битие отидоа на легализирање на сите облици на деструктивно однесување и неморал. Затоа секоја наредна генерација излегува полоша од претходната затоа и ќе ни се деси цивилизациски колапс за брзо. Еднаш индоктринирани луѓе со вакви вредности тешко е да ги преобратиш да се однесуваат нормално. Резултатот го гледаме секојдневно зголемен број на ментални болести, самоубиства, разводи, неверства, криминал и се останато а со време ќе станува се полошо и полошо се додека онај одгоре не одлучи да стави крај на се и ја собере вересијата од светов пошто друго и не сме заслужиле на начинот на кој се однесуваме

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  9. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    25.343
    Мислам дека нема врска генерацијата, колку што има воспитувањето. Спаѓам во Gen Z, работев со луѓе и секојдневно се нагледав некултурни и безобразни бумери, нормално е дека и нивните поколенија ќе бидат слични на нив, додека не си оформат здрав став за тоа што е во ред а што не. Исто така има и фини и културни деца.

Единствена разлика што мене ми е очигледна кај помладите генерации е отвореноста во врска со сексуалност, self love, ментално здравје, нетолерирање навреди/дискриминација и слично, и многу ми се допаѓа тоа, иако искрено ова највеќе се забележува во малку попрогресивните земји.

На MakeDamnSure и sj *O* им се допаѓа ова.
  10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Ах, уште една тема каде што напатените 40+ годишници оти наставничката ги тепала со стапче, може да серат колку ни е отидена младината денес :inlove:

На Srckata28, Angie1432, MakeDamnSure и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392
    Сите "млади" страдаме од генерација х. Да била " асална" генерацијата х, мнолгу ќе им биде поарно на наредните генерации.

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MakeDamnSure

Се зачлени на:
    18 септември 2022
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    983
    Погрешна тема бро.
    Дај да отвориме специјална за нив, не можам да ги читам посебно кога ке спомнат морал и црковни вредности, не сфакат дека они се вересијата што треба да се збере.

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    704
    Не вересијата се атеистите и моралните релативисти што ќе биде зберена што не ги почитува божјите закони сачекај па видечеш ;)

14. MakeDamnSure

Се зачлени на:
    18 септември 2022
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    983
    Еее друже за тоа зборував, не е ова тема за црковни вредности. Пријатна вечер
    Религиозните фанатици што се мешат каде не им е местото се вистинската вересија (не зборувам за културните верници, кои си веруваат за нив).

15. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    40.042

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Monofonik

Monofonik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.188
    Како ли само се чуствуваат родителите родени и израснати во центарот на градот што ја немаат таа привилегија и чест да ја раскажат приказната (читај митоманија) на своите наводно разлигавени деца како некогаш се одело 48 км пеш во школо на -87 степени во зима на надморска височина од 1250 метри. Со само една векна леб, маргарин и пола домат.Еххххххх малку емпатија бар да имавте.

17. Bouncing Joy

Bouncing Joy Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2022
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    149
    Gen z i gen alpha се на потег да ги видиме кај ќе не однесат цивилизациски.

IMG_20230516_173058.jpg
    Чиста вистина...

На sino.o.oka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Can't wait

На Zavisnaodblago, Srckata28, Someonespecial и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    Вашето чекање заврши, еве го, се случува.
    Уживајте во возењето.

На Aнонимус_ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Како би можела да вратам сериозно на текстон ај? :D