1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски модифицирана храна... ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од kikikikirika, 18 јуни 2011.

  1. StefChef

    StefChef Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    488
    Глутен не е штетен.
    Штетен е за целиак болните кој реагираат на него.
    Последното што го покажа слика од вирусот што ги напаѓа бананите и ако не се модифицираат генетски ќе изумре бананата.
    Што е до пестицидите и хербицидите што ги покажа дека се штетни нема докази за штетноста, дури и органските фармери користат глипостат кој е далеку посигурен од другите хербициди.
    И ако се ословуваме на органска храна нема да опстои тоа, освен ако сме вегетарианци.
     
  2. snowflake123

    snowflake123 Активен член

    Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11
    Штетно или нештетно, ние обичните луѓе никогаш нема да ја дознаеме вистаната, освен евентуално ако после 10, 50 па и 100 години не се покажат последиците од оваа храна бидејќи сепак не е доволно испитана или пак голем број од тие испитувања не се пласирани во јавност.

    Голема пара се врти тука, ГМО семињата штом се насадат на една почва нема назад. Ги зимаат сите минерали и за на неа да можат да се сади повторно органска храна потребни се години за таа да се врати во нормалната состојба, на неа треба да се сади детелина за да се повратат минералите ама како и да е да не навлегувам во тоа.

    Како и да е во Европа не е дозволено садење на ГМО, но дозволен е увоз на ГМО производи доколку на нив има соодветна етикета дека ти е се ГМО.

    За или против, стварно не можам да се одлучам а стварно многу имам размислувано на темава.
    Да, ок природно си е природно сите го знаеме тоа, ама поголем број испитувања кои се направени се од страна на Америка, ако било штетно немало да си го трујат својот народ..
     
  3. StefChef

    StefChef Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    488
    ГМО во Европа е дозволено за увоз за сточарска храна.
    Пченката на монсанто е дозволена во ЕУ.
    Исто и компирот кој структурата на скробот му е модифицирана за производство на пластика или хемикалии беше.
    Ако споредиме по пари органската храна прави повеќе профит од ГМО и затоа органската храна лобира во ЕУ и е доста поскапа.
    Плус органска храна не значи поздрава, има некои предности но не е подобра од обичната.
    Затоа секој пат предлагам да се чисти хранат пред користење.
    Без разлика дали е органска или не пак се користат пестициди (органски или не)
     
  4. Gordana10

    Gordana10 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.184
    Пол:
    Женски

    Добро Стеф, бидејки си „ еден“ од нивните претставници, може ли да кажеш сигурно дека ГМО е здрава за човекот? Настрана, сега следново што ќе ти го кажам - значи, се ти е на база, што си прочитал, дочитал, позајмил некои си страни од нет, си начул, си дочул, што значи дека само мислиш дека е здрава, но и не си сигурен во истото.Прашувам, бидејки те гледам скоро секој член го убедуваш во своето мислење.
     
  5. StefChef

    StefChef Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    488
    Од кога референцирање на научни статии е мислење а не тврдење.
    1100 научни истражувања со ист заклучок,нели е чудно што толку луѓето идат против се што е “природно“ а нема ништо природно од времето на земјоделието.
    Нема да најдеш јагода што е толку блага и голема како денешните, ако отидеш на планина ќе видиш дека таа е толку ситна што нејзиното берење не се ни исплаќа.
    Убаво објаснето видео за ГМО од анти-гмо скептик.
    https://www.youtube.com/watch?v=gw2zn_c ... fzrqQNLSVw
    И се ќе поскапи ако идеме анти ГМО.
    П.С и од кога верувате во наука кога ќе кажете дека климата се променува и мора да направиме нешто околу тоа,а кога науката вели дека ГМО е сигурно вие веднаш кревате коса.
     
  6. Cvekjence

    Cvekjence Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    201
    Глутенот не е штетен??

    И колку да сум лаик во оваа област, Стеф со сигурност тврдам дека е штетен!

    Глутенот се понаша како пластика во нашето тело - доволно речено.
    „За или против, стварно не можам да се одлучам а стварно многу имам размислувано на темава.
    Сакам само на овој дел да се задржам иако е надвор од темата - Американците и тоа како си го трујат и манипулираат својот народ додека во големите фармацевски договори тешки милиони долари измислена е АДХД болеста од доктор Американец кој пред да умре признал дека АДХД е измишљотина.

    Ги навлекуваат децата со АДХД на тешки и скапи отрови, наводно лекарства и после тоа со исто така скапи лекарства ги одвикнуваат. Страшни се последиците и се што се случува во светот, јас сепак ќе си кажам и дека не живееме така лошо, туку убаво.

    http://www.vest.mk/?ItemID=FDCBFE76C697 ... 9488&arc=1
     
  7. StefChef

    StefChef Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    488
    Дај ми доказ дека е штетен за нормалниот човек, не за човекот со целиак. Референца од некое истражување.
     
  8. Cvekjence

    Cvekjence Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    201
    Стеф, си го имаш одговорот на твоето прашање, а тоа е болест предизвикана од ГЛУТЕН , позната како целијакија.

    Нема да изнесувам истражувања и да те убедувам, зошто не ми е тоа целта. Ти верувај си и понатаму во што сакаш.

    Живееме во општество кое е далеку многу поинформирано од порано и сите имаме право да знаеме што внесуваме во себе. А ова што го зборувам за глутенот го имам читано во книги и јас сум ПРОТИВ генетски модифицираната храна. Крај на муабетот.
     
  9. StefChef

    StefChef Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    488
    Искрено да те запознаам зашто треба да јадеш глутен.
    Прочитај повеќе информирај се.
    http://evidencemag.com/gluten-free-diet/
    Why People Think Gluten Is Bad for You

    Most of the arguments against gluten can be traced back to the idea that it increases intestinal permeability or gives you a “leaky gut.”1-5 In a nutshell:

    Gluten enters your small intestine.
    The gluten molecules irritate and attack your epithelial cells (the ones on the inside of your small intestines).
    This irritation causes your tight junctions — the space between your intestinal cells — to widen. In some cases, gluten also directly attacks your cells.
    Gluten, bacteria, and undigested food particles sneak through these gaps between your cells and into your bloodstream.
    Once gluten and friends enter your bloodstream, your body mounts an inflammatory response.
    This inflammation spreads throughout your body, wreaking havoc on your health.
    И 3 причини да избегнуваш глутен.
    The Only 3 Science-Backed Reasons for Some People to Avoid Gluten

    There are three conditions where people generally need to be on a gluten-free diet:6-11

    Celiac disease.
    Wheat allergy.
    Gluten sensitivity.
     
  10. Cvekjence

    Cvekjence Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    201
    реков дека нема да те убедувам и те молам немој ни ти мене...

    Не ми треба просветлување од тебе зошто треба да јадам глутен.

    Едноставно е, ти си ЗА а јас сум ПРОТИВ глутен, не разбирам зошто уште треба да паметуваме на оваа тема?!

    Мислам ова е како прашањето за кокошката и јајцето

    Поздрав и се најубаво
     
  11. StefChef

    StefChef Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    488
    Не овде се работи за факти.
    Глутенот не е штетен.
    Некој чита овде и може да помисли дека лебот е штетен или сите житарици се штетни и ќе отиде во друга насока.
    Житариците сите што содржат глутен или не содржат многу минерали и витамини што се битни за човековото здравје.
    Глутен освен ако не си алергичен,целиак или сензитивен на глутен не треба да се избегнува.
    И тоа е твое мислење не тврдење, има разлика.
     
  12. Cvekjence

    Cvekjence Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    201
    упорен си како јеховин сведок еј...

    веќе не ја ни отварам темава
     
  13. TheIdealMe

    TheIdealMe Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    88
    stefcef ти оцигледно не знаеш шо збориш. Генетски модифицирано значи дека гени од разни врсти најчесто растителни со животински се мешаат за да се добие нова врста што ке биде по отпорна на некој фактор. Хибрид е производ од иста врста на растение или животно пр. розев патлиџан и црвен патлиџан (не генетски модифицирани) вкрстени во нова врста! Има многу голема разлика затоа што во природата може тие 2 врсти на патлиџан да се вкрстат и да се добие нова врста, но во никој случај не може пр зелка да се вкрсти со отров од скорпија (што е врста направена во реалниот живот и пуштена во продажба за исхрана на лугето) што значи дека зелката во себе содржи отров од скорпија со што се придонело да не се прска со пестициди за катерпилар! А и тоа дека секоја храна поминаува генетски процес да, но природен што ние лугето може некогаш ке знаеме како функционира ама сега сигурно НЕ. Тоа е исто како да мислиш дека сега лугето може да одат во иднината ;)
     
    На Annath и simoncelicius им се допаѓа ова.
  14. simoncelicius

    simoncelicius Популарен член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.538
    Допаѓања:
    7.834
    Пол:
    Женски
    Хахахаха човек не знае дали да се смее или да плаче на глупостиве што ги кажуваш :D
    ГМО кој нема никаков негативен ефект????
    Ти сериозен си? Се надевам не.
    Што е со сите оние луѓе што изумреа? Што е со сите оние докази и анализи кои укажуваат на штетно дејство на ГМХ ? И зошто истите оние научници кои ги правеле истражувањата финансирани од Монсанто, се избркани и натерани да заминат во предвремена пензија, напаѓани прогонувани и притискани да не ги изнесат доказите во јавност, само затоа што сепак не излегле онака како што Монсанто се надевале дека
    ќе излезат?

    Не станува збор само за храната, што е со бовиниот трансгеничен соматотропин? Можеби директно од него нема последица на луѓето ама како и да е прави проблем со млечните жлезди кај кравите па мора да им се даваат антибиотици да се спречи воспалението. Што е со тие антибиотици? Каде одат што мислиш? Преку млекото не ги консумираме ние?

    Не знам колку имаш гледано документарци на оваа тема. Зошто само се повикуваш на некои статии од интернет? Од каде знаеш дека тие рецензии и не знам какви официјалнои според тебе истражување, дека не се финансирани токму од Монсанто?

    Пченка, трансгенична најпрво била забранета да се увезува, сади одгледува во Мексико, ама на многу расипан начин ја прошверцале, и ја приморале самата држава да им одобри ваква пченка. Едноствано ваквата пченка расте премногу високо и ги задушува нормалните стебла. Плус тука е и прскањето со пестициди и хербициди кои може да ги поднесе само таквата г.м. пченка а факт е дека преку воздухот и дождовите стите пестициди/ хербициди ќе стигнат и до конвенционалната пченка и ќе ја уништат.
    Имаше прикажано село во Мексико, живееа баш до поле со ваква модифицирана пченка, и со самото прскање со авиони, почнало да се уништува нивниот посев. И не само тоа, при паѓање на дожд, водата доспевала до дворот и ја пиеле кокошки и останата живина што ја чувале и истата изумрела. Од што мислиш дека само така изумреле м?
    И тоа што најжално ми падна, сиромашно семејство, а Мексико, мајката правеше тортиљи од пченкано брашно кои двете дечиња на возраст од 10-11 годинки требаше да ги однесат во градот да ги продадат. За да стигнат до пазарот мораше да ги поминат полињата со г.м. пченка. Нема да ти се верува какви рани, пликови имаа по нозете од самото тоа што поминувале низ полето со таква пченка.

    Имаш уште мноогу многу примери, за амино киселина триптофан, за компири, за памук, за соја...
    Значи не зборам за текстови туку за луѓе што земјоделци што фармери кои купиле семе од вакви компании и јавно си кажаа како поминале. За научници кои биле избркани од работа...
    И ако мислиш дека не се виновни ваквите компаии зошто тогаш поради тужба морале да платат дури 700 милиони долари оштета на црнечка населба затоа што цело население е заболено од канцер м?

    И на крај најсмешното. Кога главниот што го водеше докумнтарецот се јави директно во Монсанто и фино ги замоли за интревју знаете каков одговор доби?
    Извинете ама ние со тоа интервју само повеќе штета ќе направиме на компанијата отколку корист. И што сакаш ти појасен заклучок од ова?

    Нормално дека ќе солат памет дека сакаат да спасат сиромашно население и со тие " позитивни" страни ќе се обидат да ги прикријат негативните. Ама зошто не дозволуваат еднаш купено семе, откако ќе даде плод, семето од тој плод да се чува за наредна година? Зошто следната година им праќаат инспекција и ги казнуваат тие земјоделци? Што е работата значи? Профит така?

    Згора на тоа прават растенија отпорни на пестициди кои само тие ги произведуваат, ако ставиш обичен пестицид отиде цел посев. истото и за ѓубривото. Не само што мораш семе од нив да купиш туку ќе бидеш приморан и ѓубриво и пестициди и хербициди да си купиш.
    А да не правам муабет од еколошка гледна точка колку е нарушен биодиверзитеот...
     
    На Priroden, joy1, crimson и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Clover66

    Clover66 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    6
    Пол:
    Женски
    Што ли се случува во светов и храната е вештачка |(. За месото,паштети,виршли и колбаси веќе да не дискутираме,туку пазете какво овошје и зеленчук конзумирате.Многупати кога купувам јаболка од пазар не се ни кисели,ни благи..никакви се.Таквите без вкус немојте да ги јадете,а уште помалку ако немаат семенки внатре.Ако немаат семе значи не се природно засадени туку ГМО подуени и напумпани за да изгледаат убаво и да ги купиш.Еднаш изедов портокал и ми се слоши,си го расипав стомакот,како да сум изела кило сланина :envy: . И сум слушнала дека ГМО храна ако не сега,по 10 или 50 години некако (секако лошо) ќе ни влијаела врз гените.Баш ќе прогуглам. :)
     
  16. Clover66

    Clover66 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    6
    Пол:
    Женски
    Глутенот е најпросто кажано лепак.Буквален лепак.Луѓето најмногу мислат дека го предизвикуваат слатките и мрсните работи,но вистината е дека најголемиот предизвикувач на глутенот е белото брашно.Епа..секој ден лапаме по 1кг леб,а тоа лепачето ни се лепи за цревата,желудникот и каде уште не.Што секако ти е јасно дека ги затнува патиштата по кои се носи кислород и хранливи материи за секоја клетка.Епа сега леб не можеме да престанеме да јадеме,ама ако претеруваме може да намалиме.

    Јас конзумирам црн леб.Подобрата страна е што црниот леб се прави од цело зрно од житото,а белиот само од онаа бела и мека состојка внатре.А таа лушпа од зрното одозгора во која се сите хранливи материи,денес луѓето ја фрлаат.Си го фрлаат здравјето и јадат глутен :) .

    А за лебот што јас го конзумирам,не е 100% сигурно дека во брашното е здробено цело зрно,најсигурно е да си купиш брашно и домче сама да си ги засукаш ракавчињата и да си месиш.Зашто како што ти ќе си го пазиш здравјето свое,нема никој друг.Она што го јадеш е само бизнис.И глутен. :lol: :)
     
    На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lefk

    Lefk Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    130
    Инаку и црниот леб не е цветка за мирисање, ако прочиташ од позади на составот содржи триста глупости додадени што според мене не го прави здрав. Боље е да си купиш интегрално брашно и сам да си го замесиш и испечиш немора у фурна, у рерна ко у старо време. Ем поздраво ем бааги поефтино :D :D
     
    На Clover66 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.024
    Допаѓања:
    199.002
    Пол:
    Женски

    Глутенот е протеин кој се содржи во одредени житарки. Да, не е корисен, ама ете, генерации наназад е дел од исхраната на човекот преку житарките. Не сите житарки содржат глутен. Безглутенски се ориз, просо, киноа, амарант, пченка, хељда (додадете ако сум испуштила некоја житарка). Мал процент содржат овесот и спелт пченицата. Сите други житарки (пченица, 'рж, јачмен) содржат глутен. Не ти прави разлика дали јадеш бел или интегрален леб од цело зрно, разлика ти прави видот на житарката од која е направен лебот. Значи, ако е интегрален 'ржан леб од цело зрно, пак содржи глутен.
     
    На Waverly Raven, mackica1, crimson и 2 други им се допаѓа ова.
  19. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.370
    Допаѓања:
    9.306
    Пол:
    Женски
    Јас сум Против :D:D:D
     
  20. Moira

    Moira Популарен член

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.676